Безлихвените кредити вече са близо 80 млн. лв.

Близо една трета от тях са на лица на трудов договор
12
Безлихвените кредити вече са близо 80 млн. лв.
Снимка: Dnes.bg, архив

Близо 80 млн. лв. са одобрените искания от търговските банки за кредит по антикризисната програма за безлихвено кредитиране на физически лица. Това показват данните на Българската банка за развитие към 28 септември. Исканията за отпускане на заем вече надхвърлят 30 500, като почти 19 000 вече са получили одобрение, а други 837 се разглеждат в момента. Близо една трета от тях са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Средната стойност на одобрените заеми е 4 228 лв. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Още по темата

Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити до 4 500 лева в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

С партньорите по програмата ББР сключи гаранционни споразумения за 149 427 500 лева. Близо 55% от средствата са договорени. Останалите са на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Кандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията. Съгласно обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица трябва да имат поне 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването за декларирани  осигуровки за период от 6 месеца назад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да излезе такава средна сума на кредитите, петима от бандата на суджука са гушнали по петнадесет милиона и десет хиляди мушморока са си разделили останалите пет. Така се случват нещата при боркобориса.
9
0
 
12
 
! Отговори
Безкофеиново кафе преди 3 години
По-голяма простотия от безлихвен кредит(с хиляда изисквания, несъвместими помежду си), няма.А този, който пише с главни букви е миризлив ***.
8
0
 
12
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Какъв БВП бе маняк. Какво произвежда България та има БВП? Ще ни хвалят много ясно нали се вземат кредити от тях., а за чакалнята не ми я хвали. Британците с кеф се отърва ха, а още държави искат да се махнат ние с нашата икономика там ще цъфнем.
7
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7- А СЕГА ОТВОРИ ЕВРОСТАТ И НАПИШИ ВЪНШЕН ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ, ИМА И ГРАФИКИ, ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО ПО НАЙ НИСЪК ВЪНШЕН ДЪЛГ СПРЯМО ВБП СЛЕД ЕСТОНИЯ, НАПРАВИ СПРАВКА В НСИ, ЕВРОСТАТ, СВЕТОВНА БАНКА- ЕДНО СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДРЪНКАНИЯ НА РЕЗИЛ ГАДЕФФ И СИЕ, ДРУГО ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ- БЪЛГАРИЯ Е ПРИЕТА И В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА, КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА- БЪЛГАРИЯ Е ПРИЕТА ДОБРЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД- А ТИ СИ ДРИСКАЙ НА ВОЛЯ- ГОВОРИШ ЗА ШИЗОФРЕНИЯ- ПОГЛЕДНИ ГАДЕВ И КО Е ТЕ ТАМ Е ***
6
2
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
До 6Мимъой Волен управлява ше с Герб до преди година бе шизофрения. Тактиката на Герб да са на власт за да не са ДПС и други се изтърканитдавна. Видя се ясно, че за власт са готови дори на сюнет. По вредна от Герб партия никога е нямало. Изтеглих над 30 милиарда и не се знар защо
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1- О, НЕ ПРИЯТЕЛЮ, МАРТ ЩЕ ИЗБЕРЕМ ПАК ГЕРБ. ЗАЩО ЛИ, ЗАЩОТО СА ОТГОВОРНИ, ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ ИСТЕРИЧНАТА ОТКАЧАЛКА МАНОЛОВА ДА ДУДНЕ , ВОЛЕНЧО ДА ЛУДВА НАРОДА, БАБА ВИ НИНОВА ДА СТРОИ ОЩЕ СВОИ ХОТЕЛИ В ГЪРЦИЯ, ДЪЛГОНОСКО ДА ДЕЙСТВА С ГУМЕНИТЕ ЛОДКИ- ОТВРАТЕНИ СМЕ ОТ ТЯХ, А ЮМРУЧЕ ГОРЕ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ НА ТОПЛО ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО, ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ ОБРАЛИ НАРОДА СИ ДА СЕ АРЕСТУВАТ И ПЛАТЯТ КРАЖБИТЕ И ИЗМАМИТЕ.
4
1
 
13
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Хляб под левче? Ти твоя хляб преоценен ли го купуваш?Моят струва 1.78 лева не знам ти твоето семейство с какви химии го тъпче, но качествен хляб, и то много под кило отдавна мина левче.
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОКАЗАХА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ , ЧЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ. ВДИГА СЕ И МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА , ДОБАВКи Към пЕНсиите ВсЕкИ мЕСЕЦ. Но Българина е веЧно НеДоволеН И МРънкА. ЩОМ ИМА ПАРи За Цигари по 6 лВ КУТИЯТА, ДоКаТо хляБА Е ПОд лЕВ , ЗНАЧи нЕ е ТОЛковА беден.
2
5
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
бедна държава, какво искате повече ??
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, много ви благодаря!Разкажете за тая "мярка" на партньорите от ЕС, та да се посмеят искрено с нас!Но този *** народ заслужава точно това, Герб докрая!Поне краят е близо.