Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!

Грешно било всеки с положителен тест да тича към болницата
427
Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа.

Още по темата

Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно, коментира доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред Радио София.

В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, допълни той.

Според него маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция.

„Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
1
 
0
 
! Отговори
чл.-кор. Мина Радева преди 3 години
Как не ви е срам, "доцент" Мангъров? Колко още хора трябва да умрат, за да проумеят и най-празните глави, че единствено общонационална карантина за 60 дни може да ни спаси? Докога хората ще умират, за да върви фитнес и хотелиерския бизнес на мутрите?
388
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте забелязали китайците от години носят маски. Ако в Китай се пазят от мръсния въздух, то в Европа ги носят ,за да се предпазят от болести. Така им е казано , сте са дисциплинирани. Не може да се твърди, че няма основание за това, защото в Китай се правят най- много изследвания в областта на медицината съвместно с американските учени и самостоятелно. Справката лесно може да се направи в международните бази-данни за научни публикации, като Web of Science и др.
387
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запри са ве Мангър, не ти ли омръзна!
386
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските се носят, за да се намали риска от заразяване. Те не предпазват толкова носещия, а другите около него ако той е болен. Слушайте внимателно експертите, а Мангъров нека си има мнение, политически пристрастия и т.н. Въпросът е за оцеляване, а не за кой ще гласувате!
385
9
 
8
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
1000% глупости! При всички минали пандемии цяла Азия носеше маски по препоръка на СЗО!Там дори при обикновена грипна епидемия хората нодят маски без никой да го изисква. Доцента или е получил старческа деменция или обслужва интересите на Ел Фигуранте и Черепа за задълбочаване на кризата!
384
7
 
16
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Както винаги доц. Мангъров е прав. Предполагам, че на него отдавна му е станало ясно, че проблемът не е медицински , а политико-икономически. Наи-лесно е обаче да се сплаши народа с тежки болести за да се прокарат нечии интереси, говорим в световен мащаб. Намаляване на свръх производството, намаляване на застаряващите, защото пенсионните фондове са на изчерпване и т н. А медиите ежеминутно тормозят хората с безумните си коментари, лишени от логика, но така им е заповядано.Търпете народи.
383
3
 
18
 
! Отговори
истината преди 3 години
със сигурност когато лицето има маска, лигите и плюнките, които това лице емитира, значително по-слабо се разпространяват в пространстевото около него!
382
10
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
" От утре всички роби да носят маски, защото не мога да им гледам физиономиите"- Марк Крас, Римски политик и диктатор
381
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вироз е само 17 пъти по-голям от атом ⚛, как точно ще го спре маска?? Истината е, че това е началото на края за човечеството.
380
2
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
До ГандалфНяма как да заразиш някой, щом ти не си заразен. Аре мисли малко.
379
12
 
8
 
! Отговори
До 387 преди 3 години
Точно Мангърът няма думата по хода на заболяването.КОВИД 19 е подмолно заболяване и би следвало в болница да влизат рано най- вече хората с придружаващи заболявания.Ама *** ги отписа още в началото.Сухи съчки и край.
378
13
 
7
 
! Отговори
До 392 преди 3 години
Чичо,маски има няколко вида.Образовай се малко.Има и статии в BMJХората са правили научни изследвания за ефикасност и безопасност на различни видове маски при вирусни инфекции.А колкото до хирурзите, те не се пазят само от ,, бактериални,, инфекции,много ясно.Вирусните инфекции никога не са били подценявани.
377
14
 
29
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
до Доц. АндреевТи може да си доцент само по ковидио-тизъм! Маската как може да предпазва някого а теб да не предпазва?? Тя с едностранна пропускливост ли е ?? А относно операциите и хирурзите - слагат маски за де не се полуци БАКТЕРИЕАЛНА ИНФЕКЦИЯ. Разлика правиш ли между бактерия и вирус?? А в размера им има ли разлика??? С маските може да се пазиш от вируси колкото с телена мрежа от комари! Аман от ГРЕБ *** и гъ-зоблизци! Мангъров е прав но *** и тв зомбитата няма да го разберат
376
9
 
9
 
! Отговори
Гандалф преди 3 години
До 387А останалите като казва Мангъро свободно навън в обществото и всеки да зарази най-малко трима.
375
23
 
29
 
! Отговори
Доц.Андреев преди 3 години
Уважаеми доц. Мангъров, маските не помагат да не се зарази човек с вируса, но помагат да не го разпространява. Вие с каква специалност сте? Питам, защото обикновено хирурзите носят маски по време на операция не за да не се заразят от пациента, а да не го заразят те с нещо.
374
7
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
То дето няма полза от маските, ами и ваксинирането толкова помага.
373
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая е прав, в болниците трябва да влизат само по - тежките случаи.
372
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Склери докога ще го цитират?
371
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПоговоркаАко има кой и какво да брои.
370
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските ни пазят от това да ни плюят заразените. Затова И ТЕ трябва да носят маски.Знам, че най-ограничените могат да бъдат накарани да носят маски само чрез глоби. И те ще ги носят под носа си. П-рост народ - слаба държава...Не се чудете, че изчезваме. Управляват ни клонинги на БКП-то, а същото има много диванета под ръка да си правят дивотиите.Жалко...