Повече от половината PCR тестове за сметка на пациентите

НЗОК е отпуснала 922 хиляди лева за изследвания
28
Повече от половината PCR тестове за сметка на пациентите
Снимка: БГНЕС

Пациентите са платили от джоба си повече от половината от PCR тестовете. Общият брой на направените тестове от 25 юни до 21 септември е 37 573.

Още по темата
Болниците са поискали НЗОК да плати цената на 16 673 направления, а Касата е одобрила 15 370 от тях.

До края на август НЗОК е платила 922 хиляди лева за тестове, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

По 60 лева плаща държавата на всички лаборатории за тест, когато са направени по показания.

Пациентите, които постъпват в болниците, се тестват напълно безплатно. Тестовете за нуждаещите се, назначени от лекар, също са безплатни.

Ангелов призна, че тестовете в лабораториите са на различни цени. Себестойността на един тест варира от 60 до 70 лева в зависимост от консумативите, обясни той.

Министърът беше категоричен, че са платени само тестовете, които се извършват по желание в частни лаборатории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Шивачът преди 3 години
А, трябваше всички да са безплатни
19
1
 
4
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Аз да ви кажа и да съм болен няма да отида доброволно да си направя тест. Не знам какво толкова се шашкат хората че само да ходят, като след два дена пак може да се наложи да си правиш.
18
2
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
във Франция, PCR тестовете са безплатни и получавате анонимни резултати до 24часа по имейл. Включително за български граждани! Тук ни крадат
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не е държава заинтересована да се бори с заразата, около ефин заразен има пине 4 в близко обкръжение. Тоест 5 по 120, 600 кинта се прибират ако решат всички да се проверят.Един тест държавста купува да 10 евра. толкова ли скъпо да се заделят 50 милиона лева за тестове за поне половината население и да се тесъва веднага или слеф 3,4 дни близкото обкръжение. Не е много но печалбарщина. Пир по време на мор. И Баце страхливеца за капак.
16
2
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Теста е диагностичен инструмент, който се назначава след първичен преглед от лекар.Там се взема и пробата, и се праща в лаборатория. По тази схема е безплатен за пациента. Не си представям, да отида в лаборатория и да кажа три дена имам температура, направете ми тест при това безплатен. След преглед лекаря установява необходимост, което е гарант за касата да го поеме. Личните надявам се изясних защо е добре да не преглеждат съмнителни. То е и наказуемо де.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах, 2000 бона да ми дават, няма да се тествам, какво остава да си плащам за лукса да ми бъркотят с клечица в устата. Тия съвсем се самозабравиха.
14
0
 
8
 
! Отговори
до15 преди 3 години
абе уйооо първия тест ще се поеме от държавста, щом ме праща лекар. Ако сам искаш е друго. За какви внасям пари в таз каса вече 20 годинини.p.s.и не ми трий написаното
13
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, кой да ви плаща тестовете бе. Нещо не сте в час, ама хич. Луди ли сте, или необразовани.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Касата плаща 60 лв за тест, а пациентите плащат 120 лв.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера за какво плащаме осигуровки в тая държава!
10
0
 
0
 
! Отговори
До 7ми преди 3 години
Ходих в специализиран кабинет. Преглед от екипиран лекар, безплатна проба, но излезе на 5 тия ден.Така че това го играх.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само част от далаверата от маските въпреки, че са по евтини печалбите са в пъти по-големи, да не говорим за ръкавици, почистващи препарати и т.н.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей неможем да стигнем изпадналата русия дето напривиха 50 милиона теста и все безплатниот къде толсова пари у тия мужици
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари не могат да преглеждат съмнителни за Ковид, освен ако не си направят специален кабинет, с разделяне на потоците, обличане на скафандри и се разделят с другата си практика, щото ще я подпалят.Теста е диагностичен инструмент и се назначава по преценка след преглед. По телефон не става. Но личните явно искат да правят оборот на лабораториите, та затова се пънат. Те и за първа линия си правиха сметки, ама по телефон първа.
6
1
 
8
 
! Отговори
ДО 6 преди 3 години
Така ли я дай кординати да тинпратя докуметите-3 дена с темература втрисане от офиса отивам директно в болница и ми взеха 115 лв. Оттам в РЗИ директорката ми каза записана е от мен като тя пожела, *** заповедта на здравния министър изришно казва, ше теста е безплатен за малцинствата!!! 3 човека се заразхне в нас като есинствено Рзи направи на мен повторен тест, който не платих-семейство ми кучета ги яли. Така *** *** не подготвен когато не си наясно си замълчи
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България тестовете са безплатни. Плащат тези които бързат, пътуват или ваканцуващи, т то в държава която го изисква за да ги допусне.
4
1
 
16
 
! Отговори
Мишки преди 3 години
робски зашо в Испания и Франция тестовете са 100% безплатни а роби кометентиращи???. Аз плащам осигоровки върху 2300 бруто, защо когато ми се наложи тест след което се оказа положителен ме накарах да го платя 115лв???Хайде *** чак да чуя. И
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екскурзианти, ваканцуващи и прибирали се по работните си места, не са пациенти. Или поне, до излизане на резултата, се надяват да не са.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно общество винаги си плаща. Няма как друго общество да му го заплаща, освен ако не му е васално.
1
4
 
13
 
! Отговори
България преди 3 години
е единствения член на ЕС, в която се плащат тестовете за сметка на пациента, впрочем тук всичко е за наша сметка, за да има пълни чекмеджета!!!!