Над 22 хил. работни места в туризма запазени с 60/40

Николова: Това е една от най-добре работещите мерки!
9
Над 22 хил. работни места в туризма запазени с 60/40
Снимка: БГНЕС

Над 22 хил. работни места в хотелиерския и ресторантьорския бранш са запазени благодарение на мярката 60/40.

Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в приветствие към участниците в хотелски форум под мотото "Продължаваме заедно".

По думите й факт е, че фалити засега няма. По думите ѝ анализът на данните показва, че това е една от най-добре работещите мерки, която има точните адресати и постига очакваните цели. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

Преди броени дни стана ясно, че България е на 26-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа, информира министърът. Тя уточни още, че здравните власти и техните указания към населението, което в голяма степен отговорно ги изпълнява, не позволяват претоварване на здравната система.

Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22%. Това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса, коментира министърът.

Вицепремиерът припомни, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм. Тя допълни още, че той е и едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи. Нека заедно показваме и спазваме тези наши усилия, защото това е пътят от кризисни мерки да планираме възстановителни такива, посочи министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Михалев - Маджо преди 3 години
Вьв туризма и ресторантъорството са нашите хора , трябва да ги подкрепим
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брадата гербава лъжа!
5
0
 
2
 
! Отговори
Поредната преди 3 години
платена статия
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За туризмът може дето влачат пар за земеделие не може има толкова земя и толкова работа по земята да вземат да финансират производството на земеделска продукция а не развъдника за про-сти-тутки и нар-котици и наргилета и т.н обаче това се финансира а не нашата родна зем продукция Колко хора напуснаха селата и държава да ходят да берат зеленчуци и плодове в друга държава Да ги финансират но затова време те да отгледат нещо а не да търкат диваните
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България за да изплува поне малко и трябват производства с висока добавена стойност. Ако туризма е на загуба, закривай. Точно ще се поизчисти от дребните и некадърните и качеството на услугата ще скочи, както и цените. С което ще се повиши ефективността на отрасъла и съответно печалните, а от там и данъците.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятай що мутрафон е финансирал българина... Като няма работа за какво се харчат бюджетни пари? За да може да се тегли кредит и да се плащат лихви? Един бизнес като не е рентабилен или се перат пари за да се държи работещ, или се закрива. Средно положение няма. Ако перяха пари няма да им трябват бюджетни средства. Закривай! Мутрокомунистите да са мислили като са строели хотели.
1
2
 
8
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
кажете нещо за производствата с добавена стойност, тия тарикати от "туризЪма" ги знаем!