Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия

Шаламанов: Това е много сериозен проблем!
Обновена: 25 сеп 2020 22:51 | 25 сеп 2020 22:50, Веселина Йорданова
157

"Русия официално е обявила НАТО за основен противник. България е член на НАТО. В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими. Има много основания Русия да има интерес към нас", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Той коментира случая с изгонването на поредните руски дипломати по обвинение в шпионаж у нас. По думите му България има възможност за взаимодействие със служби на други страни членки на ЕС.

"Важното е, че в крайна сметка българското правителство отговаря за своята национална сигурност, но бидейки член на НАТО има възможност за взаимодействие със служби на други страни от ЕС, някои от които имат силно развити системи на сигурност. Нашата способност за противодействане не трябва да се подценява. Важно е ние да мислим за подсилване на капацитета на нашето военно контраразузнаване", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът алармира, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за ограничаване на руското влияние у нас.

"Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия. Бойните средства на армията ни са все още от съветско време. България е страната с най-висока степен на зависимост от Русия по отношение на военна техника. Това е много сериозен проблем", подчерта той.

Според него спецификата на военното контраразузнаване е свързана с познаване на определени процеси. Той посочи, че има необходимост от засилване на този капацитет.

"Информацията, че двамата дипломати са агенти на ГРУ, често се споделя. Те работят в търговския отдел. Различните служби на посолствата активно се ползват като прикритие. Русия има особено силно ГРУ към армията. Явно в Руското посолство има сериозен капацитет за провеждане на разузнавателни операции", обясни Шаламанов.

Бившият служебен министър на отбраната каза още, че основният руски интерес в България е проектът "Турски поток". Друг голям интерес на руската държава бил проектът Белене. Според него на ниво комуникации ще има напрежение между България и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
1
 
! Отговори
до турски поток преди 3 години
мозъкът ти е обвит от амонячни пари които са дошли от *** на не измитите к.у.ри.щ.а на босовете ти
89
2
 
4
 
! Отговори
Турски поток преди 3 години
е планиран за 63 млрд куб.м.Построен за около 30млрд.Турция потребява около15млрд.Руския газ в Т-я е на 5-то място по обем и ще намалява.Ако ние спрем рускиягаз и го заменим с ирански,азърбайджански,катарски/омански,втечнен американски,то Газпром няма как да си избие цената дори за първата част на Търски поток.Затова Р-я дава мило и драго за сваляне на властта у нас и замяната и с верни кадри,БСП,гарантиращи потреблението на руския газ.Залогът е за около 30 млрд$ год.Ето скакво се бори ББ.
88
0
 
1
 
! Отговори
Най-големите преди 3 години
проблеми за Русия у нас са свързани с енергийните и проекти и липсата насигурност и гаранции за тях.Затова се води хибридната война от прорускитеопозиционни сили и Цв.В срещу властта.А ВБ е просто съюзник в интереситеза оставка на властта и ГП.Руските интереси особено за Турски(Балкански)поток са за десетки милиарди $-ако Т-я спре(след откриване на собствен газ)потреблението на руския,а ние не го пускаме на запад,загубите за Р-я ще саогромни.Военната техника е капка-остарява и се подменя.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PO GOLEMI VRAGOVE NA BYLGARIQ NQMA OT SOROSKITE MRYSNI KRAVARSKI GNIDI DNES BOG DA VI UBIE
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се изгонят и руските ***.... Тукав днес. бг бая са се нацвъкали.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AMI ZA 30 GODINI KRAVARITE PONE LYKOVE I STRELI DA NI BQXA DALI GADNQRI S GADNQRI SAMO NI KRADAT
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да шпионират и нас. Всичко ом е ясно. Статията обаче е подготовка на населението за едни харчове.
83
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой трябва да извика силно,за да влезе истината в кратуните на Боко и Сашо.Руски "шпиони",изучавали "оръжието" ни ,полза на РФ. Само *** ***,може да помисли,че се шпионира нещо което го няма
82
4
 
12
 
! Отговори
А ве преди 3 години
Добре ли си с главния мозък. Тия които са служили много добре познават тая техника.Вие господа искате да я претопите и да наливате милиарди за америкаски ***.През Балканската война са наривали оръжие от държави които са произвеждали оръжие и са имали интереси и са го изпитвали у България.Жалко за загиналите които спасиха България.Стига сте вкарвали *** в България.
81
4
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
нато вън в чувал!Разстрел за всеки натовски предател и анти-българин слуга на ФАЩ световния терорист!
80
6
 
19
 
! Отговори
Голяма лъжа преди 3 години
От кого е зависима 90% от военната ни техника. Знае ли великия експерт че ЗИЛ-131 УАЗ 469 е хилядите останали машини отдавна в Русия са забравени. За тях няма нито части нито хора вече там. Положението с МИГ 29 и СУ 25 е подобно. Кой Путин ли е виновен че стоим още някъде 1985 г. Какво правиха 30 г. нашите демократични и натовски лидери. Купиха стотина от най- скъпите в света камиони Мерцедес за които нямат пари за масла и ремъци даже както и 5 Спартана от които летят 2. Едно ново оръжие няма.
79
11
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 3 години
Всичко в БГ е 90% руско подлизурство и най вече целият ни т.нар. елит. Кой от управляващите не е зависим моят руснаците...Радев-Решетников, Тиквата-та той дори плаща с нашите пари за руски газопроводи,Нинова, Сидеров, Доган,Каракачанката-***.... Затова и сме на опашката по всички показатели.Спасението ни е само в това,че по милост ни приеха в ЕС. И нека да подчертая,че дори бивши съюзни републики в бившия СССР нямат такава концентрация от нац.нихилизъм и предателство в лицето на управляващите
78
5
 
7
 
! Отговори
удивен преди 3 години
До 136 D.А, стига бе ! А *** верно ли бе ! Ти да не пътуваш в времето ? Как си видял това като си се родил през 2005 година ? Аа! Сигурно след поредната "доза" ти се появяват видения и ти пътуууваш ли пътуваш в минало и бъдеще
77
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естестврно е, че русия ще обяви агресивното и лъжливо нато за враг.Но путин е национален предател, защото все още нарича европейските лицемери партньори и приятели, вместо да вземе гьостерицата...
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотно интервю:Говориш общоизвестни факти и гледаш умно......Все пак е по-добре от Ненчев, оня е абсолютно извън пътя.
75
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този предател на България иска да останем без ПВО системите С-300.Страхливите самолети на НАТО заповядали да изключим радарите.Трябва да купим с-400. Трябва да се пазим от самолетите Ф-16 на Турция и Гърция.
74
3
 
6
 
! Отговори
D. преди 3 години
Виж какво, ако ти, сложил палчето надолу, не ме разбра: не че обичам една нация или мразя друга нация; мисълта ми е да отстояваш реда си в опашката от хора, чакащи да бъдат обслужвани. Фактът си е факт, немците могат да отстояват правото си. Естествено, тук играят роля и други фактори.
73
12
 
19
 
! Отговори
D. преди 3 години
Спомням си времето, когато руснаците бяха "неоспорвани наши братя" и те си позволяваха нахалството да пререждат на опашките в магазините и да говорят с продавачката произволно дълго. Спомням си веднъж чаках на опашка на Летище Шьонфелд, беше още Източна Германия и една рускиня се опита да пререди. А-а, трябваше да видите как германците реагираха! Напълниха ми душата.
72
1
 
0
 
! Отговори
D. преди 3 години
До до 120По-добро наименование е "шльокавица", но всеки си има свобода на избор.
71
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме интересува Русия какво иска.Тя вечно нещо иска.Аз искам да седи по-далеч от България.