Най-трудното лято приключва с 80% спад на туристите

В Слънчев бряг 70% от хотелите са останали затворени
32

Най-трудният летен сезон за бизнеса приключва с 80% спад на туристите. Министерството на туризма вече работи по екшън план за следващото лято, както и за предстоящия зимен сезон. Това стана ясно по време на форум на бранша в Бургас.

Хотелите в Слънчев бряг затварят в края на месеца, когато ще отлетят и последните туристи от Израел и Беларус. Хотелиерите в Слънчев бряг са категорични, че още през февруари и март трябва да започнат преговори за зелени коридори за най-важните пазари - Англия и Русия, предаде Bulgaria ON AIR.

"70% от хотелите останаха затворени, 30% работиха някъде от 20 до 50% запълняемост и на половин цени", коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

"Определени пазари останаха затворени и до момента, говоря за Русия - там процентът е 100. Беларус за съжаление въпреки нашите искания се взе решение да се отвори на 5 септември, като на 8 септември беше първият чартър", обясни туроператорът Иван Кирязов.

В екшън плана, който разработва Министерството на туризма за следващия сезон, се предвижда да бъда продължена държавната помощ за бранша.  

"Тези 35 евро субсидия за туристите, които пристигат с чартъри, ще продължи до 2022 г. Ковид кризата изисква и промяна в начина, по който се рекламира туризмът", заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
 
От бранша смятат, че трябва сериозно да се наблегне на маркетинговите и рекламни стратегии с цел привличане на повече туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Т преди 3 години
Една позната си дойде от Германия с малката си дъщеря и родителите си. Отседнаха в Поморие. Хазайката им поискала допълнителна такса голямо готвене както се изразила , разбирайте гостите искали да си направят пиле с ориз.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни интересува!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около Коледа ще има транш от ЕС за подпомагане и оцеляване на бизнесите в туризма.Тези които реват най-много,ще получат и най-много безвъзвратни помощи от програмите на ЕС.А отгоре на всичко,няма да плащат и данъци за този сезон.Не ги мислете хотелиерите с дебелите златни гердани и гумените ботуши с гюбрето по тях.Мислете за вас си,как да оцелеете при следващите ,,лок-дауни''.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето плажове по нашето моренце бяха препълнени. Курортните селца и градчета също. Не знам кой и как стигна до подобна статистика с 80 процента по-малко туристи. За големите хотели ли става въпрос, за малките, за ресторантите или за реално платените данъци за реално отчетените приходи. Поредната гръмка новина без реална статистика, а само мнение на единични лица.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна бутафория, държавата ще пълни джобовете на мутроподобни собственици на хотели, построени нерегламентирано с пари под масата и скрити доходи в последните 10 годинии... какво ще помагаш, какви туристри отвън като те не могат до БГ да се доберат, не до хотела. Като има забрана за влизане/излизане, като има 2 седмици предварителна или предстояща карантина къде ще ходиш по света....? На Слънчев малко тротил и после багерът да събира! Освиниха черноморието, сега им било зле....
20
1
 
8
 
! Отговори
Vale преди 3 години
А за българите има ли 35 евро за да отидат на Черноморието...
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРЕШКА, НАЙ-ТРУДНОТО ЛЯТО ПРЕДСТОИ
18
3
 
30
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
Не разбрахте ли, че за това причината не е вирусът, а мутренските методи, трикове, номера и измами на собствениците по морето
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после добра новина!
16
7
 
24
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Моля се догодина нито един чужденец и българин да не стъпи в България и целия туризъм да умре и повече никога да не идват туристи тука! Само тогава ще съм щастлив!
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пък ние на село на "екшън плана" му викаме "план за действие".
14
2
 
17
 
! Отговори
Пампоровец преди 3 години
Следва най-трудно зима.
13
2
 
9
 
! Отговори
Минчо Празников преди 3 години
януари температурите ще са 24 градуса -на водата 20 градуса !-идеални условия за плаж -Моля запв,веите на Черноморието!
12
5
 
29
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
С тия цени,обслужване и хигиена няма и да помисля да стъпя на БГ курорт на морето
11
4
 
28
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
А дано следващото лято да е на 100% спад
10
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ще дойда с едно краново чудовище "РЕКС:" и ще отърва всички "набедени" хотелиери от Проблемът им!!! и витенамци украйнци и занзибарци няма да търсят -направо ще ги отърва от мъките!!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро очакваме първите гости от северния полюс.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвате да разчиствате бетоновите чудовище с кранове с големи стоманени топчета.
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано 80 % от мутробизнесмените да фалират та българите и природата да си отдъхнат от тях.
6
5
 
20
 
! Отговори
Бетономорските преди 3 години
Са тъжни. Плача заедно с тях.БХАХАХАХА