Необходима ли е промяна на данъчната система?

Нейков Изживяваме една илюзия
Обновена: 29 сеп 2020 23:06 | 29 сеп 2020 22:46, Веселина Йорданова
40

Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система, има някои предварителни въпроси, които трябва да си зададем. Сега ли му е времето, има ли шанс това да стане? В крайна сметка в ситуация на политическа нестабилност не е коректно да се говори по този начин".

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в ефира на "Денят ON AIR". Той потърси отговор на въпроса дали е необходима тотална промяна на данъчната ни система.

"Ние изживяваме една илюзия. Преди няколко седмици един от бисерите по повод коронавируса беше намаляването на ДДС за ресторантьорството на 9%. Никой не видя намаляване на цените тогава. Ние имаме и примера на съседна Гърция от миналата година.

Гърция буквално намали с 11 пункта ДДС за ресторантьорството. 2 месеца след намаляването цените на тези стоки и услуги са пораснали с 2%. Ако някой изпраща послания за намаляване на цените, това просто не е коректно. Това е скрит начин за увеличаване печалбата на бизнеса", коментира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че шведската осигурителна система е изключително ефективна.

"Всички искаме шведската осигурителна система. Само че искаме тази система с българските подоходни данъци. Няма как това да стане. Има пряка връзка между социалността на политиката на една държава и данъчната система. Трябва да изберем какво искаме - по-социална държава или ниски данъци. Двете неща не вървят заедно", обясни експертът.

По думите му в предложението за промяна на данъчната система има много разумни неща.

"Това е стара идея на КНСБ. От 12 години изчезна необлагаемият минимум. Според мен пропуснахме момента да направим нещо. Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане. Тезата за прогресивния данък непрестанно се скрива, не знам защо. Не говорим за ощетяване, говорим за солидарност. Този, който взима повече, той дължи на обществото повече. Давам си сметка, че има много гласове против прогресивното облагане, но колкото повече го отлагаме, толкова повече губи обществото", допълни експертът.

Според него трябва да се направи добър анализ на доходите на хората, да се види къде реално е средната класа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не. Необходимо е да спрете да крадете. А вие искате по-високи данъци, за да крадете още повече. Няма да стане, ако ми вдигнете данъците, минавам в сивия сектор!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали не е по-добре преди една от най-големите икономически кризи в историята да се въздържаме от увеличаване на данъци. Тъкмо редица големи чужди фирми се настаниха на пазара ни и сега ще търсим начин да ги изгоним?
33
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Ти чуваш ли се??? При подходното облагане най-много се удря средната класа, най-богатите ще платят точно толкова колкото и Тръмп плаща данъци. И то средната класа, която си плаща данъците, сивият сектор пак няма да плати нищо. И свъестните хора ще са още по-прецакани
32
3
 
0
 
! Отговори
До redordead преди 3 години
При подоходното облагане става дума за доходите на най-богатите. Направи същата сметка на например 10 милиона годишен доход, помисли малко и после коментирай.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При плоския данък богатите стават по-богати, а най-бедните си остават най-бедни, болни и тотално неграмотни. Тук богатите не правят нищо добро за обществото като цяло. Един ден това ще ни се върне тъпкано.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за едно нещо е прав Нейков - намаляването на данъка на 8% за ресторантьорите е скрит начин за увеличаване печалбите на бизнеса, т.е. на мутрите.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогресивно данъчно облагане при почти 50% укрити доходи, не се прави и не се въвежда необлагаем минимум. Прави се точно обратното - най-голям данък се плаща върху сумите до някакъв минимум. Плоският данък е компромис, но все е нещо.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27, патентите далеч не винаги са за истинските изобретатели или новатори. Патентът за дънките например не е за този, който е измислил да направи джобовете по-здрави, като ги захване с метал. Нито Айфел е конструкторът на прочутата кула и други съоръжения от типа.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този направи едни промени в пенсионната система, заради които сега пенсиите са по-малки, а печалбите на мутрите са по-голями.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Според него трябва да се направи добър анализ на доходите на хората, да се види къде реално е средната класа.*Средната класа няма нищо общо с доходите. Човек е от средната класа, ако работи за себе си, т.е. нито е на заплата, нито плаща заплата на някой.
25
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Учителят е ПОВЕЧЕ от автор. Защото има индивидуален подход и обратна връзка. Написано решение на задача НЕ ОБУЧАВА в мислене. А в какво влиза в цената на лаптопа, си струва да се помисли. Защото от първия до днешните нови форми цената е твърде различна, а не вярвам да плащат процент на откривателите на свойствата на полупроводниците и подобни, от една страна, от друга - на децата в Африка, които добиват редките метали при ужасни условия на труд, на подобрителите - да, до известна степен.
24
0
 
0
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До Стига с милозливостВнимавай!Палачинката може да се обърне!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Май не сте от най-интелигентните?! Тези велики технологични изобретения имат патенти. А високотехнологичната апаратура е доста скъпа - десетки и стотици пъти повече от цената на едно лаптопче, което се ползва от великите ИТ! В тази цена влиза точно това - не просто сглобяването в китай на пластмасовите компоненти и платките, а принципа на работа и ползата от това изобретение!!!! По вашата логика, ако учителя е учил 4-5 години, за да върши работата си, то той вече е автор?!!!!
22
1
 
1
 
! Отговори
даНЪЦи преди 3 години
Ако не ви е ясно, сегашната пенсионна система, съвсем скоро (до 5-6 години), ще се срине тотално. Естествено, че нищо не трябва да се прави, да не се вдигат данъци, да не се правят реформи, както през последните 10-15 години. И без това тиквениците няма да са на власт и друг ще го отнесе.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента има законодателство, свързано с авторско право. Което обслужва технически и научни ГОЛЕМИ обекти, както и сферата на изкуствата до известна степен. Конкретни въпроси: Един съвременен лекар, ползващ апаратура, колко плаща на създателите, на изобретателите на принципните новости? Ето сега искат дистанционно обучение.Но при него има възможност за запис. Един преподавател, докато стигне ниво за добро преподаване, си е много повече от книга.А се ползва свободно, без авторът да получава неюо
20
0
 
3
 
! Отговори
110 преди 3 години
И още нещо от мен, за да искаш повече пари, трябва да предоставиш по-добра услуга на плащащия. Кое точно ще се подобри, пробитото здравеопазване ли, образованието ли, което произвежда функционално неграмотни индивиди, дупките по пътищата ли, мръсният въздух в градовете ни ли? Проблемът в България, е че не получаваш почти нищо, дори за "ниските" данъци в момента, т.е. на практика те никак не са ниски.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно съм съгласен ! Трябва да има 50% данък върху доходите на сороските и герберските ***
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тези кадърни, които изхранвали стадото? Да не би тези, които са сведущи в офшорните зони и в законовите вратички? Те ли ни изхранват? Или гологъзки и гологолъзльовци, наречени шоузвезди? А , не ! Има футболисти, инфлуенсъри , реалитиесхибиционисти и от сорта продукция, равняваща са на военния бюджет на САЩ. Май оръжията ни изхранват. Пак. Войната движи света.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илюзията е, че капитализмът стимулира способните. Капитализмът стимулира способните, които оперират с ДРЕБНАВИ обекти. Всички кардинални обекти и знания не са във възможностите на единична личност, колкото и да е способна. Тя трябва да намери спонсори и съмишленици. Което е рядкост и винаги свързано с принципни отстъпления. Както Аристотел и Леонардо, така и Кеплер и Ейнщайн са слугували на по-***. Моцарт е обеднял, като е станал свободен. Сега няма Моцарт и Тесла, не поради липса на таланти.
16
1
 
2
 
! Отговори
Komunqgi skapani преди 3 години
Kakvo e nesolidarnoto na 10% ? Nali ot po golemite sumi towa sa poweche pari. Stiga sme izhranwali socialnite paraziti