Коронавирус, сезонни грипове...можем да живеем с тях

Случаите ще скачат през есента, но били под контрол
5
Коронавирус, сезонни грипове...можем да живеем с тях
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Нормално е да очакваме по-голям процент инфектирани с коронавируса хора заради сезона и заради по-честото престояване на закрито. Вирусът продължава да бъде тук. Трябва да се сме готови да реагираме гъвкаво на ситуацията“. Това каза пред БНР проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Според нея всеки показател е от значение за определяне на цялостната картина.

„Ситуацията е динамична и трябва да бъдем готови тя да се променя… Маските предпазват. Много е важно, ако са за еднократна употреба, наистина да са за еднократна... Необходимостта от носене на предпазни маски се налага от факта, че вирусът се предава предимно по въздушно-капков път и зоната до 1 метър е най-рискова. Физическа дистанция невинаги може да се запази, затова са важни маските. Инфектирането става при по-продължителен контакт, допълни тя.

„Знаем, че има значение възрастта на пациентите, имунната система си казва думата, с възрастта отслабва силата ѝ. Мъжкият пол има различие в сравнения с женския по отношение на имунния отговор. Въпреки че има идентифицирани хиляди мутации, няма доказателства да съществува връзка между конкретна мутация и това тя да предизвиква по-тежка или по-лека клинична картина. Идентифицирани са гени, които имат отношение също“, разясни проф. Александрова.
Според вирусолога всеки сам трябва да реши за себе си дали да се ваксинира за сезонния грип.

„Трябва да се научим да живеем с този вирус, нямаме друг изход. Можем да живеем абсолютно пълноценно в негово присъствие, това, което се иска от нас, не е много. В началото в много страни бяха взети строги мерки, за да спечелим време и да можем реагираме адекватно“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: грипкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
9
 
! Отговори
Оруел преди 3 години
Пропагандата от Министерството на истината продължава. Трябва да свикваме да живеем с нещо което го няма, но лъжата се използва за извратените цели на пcихопатите които я създадоха.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече сезонни грипове,само от Ковид се боледува..
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека тази немедицински доктор по вирусовъдсто да си живее и работи с любимците вируси. Ваксина няма да направят, могат да помогнат като санитарки в ковид отделение.