БАБХ: Няма съществени нарушения в кухните в детските градини

До момента над 200 училища са проверени, заяви Любомир Кулински
28 сеп 2020 10:16, Ния Христова
9
БАБХ: Няма съществени нарушения в кухните в детските градини
Снимка: БГНЕС
Не са открити съществени нарушения при проверките на кухните в детските градини, обяви д-р Любомир Кулински от Българската агенция за безопасност на храните в ефира на БНТ. Според него детските градини, макар и в намален състав, са работели и през лятото. Проверките там на практика не са спирани. Има няколко предписания, както и 2-3 акта.
 
"В училищата проблемът е, че столовата, кухните, лавките не са работели през лятото, а сега една от важните проверки е била именно за готовността за началото на учебната година за изхранване на децата. Извън текущия официален контрол, който целогодишно агенцията управлява, ние спускаме т.нар. тематични извънредни проверки", каза Кулински по повод възложената от Върховната административна прокуратура. 
 
Според данните до момента над 200 са проверени училища, има няколко предписания, но няма актове. Проверката ще продължи до края на месеца, а има вероятност и да бъде удължена.
 
"Всеки ден след хранене се оставят т.нар. "24-часови контролни проби" от храната, която е приготвена и е давана на децата. В случай на съмнения за хранителен инцидент, ние веднага отиваме и взимаме тези проби, в рамките на ден-два може да се каже дали имаме хранително отравяне", каза още д-р Кулински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.