Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!

БВП спада, безработицата расте, защо се увеличава минималната заплата?
141
Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на получаващите по-високи заплати с размера на получаваната пенсия.

Това каза пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бизнес организацията подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева.  

Още по темата
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда.

Не са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията, смята още Бранков.

"Нямаме решение още за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева, още от предишните години, още преди 2008 година", коментира Димитър Бранков.

С почти 2 милиарда растат разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ. От проекта за държавен бюджет за 2021 г. би следвало да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите, допълни той.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г., те ще достигнат около 10 на сто от БВП. Равнището от последните години години е 8.5-9%, отбеляза Бранков и нарече това "значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната".

С увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, каза още Бранков.

По думите му през последните години имахме забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата, така че част от тези увеличения са обосновани.

АИКБ прогнозира спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове, каза председателят на Асоциацията Васил Велев.

"Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад", коментира той.

По думите му бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката, смята той.

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

"Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия, тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото "ще отидем към гръцки сценарий".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Най добре е човек да се пенсионира на 55 и да си гледа кефа. Митничарите на колко години се пенсионират ? Питам за един приятел.
121
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Във нормалните европейски държави има минимална пенсия, по висока от линията на бедност. В повечето страни е около две трети от минималната заплата. В повечето страни има и таван на пенсиите. Разликата между минимална и максимална е около три пъти. Все пак хората не работят основно за пенсия, а за заплата. Пенсията , освен че е нещо заработено за години стаж, изпълнява социална функция и служи също за поддържане на потреблението.
120
1
 
1
 
! Отговори
Dr Musaibe преди 3 години
Не е важен размера на пенсията бре кратунчовци, а колко дълго ще я вземаш. Някой беше написал че в Испания давали пенсия след 3 години стаж 400 евро. Къде е Испания къде е България ?
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"След 1989 година подрипвахте и ревяхте като мага-рета за банани и тоалетна хартия, но те вървят с демокрация, пазарна икономика, бедност, ниски заплати и мизерни пенсии, съчетани с огромен грабеж извършван от демократите"Изтърка се с тва вече, аре стига.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда."Аре сиктир! В България карах бус от 18 до 20 годишен. Даваха ми по 850, а после по 1000 лева. В Норвегия ми даваха по 7200 лева, за същото. Само дето работих доста по-малко. Като питах, сега, щом съм станал производителен, дали може поне 2000 лева в БГ, казаха ... "Ни можим..."
117
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
*** сачева минималната и прага на максималната пенсия се дига а пенсионерите които са си заработили пенсиите с по-големи удръжки с 5% срамота и на малките още по 120 лева ваучери вие добре ли сте съд за вас затвор оставка при стаж 42 години виесте ненормални ли сте лекувайте се и не използвайте корона вируса за заблуда ПРЕИЗСЛЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИИ
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нормалните европейски държави има минимална пенсия и тя е над линията на бедност и в доста от тях тя е две трети от минималната заплата. Какво не знаят управляващите?!
115
0
 
4
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
КАКВО НЕ РАЗБРАХТЕ БЕ ? Пенсиониране на мъже и жени трета категория със 30 години стаж на 60 ГОДИНИ. Това иска народът. КАКВО НЕ РАЗИБРАТЕ БЕ , УПРАВЛЯВАЩИТЕ ? ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАТ СЪС ИСКАНЕ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА 60 ГОДИНИ. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЛЪСКА ДО 64 ГОДИНИ.
114
2
 
1
 
! Отговори
ако преди 3 години
съм знаела тоя,,сън,, на времето нямало е да работя нито един ден ,защото сега ще получавам толкова колкото и със стаж 51 г-вие сте диваци
113
2
 
0
 
! Отговори
един преди 3 години
Има хора ,които правят огромни пенсии с измама, машинации .Други са се отказали от системата ,не са внасяли пари макар да са били на работа ,но пак получават минимална пенсия. Основен е въпроса : Мога ли да оцелея с получаваната пенсия? Ако пуша цигари или си попийвам този въпрос вече е некоректен така поставен. Хората трябва да са уверени ,че обществото ще се погрижи за тях в тежко време. Но те също трябва не могат да стоят безучастно цял живот към другите и да използват измама за сметка на ..
112
0
 
1
 
! Отговори
Дори и да не преди 3 години
Е човек има правото да живее . Критериите за достоен живот не са срамна тема. За някои това е табу ,защото "очовечяването" на правото на работа и на достойно съществуване засяга техните печалби и изобщо променя тежестта и смисъла на организирането на много хора да ти съдействат в реализирането на твоите желания и планове ,които УЖ са и за просперитет на цялото ни общество. Това е възелът .Ако не ние ,то времето ще го разсече . Когато да имаш или да нямаш стане едно и същ като цел , и.
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121:Всички roвeдa сложили плюсове - марш в С. Корея на комунизъм и високи заплати!
110
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Бизнесът масово лъже с осигуровките така че да си мълчи!
109
5
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Без минимална пенсия и социал. Който не е работил не трябва да яде!
108
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 година подрипвахте и ревяхте като мага-рета за банани и тоалетна хартия, но те вървят с демокрация, пазарна икономика, бедност, ниски заплати и мизерни пенсии, съчетани с огромен грабеж извършван от демократите.
107
2
 
5
 
! Отговори
ДО БИЗНЕСЪТ преди 3 години
СЛЕД НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТЕ ,И ЩЕ СЕ ПОЯВИ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА,ТОВА ЛИ СИКАТЕ МИШКИ ?НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ БИЗНЕСЪ НАРОДА ДА ВИ СПРЕТНЕ НАЦИОНАЛИЗАЦИЙКА ЛИ ?
106
5
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Анонимен 100 Особено при Виденов пенсиите бяха най големи.
105
3
 
5
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Минимална заплата-400лв трябва да е след удръжките 290лв,така българина ще се научи да уважава своите олигарси.
104
2
 
13
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи хората дето построиха това което от 30г РАЗГРАБВАТ и още не могат да го свършат, та те така като чета, требе да вземат около 10лв пенсия! Даже по-малко! И сега тия дето крадоха крадоха и още крадът те, така като чета, требе да вземат поне 500к лв пенсия! Еми ко да се направи! Такъв е живота!
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111Че то такива като теб ги избират! Защо се пенявиш?