Доц. Малинов: България е студент, 12 години връщан на поправка

Ще станат ли докладите на ЕК основа на демократичния процес?
43
Доц. Малинов: България е студент, 12 години връщан на поправка
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представя днес докладите за върховенството на закона във всички страни членки по новия хоризонтален механизъм.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за идната седмица, но вчера говорител на Комисията потвърди, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

"Тези доклади могат да се превърнат в основен инструмент на демократичния процес в отделните страни", коментира пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

"България прилича на студент, който десет години е бил връщан на поправителна сесия. Това беше нашата история. 12 години даже ние получавахме критични доклади, по-малко критични доклади, леко положителни, но все пак критични доклади за това, че не се справяме с върховенството на правото, че имаме корупция, нереформирана съдебна система. И накрая дойде един нов механизъм", посочи той.

Първите доклади се чакат с много внимание и загриженост, защото това трябва да бъде нова защита на европейските пари от корупция, каза още Малинов.

"Оттам тръгна всичко - това усещане на много голяма част от европейските граждани, особено на страните донори, че техните пари се разхищават от правителства, които не уважават европейските ценности. Без европейски ценности не трябва да има европейски пари. Най-после дойдохме до този момент", допълни той.

По думите му механизмът за европейски контрол се е провалил и то от България и Румъния, "демонстрирайки, че ЕС няма механизъм да накара държава членка да прави радикални реформи за благото на своите граждани, не заради европейските бюрократи". За жалост трябваше да минат наистина 12 години, за да се види, че държава като България не може да осъществява такива реформи, подчерта доц. Светослав Малинов.

"Европейският съюз се оказа безпомощен пред държави членки, нарушаващи върховенството на правото и сега намери новия механизъм. Дано той да проработи. Това е голямата поука от провала на България и отказа да извършва реформи, които обеща да извърши, когато се взимаше през далечната 2005-а решение да станем членове, без да сме подготвени. Ние не отговорихме на този жест на европейските политици и в някакъв смисъл направихме сериозен принос към развитието на Съюза, макар и негативен", смята той.

Малинов каза, че новият доклад ще съдържа онова, което се включва в доклада по мониторинговия механизъм, но надеждите на всички, които очакват тези доклади, е да има много повече, обсегът на критика да е разширен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
що е то злорадстване преди 3 години
Прочетох ГЛУПОСТИТЕ на това доцентче Малинов с пилешкия му мозък и веднага ми изплува следната АНАЛОГИЯ:..."Я не сакам на мене да ми е добре ,сакам на Вуте да му е зле..."-ТИПИЧНО за "незадоволен"неолиберал...
37
1
 
2
 
! Отговори
Рънърса от СЦЗ преди 3 години
Присмял се хърбав на щърбав....Малинов що не се наведеш и хванеш за палците и 12 години все на "поправка" ще те оставям...
36
1
 
2
 
! Отговори
Малинооов... преди 3 години
Много по"ЗДРАВИ" на дрУгАрЕ ЛОСТОооов ....кой те направи теб доцент бе мухльоооо?
35
0
 
2
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Тоя е ГМО продукт на Драгалевската лаборатория за неолиберални *** ,които постоянно плюят срещу България в Брюксел и околностите му....Добре се беше покрил след резила си като евродУУУпетат ,а *** сега пак се мъчи да изплува кат *** на повърхността на мътна река....
34
0
 
2
 
! Отговори
Въхььь... преди 3 години
Баси цървула!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
ПуткомаФАНИ преди 3 години
Бивш ЕвродУУупетат който умишлено не участва на заседание на Европарламента с цел да навреди на България и българския бизнес не може да ми бъде на мен МОРАЛЕН СТОЖЕР и да ме връща на "поправителна сесия"!!!!НЕОЛИБЕРАЛЕ МУХЛьоооо!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Ние помним... преди 3 години
А бе тая ли Малинка не беше на заседанието на Европарламента за да гласува пакета за "Мобилност" и България беше прецакана от БРЮКСЕЛската бюрокрация????!!!!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се в доклада да е отбелязано погазването на Конституцията от Фигуранта, както и беззаконието на Бабикяните, под мотото: Законът не е Закон защото Конституцията е над него и Конституцията не е Конституция защото не е писана от Фигуранта !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"...прокурорче, което няма нито едно спечелено дело за цялата си кариера от 2001..."към ноември 2019 г. прокурор Иван Гешев има 231 спечелени дела, вземи да попрочетеш малко информация от юридически и държавни документи, стига си лъгал всеки гл..ст от комуно-прокопиевите медии.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната комуноидна екстраполация, пак не си е прочело урока доцентчето.Ами вас дори не ви връщаха, бре умньо, вас ви късаха преди още да сте стъпили в ЕС - и слава Богу, че не ви даваха нито заеми, нито субсидии, иначе просто не ми се мисли докъде щяхте да ни докарате.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма интерес това да спира.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко в панделата ама някой друг път!Преди него доста други трябва да влязат в панделата. Ако вкарат само Боко- това си е чиста проба саморазправа!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц.Малинов,а вие сте ***(доцент) за цял живот.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Що бе?! Преди герб как беше?! Да не би да беше по различно? Я се по интересува и тогава пиши!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоу,доцента, "попа харесва селото и остава. Ако селото не харесва попа, да се изнася!"!
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми с люпене на семки на задните скамейки няма как да стане. Аз да питам, кой е на кормилото последните 10-12 години ? Че да знам чии уши са за дърпане. Или не може да се говори за семкарите, шкафчетата и *** ?
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе, европейските ценности - ЦЕНАТА на стоманата и въглищата, брадато момче в женски дрехи... Ценностите не са "цена", но явно нашите партньори не го разбират това нещо и подкрепят шкафчета, пълни с евроци и кюлчета...
21
7
 
9
 
! Отговори
Компетентен преди 3 години
Наистина ли Бойко Методиев ще влиза в панделата ? Това е великолепна новина за българите. Правителсдтвата, на които той беше министър председател или премиер взеха над 30 милиарда лева заеми. Ако той и депутатите от партията му Герб няма как да ги върнат, наистина ще влизат в затворите ! Нали поради това странат си има главен прокурор, известен като каскета Гешев !
20
6
 
4
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
Боко е аут, но спрат ли парите влиза и в панделата.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** да научат български и да се научат да четат и пишат а не само да натискат цифровите бутончета на калкуратора и хоп касиерки в супермаркета и продавачки в мола.