Възможно ли е лечението с кръвна плазма на COVID-19 да спаси хиляди животи?

Д-р Ботев: По отношение на Европа се движим съвсем навреме
1 окт 2020 08:57, Ния Христова
11
 
Възможно ли е лечението с кръвна плазма да е способно да спаси хиляди животи и да даде пробив в лечението на COVID-19? Отговора на този въпроси от д-р Чавдар Ботев, който е хематолог, специалист по плазмофереза и консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с плазма.
 
"Има одобрени 7 метода, и то частично. Някои от противовирусните лекарства съкращават престоя на болния само с един ден. С добър ефект е "дексаметазон". Другият сериозен продукт е лечението с кръвна плазма - този метод трябва да се прилага правилно. Лечението на Ковид-19 изисква мултидисциплинарен подход. Терапиите трябва много добре да се познават и съчетават, за да се получи добър резултат", обясни той в ефира Bulgaria ON AIR.
 
Хематологът цитира проучване, от което се разбира, че 80% от болните са лекувани неправилно - с нисък титър на антитела в плазмата и по-късно от необходимото. След това е определен точният титър.
 
"По отношение на Европа се движим съвсем навреме. Има два центъра, в които се получава плазма. С евросредства ще бъдат оборудвани още два кръвни центъра. Донорите винаги са проблем за България", посочи още д-р Ботев.
 
Според него при терапия с плазма се вижда, че пациентите са минали през 7 нива на получаване на кислород. А при механичната вентилация са се получили много усложнения. 

Опасно ли е лечението с кръвна плазма?

Съществува подобна реакция - ако вземете плазма със свръхвисоки антитела, се получава изкривяване, при което с тази плазма може да се ускори вирусното заболяване още повече. При всички наблюдавани пациенти няма такава реакция. Този ефект може да се наблюдава и при ваксините.
 
Д-р Ботев отбеляза още, че 80% от хората в интензивни отделения в САЩ са с наднормено тегло. По-голяма част от пълните хора имат апнея, която представлява допълнително усложняващо обстоятелство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма далавера влече след себе си Коронат.Лекарства,ваксини,поскъпване на услуги,продажби на медицинска техника и консумативи,тестове,ръкавици,дезифектанти,плазми,хапчета и какво ли не още....Който е близо до давачката на мангизи ,кяри яко!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека по-скоро Бил Гейтс чипира малко мозък на тези дето им липсва. Дано тогава се свърши с простотията по света.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами докторите съобщиха, че са пробвали кръвна плазма с антитела върху няколко пациенти. Включително на борецът Щерев и преди това върху първата заразена лекарка. За съжаление, чудото не стана.Може би се бърка нещо в технологията.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Ти, който плащаш по 23лв на месец здравна осигуровка искаш и високотехнологично оборудване.Ми не става.А и нали не си мислиш, че в Русия тези дето пият лосион от улични машини ги лекуват с горещ хелий?
7
4
 
5
 
! Отговори
отнемат права преди 3 години
В момента през всичките тия месеци с лъжи и демагогиа и отнемане на свобода правителствата и СЗО разболяват повече здрави и прави хора на които не им понася истерията с ковидеветнайсе, с която убийствено жестоко се отнемат дори животи.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е. Опитът на Русия го потвърди. Руснаците експериментираха и с горещ хелий. Лечението даде отлични резултати, но за него е необходимо високотехнологично оборудване. Ние имаме ли го?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение , че има вече заразени- за какво ти е тази гимнастика с лабораторно заразяване и лечение?Просто трябва деликатно, по човешки да се убеждават излекуваните да дарят кръв. Убеден съм и че без друго това се прави.КПД то ще е по-високо, струва ми се.
4
1
 
4
 
! Отговори
Не е възможно преди 3 години
Преливането на плазма може да влоши състоянието на болния заради повишената имунна реакция. Плазмата е нож с две остриета.
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само питам: Ако това е наистина ефективен метод, морален и законен ли би бил подобен подход:Млад ,здрав човек, с отлични перспективи за възстановяване се заразява умишлено в болница.Целият процес и лечението се провежда в контролирана среда.Преди изписването кръводарява и продукта се ползва за по-слаби и стари пациенти.Всичко е доброволно,разбира се.Въпросът ми е по-скоро юридически
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесва лечението с кръвна плазма, да се лекува с розово омайниче и отвара от лайка и корени от цуцулига.
1
11
 
10
 
! Отговори
Antinwo преди 3 години
С19 е пълна измама създадена от масоните сатанисти за нда ни заробят с чипове и да ни направят стерилни с отровните ваксини които вече са ни приготвили ! Не бъдете овци ,не носете маски и не взимайте отровната ваксина против с19! Не продавайте душата си на дявола и не се чипирайте ! Търсете помощ само от Бог !