Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки

Възрастните българки са в по-голям риск от бедност
123
Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните, цитирани от „Труд“ са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

Още по темата

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мъжеженизаплатипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
6
 
! Отговори
До До 37 преди 3 години
Същото се отнася и до един мъж. Интриги има навсякъде. Повече жени ги създават, но има и мъже интриганти. Причини да ти завиждат има 1001. Дали ще е заради младост, хубост и поличка, или за това, че си уреден финансово, или, че се по-интелиген и тн. Каквото се сетиш. Като прецениш, че не ти харесва - сменяш работата. Всеки си преценя. Можеш и да не провокираш нарочно завист. Друг е въпросът, че с този кофти народ и да не провокираш често става пак същото.
110
1
 
6
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Има един пример, когато използваш нещо не според предназначението му - "С микроскоп да чупиш орехи" !Та сигурно става да чупиш орехи , но от микроскопа после нищо не става !!!Та ако ще правим от жената - бачкаторка, а от мъжа - детегледач - нещо ще се счупи и резултаите са пред очите ни, няма смисъл да изброявам примери !!!С тези думи, не искам жената да е само домакиня, а мъжът да не помага в къщи - НАПРОТИВ !!!Но да се върви против природата е САМОУБИЙСТВО и ние пак го виждаме, нали !!!
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик Ржевски"При социализма всички бяхме равни, но после казаха че това е лошо"Ами лошо е защото не всички заслужават еднакво. Ако един си скъсва *** от работа а другия со го мести от единия в другия крачол по цял ден, то единия заслужава повече от другия и ако им плащаш по равно то ти наказваш работливите и кадърните и награждаваш мързеливите и некадърните.
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 104Не. Изобщо не става дума за еднакви професии. Става дума за различни професии, различни длъжности, различни квалификации, различен стаж и така нататък.
107
1
 
5
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Добре, де. Обяснихме какво означава една и съща професия и позиция и едни и същи умения. Ти как ги преценяш едни и същите умения? Оперативен счетоводител - добър и нетолкова добър. Оперативен счетоводител - единият мързелив, другият не, единият алкохолик, другият не... Как ги определяш уменията? Уменията не са дипломата, нито стаж, а целият ти труд, учене и опит през годините + липса на мързел в конкретния момент + плюс да си в добра псих и физическа кондиция. Как ги равняваш ми е интересно?
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Воят, който чувам от феминизираната част е страшен. Всеки си печели парите и сам решава за какво и за кого ще ги харчи. И работодателят, и печелещият добре мъж хвърлящ ги по фустата на жена си, и жена, която печели добре и издържа мъжа си. Всеки си печели парите и си ги харчи колкото и за каквото прецени. Обаче, да няма рев после. Иначе казано, който на младини дава пари за .........., на старини няма пари за хляб. Всеки си знае. И жени, и мъже, и работодатели. Иначе и аз искам пари наготово.
105
5
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Тук става въпрос за една и съща професия с еднакви задължения,а не да сравняваме лекар с чистачка,например.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се крадеше толкова много,щеше да има и за по-високи заплати и за по-високи пенсии.
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как една чистачка, мед. сестра, продавачка, секретарка или чиновничка, каквито са професиите на повечето жени, да има претенции за по-голяма заплата и съответно пенсия от тези на мъжките професии, като строители- на сгради,пътища,заводи;миньори,военни,шофьори,полицай,пожарникари, лекари, индустриално производство и т. н. В противен случай би било дискриминация по отношение на мъжете!
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева днеска говори едно-утре друго,също като началника си.И се вземат неадекватни решения.Не може този,който е работил 35-40 години да вземе колкото другия,който въобще не е работил,а ще му вдигнат пенсията с 20% и ще му дават всеки месец ваучери за храна.Вярно,всички пенсии са много ниски,но трябва да се вдигнат с еднакъв %,а тези до 2010 год.да се преизчислят отново.
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно аз да крещя защо не взимам колкото Кристалина Георгиева. Тя жена, аз мъж. Аз съм дискриминиран. И двамата сме икономисти. Ай сектир.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Счетоводител и счетоводител,юрист и юрист.Заплата и заплата.Има добри кадри и лоши кадри. Това, че имаш книжка не значи, че можеш да караш кола. Това, че си счетоводител не значи, че си ДОБЪР счетоводител, юрист и тн. Оттам нататък, няма как доходът на ДОБЪР специалист да бъде равен с дохода на НЯКАКЪВ там специалист. Независимо мъж или жена. Т.е. частникът гледа само колко пари и ползи му носиш, оттам и заплатата... Държавата - при нея всичко е според длъжността и заплатите са равни.
99
2
 
4
 
! Отговори
робовладелец преди 3 години
Да пенсионират на 60 години всички и мъже и жени със 30 години стаж трета категория труд. Това ще изравни хората. Иначе няма да намерят роби да им работят.
98
3
 
8
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Удобно се забравя ,че жените се пенсионират по-рано от мъжете!!!Също се забравя, че жените живеят по-дълго от мъжете!!!И накрая - жените наследяват пенсията на мъжете си!!!Я сега сметнете като отчетете горните факти и ще се окаже, че жените взимат по-големи пенсии от мъжете!!!
97
4
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До Поручик РжевскиЩото некадърниците по време на социализма са добре, обаче като трябва да се оправят сами не могат. И реват що така. И все някой друг им крив. Имала деца, ми да няма бе, не съм и ги правил аз. То имането на деца си идва и с последствията, ако някой си мисли че е всичко както преди раждането, сори, голяма грешка. Но това е реалността.
96
2
 
8
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
И не разбирам друго. При социализма всички бяхме равни, но после казаха че това е лошо и сега всеки си плаща на всеки както намери за добре.Един взима 30 бона на месец, друг взима 500лв на месец, на държавата не и пука.И сега изведнъж - леле ама не сме равни.
95
5
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Феминистките раздухват несъществуващи проблеми. В мините не съм видял да работи жена, а там дават по-хубави пари от продавач-консултант в МОЛ.
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На милиционер и жена, дадеш ли му повече пари и почва да си мисли че управлява света и за всевъзможни глупости. Така че добре са си.
93
3
 
14
 
! Отговори
някой преди 3 години
Аз съм в държавната сфера и жените получават колкото мъжете, ама изискванията към тях са доста по-ниски.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам да има закон установяващ таван на доходите на жените или задължаващ работодателите да им плащат по-малко, но такива няма. След като никой не те ограничава, цялото това феминистко реване е наивно-глуповато. Не може да искаш груби регулации там където проблем липсва.