От какво в действителност са направени кренвиршите?

Снимки на съдържанието им под микроскоп предизвикаха нова полемика
26 сеп 2020 07:37, Елка Василева
133

Снимки на съдържанието на кренвирши под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи.

Кокошката или яйцето или какво се съдържа в кренвиршите са може би двата най-задавани въпроса, на които трудно може да се даде отговор. Въпреки че почти ежедневно се консумират тези месни продукти, темата какво съдържат те се разпали отново, след като бяха публикувани снимки на страницата на МУ София. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те, се пита в репортаж на Bulgaria ON AIR.

За да отговорим на въпроса какво съдържат кренвиршите, отиваме в близкия магазин със Сергей Иванов от "Активни потребители". Въпреки митовете и легендите за това какво се използва в производството им, няма закон, който да регламентира съставките конкретно.

"Няма точно законодателство какво трябва да съдържа. Има технологични ограничения, или какви Е-номера не трябва да съдържат, или ако се влагат в какви количества са", обясни Иванов.

За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет София патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки.

"Няма как в един колбас, какъвто и да е той, да се съдържат тестиси. Извинявайте, но прасетата в България от малки се кастрират. Никой не използва такова месо, защото то мирише. Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите.

Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите фирмите могат да потърсят правата си в съда.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
3
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
А сега Днес бг дайте нова тема за наденичките кучешка радост от едно време.Ще се избием от коментари.
101
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 103 На всякеде по света кремвиршите се правят от отпадъци от животински трупове , вода и още нещо. Без отпадъчна технология.
100
1
 
3
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
До пияница мистикНе им се връзвай,точно тези който пишат така са най-големите лицемери.Вече не им обръщам внимание.Тия са дървени философи и всичко знаят.Има си хубава и лоша стока ,така е било винаги и така ще бъде.
99
0
 
2
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 3 години
Прах сол и пълнители Месо-нула
98
1
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Брей, направих си труда да прочета всички коментари и разбрах, че тук само милионери пишат. Половината от 20 години не са яли кренвирши и колбаси, другата половина едни ходели по селата и купували месо с доказан произход и сами си мелелеи и тъпчели колбаси, а други си купували от специализирани магазини само гренски, испански и италиански колбаси на цена от 100-1340 лева килограма...Тц-тц-тц, и да не съм ви видял повече да пишете: "Народа умира от глад, няма какво да яде, ГЕРБ са виновни"....
97
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хубавите кренвирши се правят както едно време при бай Тошо ги правеха е "Родопа" - влиза прасето и телето в мелачката с всичко в него: черва, рога, копита и зъби и излиза на кайма. Лошите кренвирши освен рога, копита и зъби има и тоалетна хартия и тебешир
96
1
 
14
 
! Отговори
фоийе преди 3 години
Аз лично не вярвам на производителите, защото никой не ги проверява. Качеството на продуктите в България не се проверява. Корупцията в тази държава е навсякъде.
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кренвиршът е комунистическа измислица. Вътре има 5 процента месо и 95 процента тоалетна хартия, пластмаса, гума, балатоми и стари ботуши.
94
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Тоалетна хартия
93
1
 
8
 
! Отговори
ХХЛ преди 3 години
До КойчоЗдравей!Трябва първо да разбереш че това продукт който не се приготвя изцяло от месо. Приготвен е от остатъчни продукти, от които в крайна сметка се получава продукт, годен за консумация, *** и подправен добре. Няма да ти навреди, но не е препоръчително да ти е основна храна, тъй като няма някаква ценна хранителна стойност.
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам от кво са направени ,ама кучетата не ги ядат ;)
91
6
 
14
 
! Отговори
Кренвиршите от соца преди 3 години
Имах ветеринар съсед работеше в Родопа, още по времето на соца казваше-"кренвирши не си купувайте, правят се стари и развалени меса, които се преработват под висока температура", сега какво е един Гопод знае? Имах и съученик, майка му работеше в Пречистватената станция и вода от чешмата не пиеха.Така беше през времето на бай ви Тошо, където много хора сравняват с днешното.
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кренвиршът е ясно какъв *** е , ама да не мислите , че останалите колбаси са нещо по-добро ?!
89
3
 
8
 
! Отговори
Маги преди 3 години
Аз обичам кренвирши оххх,първго ги захващам, помирисвам, близвам и после поемам целия в устата...
88
1
 
9
 
! Отговори
Mene преди 3 години
Ако си ял кренвирш значи си опитал всичко
87
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВСЯКО МЕСО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА ТЕРМИЧНА ОБРАБОТКА ОСВЕН АКО НЕ Е ДОБРЕ ИЗСУШЕНО!!!КАКВОТО ЩЕ ДА СЪДЪРЖАТ КРЕНВИРШИТЕ АКО ГИ ОПЕЧЕТЕ ЩЕ ИЗТЕЧЕ ОТ ТЯХ ВРЕДНОТО А ОПАСНОТО ЩЕ ЗАГИНЕ
86
1
 
17
 
! Отговори
Ввв преди 3 години
Това нещо съм спрял да го ям и купувам от много години.
85
3
 
12
 
! Отговори
Бог преди 3 години
- Не ме питайте! И аз не знам!
84
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Хей няма да се подиграватеи маскаритенационалната кухня мискини
83
1
 
6
 
! Отговори
Стар ветеринар преди 3 години
До грамотния 72 Не ти е приятно , нали ? И на мен ми стана неприятно, като ме обиди на неграмотен.Говоря с факти защото съм работил в месокомбинат София и Враца и знам какво беше.А на теб като не ти харесва някой, веднага неграмотен.Това го правиш вече много пъти.