24 май вече е ден на "българската", а не "славянската писменост"

73-ма депутати гласуваха "за" промяната
Обновена: 1 окт 2020 14:43 | 1 окт 2020 14:18, Нели Христова
57
24 май вече е ден на "българската", а не "славянската писменост"
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха "за", 4 "против" и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в залата след 30 минутната почивка на депутатите, съобщава "24 часа".

„Без съмнение за нас този празник е най-важният и в момента. Не случайно 30 г. след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България – 3 март или 24 май. Този празник е празнуван като такъв за българската писменост. Подктепяме патриотите, че този празник е възникнал от България“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков и отбеляза, че управляващата партия ще подкрепи законопроекта на коалиционните си партньори, но под условие, че между двете четения участие в дебата ще вземат специалисти и учени, за да се "получи национално обедирние, а не разделение".

Патриотите пък изтъкнаха, че 24 май е наричан „най-българският празник“, а формулировката „празник на славянската писменост“ е внесена от БКП преди 30 г.

Другото предложение на патриотите за официален празник да се приеме и 15 август – Успение на Пресвета Богородица не бе прието на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
До кога преди 3 години
Толкова празноглави дупетати отВМРО и още.
44
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До 1: Е, по-голяма г'лупост не можа ли да измислиш? "Пияндета", "бухалка", "панславянство"? Нашият език е славянски, това всички филолози го казват. Да се откажем от делото на Кирил и Методий, това ли да направим? Те са създали славянска азбука, не българска. Но не само това. Извоювали са признаване на богослужебните книги, преведени на славянски език.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам основания да бъркаме с пръчка в кошера. Сега македонците ще посочат, че кирилицата е създадена в Охрид, руснаците - че използваемата реално азбука е създадена в Русия и т.н. Ама щом от ВМРО са поискали азбуката след 1140 г. да се нарече българска - нищо против. Смятам, че ще има поредното разединение сред славянските държави и после ББ ще тича да обяснява и обединява. На Каракачана и евродепутат Ачо им е широко около врата.
42
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ТикволандияКойто иска да признава, че използва българската азбука да го признава. Останалите ще се налага да лъжат :))))))))) Важното е, че с това решение прекъсваме възможността на рушките пияндета да влияят чрез съветската идологическа бухалка "панславянство".Венсеремос, другарЕ!
41
1
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Късогледо. Елементарно и късогледо, като тези, които са го гласували. Сега в Русия може да си направят празник на руската писменост, в Сърбия - на сръбската, а в Македония - на македонската. А ние какво ще спечелим от това? Къде остава това, което е наш, български принос към Европейската цивилизация: "Че и ний сме дали нещо на светът, и на вси славяни книга да четат"?
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежък удар върху вечната българо-съветска дружба. Руснаците през 18 век измислиха панславянството за да държат в духовно робство такива шамшали като нас българите.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато е поръчвано създаването на писмеността, езиците не са били като днешните. Още по-малко - държавите. За самите братя се пише, че говорят чисто славянски като жители на град Солун.Хубаво е да не се пренасят историческите дадености от една епоха в друга.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма славянска писменост! Има славянски езици, но не и писменост!
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянска писменост има! Това, че чехи, поляци са се покатоличили и са се отказали от удобна и точно за тях писменост, не променя факта. В полския език и досега има носовка, както е имало носовки в старославянския. Пише се като е, но им отдолу заврънтулка. Кои са буквите за ж, ч, ш и др. в латиницата?Българи има и досега не само по нашите земи. Българите, останали във Волжска България са били ислямизирани, но пак са българи не славяни... Имат даже автономия в Русия.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е на първо четене. Искат да говорят и да се покажат културо-патриоти. До второ четене да ползват жокер "обади се на приятел".
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеееее! Тъкмо се поуспокоиха македонците и започнаха нашите да откачат! Я сега макеъата от там да зспочнат и те да викат, че азбукста е техна и ще настъпи голямо балканско шоу
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо Тричко знае всичко:Спира влакасъс кривака.Брули крушисъс ботуши.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още по-срамно е *** да смятат даден шрифт (начина на изписване на отделните букви) за нещо повече от азбука. Латинска азбука е официалното наименование. Така както казват на нашата, на руската и т.н. кирилица (Cyrilic)
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се празнува "Ден на Евроатлантическата азбука - латиницата".Петър Стоянов предложи да приемем латиницата.Соломон Паси предложи да приемем западна религия.Вече 30 години интеграцията ни се спира от руската азбука и руската религия. Децата вече щяха да сричат на латиница и да станат католичета и еврейчета.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това понятие латиница си го имаме за местна употреба. Отворете гугъл, вижте колко много шрифтове има т. нар. латиница. Даже сега в Германия има достатъчно табели с шрифт, който въобще няма да припознаете като латиница, шрифт, който е бил основен в началото на ХХ век. Писмеността не е букви, графика. Това е обяснение за малки деца. Срамно е държавници да са на нивото на начало образование.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, отвързаха трола!Няма славянска писменост! Сърби, чехи, словаци, поляци пишат на латиница! Единствено българи, македонци и бившия СССР пишем на кирилица. И този кирилица е точно създадена за България, от един от учениците на Кирил и Методи. А Кирил и Методи създават глаголицата, която е много различна и просъществува много кратко време.И противно на надрасканото от трола, старобългарския е известен под името стар църковно славянски и не е толкова неразбираем. Освен ако си руснак...
29
7
 
6
 
! Отговори
?!!! преди 3 години
Ей, вие в Парламента, всичко друго ли оправихте, та стигнахте да пипате името на празника? Чудя ви се на акъла!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вежди Рашидов казва, че неговата популярност се дължи на Аксиния Джурова професор. Вежди Рашидов да беше попитал Аксиния Джурова за какво става дума, да направят една образователна сказка в парламентарните им групи, че сегашният АДМИНИСТРАТОР за изкуствата нито е културен, нито е просветЕн.
27
5
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 29"Така се принизява празника до регионален и само наш. Не мисля, че нещо печелим... "***, ***!", както знаем от Алеко, предизвиква само насмешки!"Ахахахаха. В очите на един БЪЛГАРИН това, че празника "става само наш" НЕ Е принизяване, а ИЗДИГАНЕ!Само скапан русофил, който се крие зад съветската доктрина за панславянството, може да хули така българското!
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-дълго в парламента, толкова повече глупости. Иже нарицаемите патриоти са учили-недоучили, но силно недолюбващи ученето и четенето.