На дъното в ЕС: Живеем средно 75 г., в Северозапада най-зле

Жените живеят средно с 5 години повече
199
На дъното в ЕС: Живеем средно 75 г., в Северозапада най-зле
Снимка: БГНЕС

Отново се оказахме на дъното на европейска класация, а статистиката е черна - живеем най-малко в сравнение с останалите жители на ЕС.

Продължителността на живота в България е средно 75 години, докато за останалите страни е 81 години, сочат данните на Евростат.

Най-близо до нас са румънците, при тях средната продължителност на живота е 79,2 години. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.), пише "Труд".

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.).

Най-близо до нас сред страните от ЕС е Румъния, където средната продължителност на живота е 79,2 години. Именно Румъния е най-близо до нас и по доходи на населението. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.).

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.).

Сред всички европейци най-дълго живеят швейцарците - 83,8 г., следвани от Лихтенщайн (83,1 г.), Исландия (82,9 г.) и Норвегия (82,8 г.).

Според експертите продължителността на живота е свързана с финансовото състояние, добрата храна и качеството на здравеопазването. Може би най-важният фактор за дълголетниците си остава дали водят спокоен начин на живот. Затова и класацията не е изненадваща - това са страни с висок жизнен стандарт - хората имат високи доходи и спокойствие в работата си, разчитат и на добро здравеопазване.

Ако се разгледа по региони, в България има най-ниска продължителност на живота в Северозападния район - 73,6 години. А най-добре са в Югозападния район, в който влиза и София, със 75,9 години.

Продължителността на живота на жените в ЕС е средно 83,7 г., а на мъжете е 78,2 г., показват данните на Евростат. В България жените живеят средно по 78,6 г., а мъжете само 71,5 г.

В страните от Европа най-висока е продължителността на живота на жените в Испания (86,3 години), Франция (85,9 г.), Швейцария (85,7 г.), Италия (85,6 г.) и Лихтенщайн (85,5 г.). Мъжете живеят най-дълго в Швейцария (83,8 г.), Испания (83,5 г.), Италия (83,4 г.) и Лихтенщайн (83,1 г.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
1
 
! Отговори
Да-а-а-а-а ! преди 3 години
До Мили мой другарчета - АМА ТОВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ УМНИЦИ - ДА НАМЕРЯТ ПОНЕ 200-300 СИЛНИ И УМНИ БЪЛГАРИ И ДА ЖИВЕЯТ....
168
1
 
6
 
! Отговори
Мили мой другарчета преди 3 години
От 6,9 милиона население, 2,1 милиона са пенсионери, 0,5 милиона са ***, 1 милион са деца. Останаха само 3 милиона трудоспособни от които 1 милион са нискоквалифицирани а още 1 милион са близо до пенсия. НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ !!! Нещата ще стават от трагични по трагични.
167
3
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Анонимен 170 Не сме Рая на Европа , но сме в пъти по добре от соца. Нормална държава и на всеки му според способностите.Така е в цял свят.
166
2
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До До 149 Да ама не 159 Много си прав. Преди 9-ти септември половината от населението се е изхранвало от земята. През лятото са се скъсвали от работа и са яли предимно постно или някое пиленце. През зимата почивка у свинско и винце. Моя дядо с 300 дкр.земя е отгледал 6 деца. Двама с висше и четирима със средно образование.Няма партиен секретар над главата и каквото изкара си е за него.Идва девети и идилията свършва.Та такива ми ти работи.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голяма е продължителността където се работи най-малко ( и се пие най-малко ).
164
1
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Пропадналия 163 И в Русия е абсолютно същото, което си описал за нас.И те се спасяват с алкохол. Нали сме братя.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така , като гледам новини ,разправят че сме в челото и з апример и е рая на европа тук или Бойко лъже!
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 161 В Русия продължителността е около 72-73г.
161
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 3 години
Средната продължителност на живота в България се намалява от високия коефициент на детска смъртност и смъртност сред новородените. България има един от най-високите нива на смъртност при новородените и децата в Европа. Срам!
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като погледне човек колко млади хора с отявлено наднормено тегло се разхождат по улиците, нагъват пици, дюнери и хамбургери и пият по цял ден кафе със захар от автоматите, очакванията за бъдещето са още по-мрачни.
159
3
 
7
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Останали някъде където да не сме на дъното!
158
2
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Ми то, ако и България не е дъното, ега'ти ЕС
157
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОБРЕ, ЧЕ БЯХМЕ ПЪРВИ ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ 2007Г КОГАТО ВЛЯЗОХМЕ В ЕС СЪС 160ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И 102.18ЛВ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ, ЧЕ ТО СЕГА СМЕ ПО БЕДНИ С ТИЯ 610ЛВ МИН ЗАПЛАТА. НАПРАВУ ДА ИЗЛИЗАМЕ ОТ ЕС И ДА ИЗБИРАМЕ БСП И ЕВРАЗИЯ, ЧЕ ТО В ЕВРОПА ЖИВЕЕ ЛИ СЕ.
156
1
 
16
 
! Отговори
Пропадналия преди 3 години
В България въздухът е силно замърсен, водопроводите масово са азбестови, а самата вода е богата на нитрати и освен това е пълна с микроорганизми. Храната по магазините масово е некачествена и пълна с тежки метали, консерванти и не е толкова хранителна като съдържание. Образованието и здравеопазването са тотално пропаднали. Така хората си пият ракия по цял ден, не им се прави профилактика и си умират на 50г. Като съотнесем и катастрофите, трудовите инциденти, нещастните случаи, престъпността и др
155
3
 
2
 
! Отговори
Матусал преди 3 години
До Поздрави на вас!Поздравиха ги, но ти не си слушал. Освен това от 2009 г. насам средната продължителност на живота в България е нараснала с три години.
154
1
 
9
 
! Отговори
Поздрави на вас! преди 3 години
Днес е Международен ден на възрастните хора! Г-н премиер, г-н Дончев, г-жи Караянчева, Дариткова, Сачева, Захариева, защо не поздравите тези, които съставляват 2 млн. от народа ни? Скъпи бащи и майки, баби и дядовци, бъдете живи и здрави! Вие сте ни отгледали- нас и децата ни! Дай боже да имате повече светли дни и да видите по-добри такива!
153
7
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
А в матушка Русия каква е продължителността на живот?....потам за един приятел.
152
2
 
6
 
! Отговори
До 149 Да ама не преди 3 години
Просто не е вярно Най - дълго живеят умните, не богатите Тези които знаят кое е добро за здравето им и го спазват. ..Или държавата им е достатъчно богата да ги кара да живеят здравословно.България е била известна с дълголетници / и все още има много/ в най- бедните и трудни години Хора , които са ограничавали с храната и са се хранели само от това което са произвеждали . И много са се движели. ..Сега това е известно като най - модерната диета за най- богатите :"Органична-Палео "
151
2
 
10
 
! Отговори
Ooops преди 3 години
Айде , преди да се чудим кой и какво да оплюваме да се погледнем и да си видим какво представляваме:^На първите места в света по тютюнопушене/ белодробни и сърдечни проблеми и смърт/^На последните по активно спортуване/ в много страни буквално не можеш да се разминеш от тичащи/ джогинг/ по улиците , тука са изключение.^На първите места по загинали в ПТП/!!! предимно млади хора/ Само дотук е пре- достатъчно . И само ние сме си виновни!
150
5
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Гаратгирано от Герб, и вся остальная ***, която ни управлява от 1989-та насам. Но, сами сме си виновни.Налод, който има поговорка, че "Преклонена главица сабя не я сече", какво да очакваш от него, освем да чака с паничка вазелин и в поза "Партер" поредните си вътрешни или външни спасители, докато го баламосват с приказки за евроатлантически ценности, единство на многообразието....Къде ни е националната идея, към какво се стремим последните 10 години? От лъвове станахме овче стадо........