Могат ли малките болници да лекуват COVID пациенти?

В Поморие има 20 легла, но няма пари, специалисти
20 окт 2020 12:15, Елка Василева
14
Могат ли малките болници да лекуват COVID пациенти?
Снимка: архив, БГНЕС

„Епидемията се разраства. Болничната система в областния град е почти заета и се поставя въпросът доколко болните с коронавирус могат да бъдат поети от общинските болници“. Това каза д-р Жени Караилиева, директор на болницата в Поморие, пред БНР.

Според нея трябва да се вземат по-адекватни и по-бързи решения, за да се намалят пораженията от пандемията, „всеки от нас да знае какво прави, кога го прави и да знае своите задължения“.

20 легла в общинска болница в Поморие са обособени за лечение на COVID-19 през март, но болницата няма инфекциозно отделение и не лекува COVID болни.

„Но аз юридически не съм закриляна за поемане на такива пациенти. Вчера написах официално писмо по този повод. За да бъдат лекувани такива пациенти, аз трябва да имам инфекционист. За да изпълнява болницата клинична пътека 104, НЗОК даде възможност на малките болници да сключат договор по тази пътека след наемането на инфекционист на граждански договор... Вчера инфекционистът дойде и видя състоянието, отказа да сключи договор. Аз имам пулмолог, но той дали е достатъчен, за да лекувам такива пациенти. 20-те легла, които имам, са за неусложнени пациенти. Затова аз отказвам да лекувам такива пациенти, защото не мога да им предложа адекватна лекарска помощ“, посочи д-р Караилиева.

Още по темата

Тя посочи, че, за да бъде болницата субсидирана при екстрена ситуация, трябва да отговоря на следните условия: „Да имаме инфекциозно отделение, да имаме договор с НЗОК, да имаме аптека и да осигуряваме 24-часово дежурство. Аз не съм изпълнила нито едно от тези условия“.

За да се включат в лечението на COVID-19, според д-р Жени Караилиева трябва авансово от държавата да им се заплатят средства за увеличаване на заплатите на персонала, да се намерят нови специалисти, защото и в момента болницата е със запорирани средства, „не знам дали персоналът няма да подаде колективна оставка заради неплатени две заплати назад“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Големите болници не знаят как да лекуват вируса , та какво остава за малките.
10
0
 
1
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До ВиготураЛечението е в облекчаване на симптомите, ограничаването на пораженията от вирусната интоксикация и пр. А на теб не ти се полага да имаш мнение по въпроса, защото нямаш капацитет между ушите. Разсъждавай за шкембе чорбата, но не и за неща, за които ще трябва да прочетеш вагон учебници!
9
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
До оффА ти за без пари ли работиш, бе Андрешко? Булгаристанецът смята за редно футболисти и чалгари да взимат по 15-20000лв. заплати, че и нагоре - а лекари, учители, инженери и пр. професоналисти на умствения труд били алчни, когато си искат достойното заплащане за труд, знания и умения.
8
1
 
1
 
! Отговори
офф преди 3 години
Всичкото доктор пари искат! Така са научени! Боко да ги навести с жипката !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и големите болници не го могат това :)
6
2
 
1
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Пландемията и нагнетяването на ужасяващи лъжи ще секнат внезапно, изведнъж, яко, рязко, с невиждана ярост и с 200 в момента в който преизберат Тръмп. Тогава и на форумния туземен грантаджия ще му секнат центовете и ви гарантирам че ще почне да пише протръмповски дитирамби с усърдието на фурнаджийска лопата.
5
6
 
7
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Коя болница в света "лекува" ковид пациенти, като лекарство за тази болест няма? Престанете с манипулациите бе изродиииии!!!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1 не , просто не им се разваля бизнеса с останалите заболяванияА явно засега няма как да бъдат принудени , да приемат болни с Ковид Ако тези "болници са знаели ,че няма такъв вирус" , както предполагаш , щяха да приемат болни . Кой се отказва от 1200 лв , колкото е клиничната пътека
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В някои малки общини въобще няма болнищи , щото , за по-лесно ги закриха !Благодарим ти ГЕРП !
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 20 години няма да има и в големите градове. Кой нормален ще стои тук?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по точно защо частните болници не лекуват измисления вирус ,явно тия болници знаят че няма такъв вирус