Заради възрастните учители: COVID-19 може да е критичен за системата

Коронавирусът е стрес тест за здравната система
23 сеп 2020 14:09, Нели Христова
22
Заради възрастните учители: COVID-19 може да е критичен за системата
Снимка: БГНЕС

"В следващите две седмици ще има скок на заразените заради училищата. Въпросът е какво ще се случи с възрастните учители. Това ще бъде много критично за образователната ни система. Имаме доста по-възрастни учители от средното за Европа". Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по БНТ.

По думите му към момента свръх представени при заразените са хората между 60 - 70 г. и 50 - 60 г. "Хубавото е, че най-възрастната група не е засегната, явно се взимат добри мерки и се полагат специални грижи за тях", каза още той.

Той допълни, че Смолян е областта с най-много диагностицирани, следва Благоевград. 

"РЗИ-Благоевград интензивно работи, но трябва да се видят и броя на тестовете по области. Такава информация не е публична, а би трябвало министерството на здравеопазването да публикува такива данни", призова той. 

Тихомир Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система. "Виждате, че има много частни болници, които нямат такива ковид отделения, но парите към тях са рекордни. НЗОК трябва да повдигне темата. Трябва да се  знае и информация за здравните системи в различни области, защото при някои градове главният източник на зараза бяха болниците", обясни той.

Като друг основен проблем той посочи броя на болниците в България. "Имаме около 350 болници, а страни като Австрия и Белгия имат по 60-70-80", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един мислещ човек да се изкаже, а както знаем и горките ни учители не са първа младост, то нормалния грип как ги мъчеше тези мили хора, а тази напаст незнам. Дано да не е прав човека, но трябва да се готвим за лошото.
19
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Както искате, не си пазете учителите, догодина да не внасяте учители от Конго.
18
2
 
6
 
! Отговори
Bon преди 3 години
Много е прав Безлов, от тези 350 болници в България, ефективно работят с Ковид 19 само 15-20,останалите болници и особено частните са собственост на ***-схемаджии, които само точат и цоцат пари. И нима Здравната каса не ги знае кои са и какво правят? Ами просто държава на автопилот.
17
9
 
3
 
! Отговори
офф преди 3 години
Оф този вирус наистина е страшен! Боже колко психиран народ пише тук! Д затворим училищата за няколко години, заради живота на няколко старци! Бойко и Щаба, трябва да бъдат съдени за тормоз на нацията!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да повтаряте като папагали едно и също за банките и магазините! Там има дезинфекция непрекъснато и се работи с големи хора. С децата е трудно, а и дезинфекцията е поверена на хигиенистките, които мажат с една бърсалка и коридора и тоалетните. В университетите е същото. При положение, че горните класове и студентите спокойно могат да учат онлайн, присъствено то обучение е безумие!
15
5
 
2
 
! Отговори
ddd преди 3 години
не мъчете децата с тия учители...осъзнайте се
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За учител се учи 5 г в университета! Кой учи математика за да стане учител, а химия и физика! Като се завършат тия специалности се става всичко друго но не и учител. Има огромен недостиг на учители! Лошото е че няма желаещи да работят тая работа и то по точнте науки. Абе разболеят ли се лекарите и даскалите, държавата изпадна в колапс!
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ СИ ПРАВЕТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ - ПРОСТО ЗАТВАРЯЙТЕ!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако не се съхранят сегашните учители, ще има колизии!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стресът е голям!
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заради възрастните учители: COVID-19 може да е критичен за системата"Мили боже, тия *** сега се сетиха че вируса ще удари възрастните учители.Училищата трябва да останат ЗАТВОРЕНИ до създаването на ваксина иначе МОР !!!
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие в банка влизали ли сте скоро? Там отдавна имат прегради, някои доста масивни! Учителите са с маски, които са принудени да свалят, защото децата не ги чуват когато говорят! А за да не говорят учителите, пускат слайдове и хлапетата учат като по онлайн, но седят едно до друго и пикаят в общата тоалетна с още мин 100 бройки!
8
3
 
15
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Не съм чул клон на банка да е затворил заради коронавирус. Той там не смее да припари!
7
9
 
10
 
! Отговори
1244 преди 3 години
Е, той коронавируса най - много обича учителките. Нищо че жени на тяхната възраст работят и като касиерки в магазините, в банките. Той вирусът си е с предпочитания!
6
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите учители няма кой да ги махне. Само коронавирусът ще помогне на младите учители да получат шанс за изява.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите наистина са стари. В горните класове най-младите са на по 45! Лошото е че има недостиг на учители и ако се разболеят няма кой да ги замести дори и за онлайн учене. Много е трагично положението по математика, химия, физика, история! Лошото е, че за големите класове ако учител по такъв предмет се разболее няма от къде да вземете заместник, тъй като се изисква специализирано образование, не е като при учителите на 1-4 клас!
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само малък процент от учителите ще се разболеят и ще умрат.Нека си живеят живота и да не се стресират, защото стресът е по-лош от коронавируса.Няма да затваряме училищата заради сухите съчки.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въртят, сучат, целта е на първи октомври да се затворят училищата, както иска мякащия, дето заповед не е подписвал, а тя се е самоподписала. Вижте Видин, няма доктори, няма коронавирус,няма и починали. Тиквата да краде по-бързо, да се накраде и да свършва тая мъка с вируса.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега ви повярвах. Умишлено всяване на страх и ужас. Практиката сочи, че Истината винаги излиза на яве. Освен това, всеки си носи последствията за това, което е направил, или не е направил.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията аве....експертно мнение дет се вика