Фармацевт: Машините за лекарства крият рискове за бранша

Коментар на председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев
29 сеп 2020 09:39, Анисия Иванова
51

Държавата даде "зелена светлина" за поставянето на вендинг машини за лекарства. Крие ли риск новият проект?

"Още едно управленско решение, за което никой не е искал мнението на бранша и съсловието. Някой предлага да въведе една фирма, която да започне да продава лекарства чрез апарати на ъгъла на улицата. Това означава, че пациентът вече не е пациент, а платец, който слага карта и си купува лекарство - няма я фармацевтичната грижа", каза за "България сутрин" председателят на Националната аптечна камера Антон Вълев.

Още по темата

Според него "пълен абсурд" е идеята да се осъществява връзка по Skype между фармацевт и пациент.

"Над 5500 фармацевти работят в аптеките у нас. Това са магистърски програми, плащали сме от собствените си пари те да бъдат образовани. Изведнъж това го зачеркваме, появява се една фирма, която решава дали да пиете лекарства или не", отбеляза Вълев.

Той добави, че един квалифициран фармацевт познава пациентите си и се случва да им каже, че дадено лечение не е подходящо и да ги препрати при съответния специалист.

"Трябва ли това да се замени електронно? Трябва ли да зачеркнем фармацевтите в България и да ги направим емигранти? Съгласно сегашния закон е възможно инсталирането на автомати, от които може да купувате лекарства без рецепта, които са от много ограничен списък", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна камара.

Вълев обясни, че са разговаряли с представители на правителството, които са им дали гаранция, че този проект ще бъде спрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Калашника преди 3 години
Следва да ви направят доктори автомати, пилоти автомати и да ми ядете фура. Тук са писали предимно девствени, пъпчиви ***, на изключително слабо интелектуално ниво.
48
0
 
3
 
! Отговори
Калашника преди 3 години
Толкова прости, неграмотни илитерати и *** са ***, че си заслужават съдбата на най-умиргащите по всички класации. Мършите им пълнят гробовете рано рано, защото както е видимо от коментарите, здравната им култура е потресаващо НИЗКА. Колкото повече отричат медицинските си специалисти и компетентността им толкова по-рано ще пълнят дупките. Пропорционалността е права. Заслужават всичко да им направят през автомати на тъпирите. ***, ***, *** до спукване е българина и си заслужава съдбата.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре ще е, всички лекарства, за които се продават без рецепта, да се продават от такива машини.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е риска за бранша? Ще останат доФтори и аптекаджии без работа?!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне една машина за спирт 95% да сложите.
44
0
 
5
 
! Отговори
До 44-маилс преди 3 години
Ама освен,че си заядливо,струва ми се,че си и неграмотно!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните излишни
42
0
 
2
 
! Отговори
милото то преди 3 години
Значи спри да мислиш щото главата ти е пълна с суеверия които си приел за даденост -а това е присъщо за неудачниците навсякъде.Не всички българи в чужбина са *** чакащи на социалка противно на мисленето на много хора ,които така оправдават собствената си некадърност,има много образовани ,достоини и реализирани българи за които ти едва ли знаеш.Ама живеи така щом ти е по-спокоино
41
1
 
6
 
! Отговори
До маилс преди 3 години
"пич" я кажи къде правиш "роботизирани линии" в "SOpharmacy"или"Марешки"??? И да се пениш,просто и на тая професия и се вижда краят!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е така,по добре да си кууват от Али експрес или други такива сайтове лекарства.Да ви закрият атеките и да се чудите като ви дадът рецета как да си я взимате от автомат.И после като се обринете или одрискате да не ревете.
39
3
 
3
 
! Отговори
маилс преди 3 години
И като говориш за фармацефтика наясно ли си с елементарния факт че едно и също лекарство се продава под няколко имена,разликата е в това че производителя е различен иначе е едо и също като състав.Продавача без образование ,как ще те обслужи ако няма ибопропен , а има същото лекарство под друго име
38
1
 
6
 
! Отговори
маилс преди 3 години
Значи като някои бай *** кварталния лаладжия почне да ми обеснява що е роботика ми се изприщва ***,да има роботизирани паркинги,да има роботизирани системи-придажба на билети за жп примерно което е елементарно ,ама да твърдиш че можеш да замениш лекар или фармацефт значи си луд фен на Междузвездни воини и си надживял момента с няколко дузини живот.Пийте си розовите хапчета редовно
37
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 3 години
До маилсВ цяла Западна Европа е пълно с "автоматични бензиностанции". Плащаш на автомат с картата, вадиш маркуча и си зареждаш сам. Човек няма! И това вече е по-скоро обичайния начин да заредиш, защото тези бензиностанции са по-евтини от традиционните.
36
3
 
1
 
! Отговори
МАИЛС преди 3 години
Пич аз не съм фармацефт ,аз правя роботизирани линии в автоиндустрията ВМВ АУДИ,МЕРЦЕДЕС,ФОЛЦВАГЕН.Това нали разбираш къв кавал те прави в моите очи,като не рабираш нещо не го коментираи за да не ти се смеят... КАТО СИ РЕШИЛ ДА ТРОВИШ НЯКОИ ЗАПОЧНИ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се палките? Никой няма да зарежда машините със сериозни лекарства, но ще си е облекчение да не ходиш до аптеката за обезболяващи или пастири. Какво значение има от къде ще си купиш аспирин или витамините?
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рисковете за бранша ви е, че такива като теб ще останат безработни.
33
3
 
6
 
! Отговори
До маилс преди 3 години
Свиквайте,просто нямате избор,па ако ще и десет години да сте я учили тая фармацевтика!За жалост и вашата професия я чака"розовото бъдеще"на прогреса!
32
1
 
5
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Ами според мен няма да са кой нае какви лекарства така да кажа. Едва ли ще продават неща за които се изисква рецепта. Предполагам ще е нещо от рода-аспирин, аналгин, прахчета за простуда. Естествено че няма да са доволни от аптеките защото може да им подбият цените. Аз съм ЗА да има машини.
31
2
 
2
 
! Отговори
маилс преди 3 години
И много държа като си такъв експерт по света да уточниш в коя държава и град и къде изобщо си видял автоматични магазини,автоматични бензиностанции.Или нещо не си си пил малките розови хапчета
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е добра,но само за селата и районите без аптеки. Лекарствата не са бонбони да се пордават на автомат-.