Как да защитим картата си от източване при онлайн пазаруване?

Потребители сигнализират за опити за кражба
28 сеп 2020 16:30, Ния Христова
15
Как да защитим картата си от източване при онлайн пазаруване?
Снимка: Pixabay
Потребители все по-често сигнализират за опити за кражба от банкова карта след пазаруване в интернет. Как може да защитим парите си, когато купуваме онлайн? 
 
Според последните данни на ЕЦБ българите предпочитат да плащат в брой, вместо парите им да стоят по сметка или да плащат с карта. Потребителите у нас разполагат с 6,2 млн. дебитни и още 1,24 млн. кредитни карти, средно по една на човек. Реално обаче някои хора притежават 4-5 карти, а други - нито една, съобщава Нова ТВ.
 
В България доверието към онлайн търговците все още е ниско. През изминалата година 85% от българите са предпочели да платят чрез наложен платеж при доставка, когато пазаруват по интернет. Едва 5 на сто плащат с карта цялата сума още преди да са видели стоката.
 
Йоана Рискова само преди дни прави покупка от онлайн магазин за дрехи. "Видях една рокля, която ми грабна вниманието в непознат за мен сайт. Натиснах бутона "купи", поискаха ми данните от картата, за да извърша плащане и директно ги въведох", разказа жената.
 
На следващия ден опитва да плати със същата карта, но транзакцията не може бъде изпълнена. След проверка се оказва, че банката е блокирала картата след покупката в интернет.
 
"Причината за това е, че освен транзакцията, която аз съм извършила, има още една, която е на нулева стойност. От банката ми обясниха, че е имало опит да ми откраднат данните", разказа още Йоана.
 
Киберекспертите постоянно се сблъскват с подобен тип атаки върху банковите ни карти при покупки онлайн. Откраднатата банкова информация от компроментирани сайтове се публикува в специални форми в интернет, до които хакерите имат достъп.
 
"Много често забелязваме, че в  т.нар. "тъмен интернет" се продават откраднати акаунти за плащане, откраднати номера на дебитни или кредитни карти", каза IT експертът Любомир Тулев.
 
"Т.нар. "нулева" транзакция е именно първата стъпка към кражбата на данни и пари от сметката, след като хакерите се сдобият с тази информация", разказва Тулев. Основната цел е да се провери дали със събраните данни плащането ще мине. Йоана е спасена от бързата намеса на банката издател на картата, за да бъде източването на сметката.
 
Експертите по онлайн търговия уточняват, че при утвърдените сайтове за продажби обаче нулевата транзакция може да е стъпка и към улеснение на потребителите. Тогава обаче потребителите трябва да минат през няколко нива на проверка.
 
"Клиентите често имат възможността да запазят картата в самия сайт и по този начин да си ускорят пазаруването следващите пъти. За да се верифицира това, понякога се налага да се направи една допълнителна транзакция с нулева сума или с някаква минимална, която после се връща автоматично в картата", заяви Любомир Русанов от  Българска Е-комерс асоциация.
 
Финасновият експерт Десислава Николова разказва, че при всяка нетипична транзакция е съвсем нормално банките да се намесят и блокират съответната карта. А целта е да се защитят парите на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието не отговаря на съдържанието. Целта е да се привлече внимание към безмислена статия.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарувам от дълги години по нета и не са ми източвали карта.Попадал съм на фишинг сайт който даже си беше пуснал реклама във Фейсбук и писах коментар хората да се пазят.
13
0
 
2
 
! Отговори
ОХОО преди 3 години
ЧЕ ОТ КОГА АМАОЗОН ИМАТ БГ?ХОДИТЕ НЕ МИЛИ НЕ ДРАГИ НА КОМ И СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СТЕ НЕЩО НЕ ВИ СМЯТАТ ЗА ХОРА ТЕЗИ ЩОМ НЯМА БЪЛГАРСКИ ДОМЕЙН!РАЗБРА ЛИ РОБЕ?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствен вариант за зсщита е като не купувате онлайн с карта или банкова сметка. В Амазон имаш сметка, купуваш от магазин, супермаркет и т. н. ваучер от 25, 50, 100 евро, и т. н. Зареждаш сметката с ваучера и купуваш. Само така пазарувам. Не привъзвам сметки и карти.
11
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
И да, както казаха хора по-долу - всички банки е крайно време да предлагат "виртуални" карти - тя стои без никаква наличност. Когато искаш да купиш нещо, влизаш в сайтана твоята банка, прехвърляш от "истинската" карта точно толкова пари, колкото ти е покупката, и на сайта даваш данните на виртуалната. Това може да стане и с втора сметка в същата банка и възможност електронно да прехвърляте пари от едната ви сметка на другата (става моментално), но ще плащате такси за две сметки..
10
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Проблема е, че си пишете даните на картата в самия сайт. Сериозните (български) сайтове отварят нов прозорец, който зарежда сайта за разплащания на БОРИКА - там е много по-сигурно въвеждането на данните, защото сайта, който ви продава, няма да ги получи. БОРИКА просто изпраща съобщение на сайта на продавача, че плащането е успешно и толкова.Та - никога не си пишете данните на самия сайт, освен ако не е проверен.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията говори за всичко друго, но НЕ и КАК да се защитим от измама.Вие в ред ли сте?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То май от банката зависи
7
0
 
6
 
! Отговори
име преди 3 години
Дигитални портфейли, виртуалки и само утвърдени сайтове. Пак заповядайте!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате да четете хубава публицистика, сменете сайта. Тук се четат коментарите!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е въпроса: КАК? И аз търсих отговора в статията, но не можах да го открия. След това забелязах кой е авторът на тази статия. Иии...това е същата дама, която пише за биковете в кв. Лозенец :D Та започнах да си задавам и други въпроси, свързани с въпросната дама и сайта като цяло...
4
1
 
10
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
А за виртуални карти не сте ли чували. Моята в ДСК е такава и се зарежда само при пазаруване. Уникредит и те имат
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т ъп а. Статия .Никъде не се разбра как да защитим картата и данните
2
0
 
7
 
! Отговори
Св преди 3 години
Ами стандартна "нулева " транзакция. За да "види" сайтът дали няма проблем и евентуално да си я прибавиш за постоянно там. Фейсбук са големи "крадци" значи, като всеки път при регистрация на нова карта ми взимат и ми връщат по 1$.
1
1
 
27
 
! Отговори
no name преди 3 години
И в крайна сметка къде точно в текста се крие отговора на въпроса, зададен в заглавието - "Как да защитим картата си от източване....?