67% от българите не могат да издържат без заплата три месеца

Все още 20% от българите се страхуват да не останат без работа
28 сеп 2020 19:25, Нели Христова
112
67% от българите не могат да издържат без заплата три месеца
Снимка: БГНЕС

Според проучване на  Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия), което обръща внимание на последиците от пандемията от коронавирус, ситуяцията през юли изглежда по-оптимистично, отколкото през април. И все пак, България продължава да е начело сред страните члнеки на ЕС по брой хора, които се страхуват, че ще загубят работата си в следващите три месеца.

20% от българите се опасяват, че ще останат без работа, като процентът е намалял с 10% от месеците в началото на пандемията, когато 30% от анкетираните са отговорили, че се страхуват да не загубят работата си. След нас в челната тройка се нареждат Малта със 17% и Гърция с 15%.

По-малко европейци са изразили притеснение, че личното им финансово положение се влошава през юли, отколкото през април - от 38% спада на 34%. През април 60% от българите са отговорили, че финансовата им ситуация ще се влоши след три месеца. През юли този процент спада на 38%. Едва 15% сап оптимисти, че финансовата им ситуация ще се подобри, като този процент не се променя и през двата месеца (април и юли).

Запитани "колко дълго могат да поддържат същия стандарт на живот ако нямат финансиране", българите отговарят по следния начин - 16% могат да издържат между 3-6 месеца, 7% имат спестявания за 6-12 месеца, 9% могат да издържат без доходи година.

По-притеснително е, че около 37% от българите нямат абсолютно никакви спестявания. Над 67% имат финанси за по-малко от три месеца, ако приходите им спрат.

Цялото изследване може да видите тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
67% от българите може и да не могат да издържат три месеца без заплата,но пък от друга гледна точка останалите 33% никога не са получавали заплата защото никога не са работили,и не само са оцелели в България,но дори са и просперирали и имат бизнеси,хотели и заводи.Единствените които не могат да оцеляват в живота са тези които разчитат единствено на заплатата си.Те са просто обречени.Потърсете евреиските мъдрости за парите,от тях ще научите много повече от колкото от учебниците по икономика.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До tyuНе става дума за обвиняване, но човека е като цяло прав. И това важи не само за българина, ами изцяло за западната култура. Последните 20-ина години възпитаха хората в непоправим консумеризъм. Познавам безброй млади хора - студенти, чиито родители имат ниски доходи, буквално едва свързват двата края. Подлагат се на лишения и глад, за да могат да си купят новия айфон. Мой приятел пък със заплата 2500 лв. + почти всеки месец остава на нула и иска заеми. Живее при техните...
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Фалшива новина ! Нали сме най добре ,нали всички вземат пример от нас ? Нещо се бъзикат с нас ?
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Абсурд е това, кеото го говориш, че двама ще се издържат с 600 лева в провинцията. Ако мама и тате не са им дали някой имот, и живеят под наем или изплащат жилище, даже и половианта няма да си покрият. Тока, хранта, дрехите, лекарствата, книгите, бензина и повечето услуги са на същите цени, като в София. То само за храна щеим трябват 400 лева, какво остава, ако са в район, дто става по -15 градуса за месец ...
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нарочно го правят това с инфлацията и ниските заплати! НАРОЧНО!То нали, ако взимаш много, ще се наработиш 5-6 години, ще си ги натрупаш на купчинка, ще кажеш ... Беее ааййй да ти иии таковам и работта и ще си гледаш кефа! Ама не позволяват!Каот кажеш, не съм работил 2 години, но имам 8 години стаж и висше, хич не те отчитат. Все седно си някакъв извънземен. Хората са ненормални. Ако не бачкашне стааш ...
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Fromm"Ти нямаш три хиляди лева настрана, а си тръгнал да ставаш собственик на жилище"Брей че изказвания, брей че нещо. Може би искам,да съм собственик на жилище, защото ми писна, вскяа година, наемитеда скачат с по 10-15%. Какви 3000 лева ще събера, ако заплатата ми е 1200, а наема ми е само 500? Сега заема е 340 за апартамента. Като го взех, наемите на такива апртаменти бяха по 280 лева и всички ме мислеха за луд. Сега е над 500 на месец. Лудост е това!
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Абе другарю, тия така ги "граби" държавата, че азведенията вечер нон стоп пълни. Егати."Пълни са с еди и същи уруфляци ...
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До tyuВ София, може би ... извън София - не бъди толкова сигурен. Има хора в отчайващо положение. Каот нямаш 100 лева, да платиш тока и да вземеш храна за седмицата, ще се навиеш на какво ли не. Като си в район, къдеот ако единте уволни, никой не те взима, защото си "несериозен", а единствеото,което си направил, е да си отказал, да работиш по 70 часа на седмица, хич не е лесно.
81
0
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
Че това не важи само за българите. Поне 80% от човечеството няма да може да издържи без заплата 3 месеца. В това отношение българите, макар не толкова богати, са в по-добра позиция от гражданите на един куп уж велики държави.
80
0
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Абе *** знае 2 и 200... Кат нямаш ще караш, но е вярно, че българина много се изкушава от ненужни стоки и услуги и чака месец за месец....тегли бързи кредити.... Нямаш ли от КОЙ приятел до 1000-2000 лева назаем, или си смени приятелите или Си виж сам защо си стигнал до това дередже. Ама бързи кредити за да купуваш стоки, безумие.
79
5
 
3
 
! Отговори
До tyu преди 3 години
Пич, 21-ви век сме в Европейския съюз. Не може някой да те експлоатира против волята ти. Експлоатацията се случва в някои части на Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка, където поради ред причини една огромна част от работоспособното население е без никакво образование и квалификация, защото няма достъп до тях.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО ГЛЕДАМ ТИЯ НА СНИМКАТА , ИМАТ БАЯ МАзнинка . Ще издържат и цяла зима без заплата.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До tyuАбе другарю, тия така ги "граби" държавата, че азведенията вечер нон стоп пълни. Егати. По празниците не можем да се разминем по пътищата, пак от "ограбване". И телефончетата въртят и какво ли още не. Инче е "ограбен", но има пари за такива неща.Германеца ако седне един път в седмицата на бира някъде е чудо, но нали ние сме от шарЕната крава, за нас са "Други" нещата.
76
2
 
5
 
! Отговори
До Fromm преди 3 години
Spot on! Българите непредвидените разходи ги нямат за нищо в бюджета си. Говоря за хора с претенции за интелект и грамотност, средна класа. Д ане говорим за спестяване. Живее буквално на ръба. Тези с по 1500 лв., там вече не ми се мисли как е.
75
5
 
6
 
! Отговори
tyu преди 3 години
До Frommнедей да обвиняваш така "българина". Достатъчно бе грабен и от свои и чужди в последните десетилетия. Как да има 3хил. лв настрана, като "бизнеса" го експлоатира за 500 на месец, а издръжката на семейството му е 2000 ? Държавата е оставена само на социал, без икономика и индустрия, това е проблема на "българина"
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2019 година 80% от домакинствата България живеят с под 800 лева месечно. Средно едно домакинство живее с 1185 лева според НСИ. Какви 2500 лева?!
73
6
 
12
 
! Отговори
Fromm преди 3 години
70% да не могат да издържат повече от три месеца без заплата е трагедия. И аз ги гледам на работа. Един месец стана нещо с пейрола и закъсня два дни. Тези изпаднаха в паника. Как ще платят вноската по кутийката, която са купили и ще изплащат 30 години. Ти нямаш три хиляди лева настрана, а си тръгнал да ставаш собственик на жилище, някои и коли на лизинг взимат. Това е разликата между нормалните хора и българина. Абсолютно финансово неграмотни. Живеят ден за ден и като стане напечено паник атаки.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 82"до 3 месеца" средно половин месецСлаб 2."Смятай с 1000 лева" Абе другарю, аз със 1000 лева на човек горе долу смятах 2 възрастни 1 дете, възрастните по 1000, детето 500. Дори да не е ТОЧНО така, това е сравнително добро приближение, особено като знам как почти всеки върти по една две полулегални дейности, о ткоито капва по нещо, пък и постоянно в България се вкарват пари от емигрантите.
71
2
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
30% до 3 месеца, средно половин месец16% с 3-6 месеца, средно 3,5 месеца7% с 6-12 месеца, средно 7 месеца9% над 1 година, средно ??? Смятай пак и не с 2500, а с 1000 лева, макар че и това е много.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 82/85Аз просто взех някакъв разбираем вариант, който не е за хора с по 500 хил в банката. Естествено, че сметката не е такава, защото когато се върви към най-богатите кривата расте експоненциално (както навсякъде в света).