Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива

Лекарите призовават за спазване на противоепидемичните мерки от всички
25 сеп 2020 18:31, Ния Христова
131
Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива
Снимка: Pixabay
Българският лекарски съюз излезе с позиция, разпространена до медиите, относно изнасянето на противоречиви твърдения за разпространението на коронавируса в страната. Оттам определят погрешната информация за COVID-19 като обидна, демотивираща, лишена от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
"Изминаха близо осем месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.
 
На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения", се чете в посланието на БЛС.
Още по темата
Според медиците твърдения от сорта "Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…" и "Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.", са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, отчитат от БЛС.
 
От там са категорични, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от лекари, е недопустимо.
 
"Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.
 
БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. 
 
Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Как не им омръзна този балшой театър и маскарад месеци наред,като развален грамофон от сутрин до вечер едно и също.Да сменят вече плочата с нещо по позитивно и обнадеждаващо.
103
1
 
4
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Ми то и от глад се умира...
102
0
 
1
 
! Отговори
1120 преди 3 години
БЛС да даде позиция относно твърденията на ,,колегите си,които считат,че вирусът не е опасен.
101
2
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 3 години
Няма имунитет. Дори и за няколко меца всеки да го изкара-след 6 месеца е възможно резаразяване.Ако се разболее цзялата държава за дни-няма да има медици, които да им помогнат да се справят с вируса.Вируса ще се точи с години.Дори ще остане да съществува както всички други вируси.Няма да изчезне както изчезна ТОРС през 2003г. Еволюцията при вирусите е факт.ТОРС беше по-смъ.ртоносен, но по-малко заразен.Ковид19 има лицемерно поведение.Един вирус колкото е по-смъ.ртоносен, толкова по-бързо изчезва
100
13
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива''От ядене и пиене също се умира, в такъв случай би трябвало да се откажем да ядем и да пием!?
99
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетили се позиция да дават БЛС. Половин година се скатаваха да видят накъде ще духне вяртъра . Късно е либе за китка. Всичко ни е ясно вече. От вас полза йок.
98
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А останалите 10% кажете с какво ги лекувате, че да знае и останалия свят. Или е просто поддържаща терапия?Откога поддържащата терапия е лечение?"Останалите 10% не само не ги лекуват, ами голяма част ги убиват с противопоказна интубация или експериментални отровни коктейли. Много им е силно лобито на тези ***, иначе доста мръсни истини ще излязат наяве и гадовете ги чакат трибунали (ако преди това не ги докопа разярената тълпа).
97
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.Ами това си е много, ама много правилно твърдение. Даваш положителен тест, за неясно какво, дънят те 14 дена карантина, лежиш си вкъщи и те водят излекуван. Еми срока. Или нищо си ти е нямало, или си ти е минало само. И това са 90% от случаите.Къде вижда БЛС тука курс на лечение?А останалите 10% кажете с какво ги лекувате, че да знае и останалия свят. Или е просто поддържаща терапия?Откога поддържащата терапия е лечение?
96
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 112По-добре е за няколко месеца цялата държава да пламне отколкото да се точи вируса с години.
95
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента държавите, които най-много пренебрегват мерките имат най-голям скок. Какво повече да говорим. В Швеция нов скок, в Холандия нов скок, в Великобритания нов скок.
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако един убиец убие човек болен от ковид то убиеца е невинен понеже вируса е убил човека преди убиеца. Вече така ще го пишем от нашето рпу.
93
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По статистически данни българина умира основно от инфаркт, инсулт, заболявания от стрес, инфлуенца, безпаричие и основно -несигурност в бъдещето!!!!Липсата на социална държава и ниско заплащане на труда, мизерията!!!!
92
13
 
9
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
Не те ли е срам да лъжеш така нагло бе ??Как може да си толкова долен и нисш ?!
91
19
 
19
 
! Отговори
Много сте наивни! преди 3 години
На един познат скоро почина единия му родител,като от болницата са му предложили 2000лв. ,за да бъде записано,че е починал от COVID-19.
90
5
 
14
 
! Отговори
Давинчи от Ушево преди 3 години
То има разлика между лекар и лекар. Както има разлика между учен и учен. Историята е пълна с примери, в които мнозинства от специалисти са били против дадени каузи, защото са били във вреда на народите. Обаче от другата странa на оградата стоят другите специалисти, които са до властта. И когато властта им каже да скачат те питат колко на високо. И след това за послушковците се намира някой суджук за добре свършена работа.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Не е точно така.Моя позната в началото на март купонясва с още трима човека.Цяла вечер.На другият ден се почуствала зле.Симтоми на коронка,тест положителен.Изкара го като грип.Температура и загуба на вкус.Останалите трима от компанията с отрицателни пср тестове.Нали разбираш,че щом на другият ден се е почувствала зле е била заразена поне от 4-5дни
88
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от живота се умира!! Никой няма да литне. Да!! Откакто съм се родила знам, че няма начин да не умра.
87
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента държавите с най-строга карантина имат нов голям скок.Какво повече да говорим.Оплютата Швейцария се радва на почти липса на нови случаи.На кой да вярваме.На фактите или на това което някой ни казва.Бил той и лекар.Защото също така лекари са на противното мнение на БЛС.
86
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 99 Асен, не само политическа ситуацията.Основата и е икономическа, тоест пари и власт!Вируса е генно модифициран и няма спасение от него.С маска, без маска с каска все тая, контак над десет минути и си в кюпа.
85
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее, бялата мафия на ковидхранилка се разгневи, че малкото останали съвестни колеги им оспорват единствената правилна "истина" за вируса и пак започна да размахва поучително пръст през медиите. Станахте смешни и жалки пред нормалните хора, не се ли усещате, ***!!