Едва 8% от българите оптимисти, че икономиката ще се подобри

Хората обаче са малко по-оптимистични за личните си финанси
21 окт 2020 19:08, Красимир Ангелов
42
Едва 8% от българите оптимисти, че икономиката ще се подобри
Снимка: БГНЕС, архив

Разпространението на коронавируса доведе до рязък ръст на икономическата тревога в българите още преди протестите, но след това тя спря да расте и се установи на новите си по-тревожни нива. Дали обаче тя ще продължи да расте?

Трудни за предвиждане са развитията с коронавируса, но е факт, че всичко това ще влияе и на доверието в институции, гласи обобщението на социологическата ситуация у нас в последните няколко месеца. Данните са от редовните ежемесечни независими изследвания на "Галъп интернешънъл болкан", включително и последното изследване "лице в лице" между 1 и 9 октомври.

Основният проблем в обществото освен разпространението на заразата е и икономическата криза и очакваните последици за икономиката на страната. Данните по този показател също показват, че има стабилизация, но на нови, по-тревожни, нива.

Ако през последните години очакванията икономическото положение да се остане същото или да се влоши са движат на нива между 30 и 40%, а очакванията за подобрение – около 15%, то след началото на коронавируса, очакванията за влошаване достигнаха над 50% в началото на юли, очакванията да няма промяна спаднаха до под една четвърт, а очакванията за подобряване – до под 10%. Конкретно през този месец 53,7% очакват влошаване в икономиката в непосредствено бъдеще, 24% не очакват промяна, а подобряване очакват едва 7,8%.

Има и известен процент колебаещи се. За последно в десетилетието подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.
 
По-умерена е тревогата по отношение на личните финанси на домакинствата. Този въпрос по традиция извиква по-малко негативизъм в сравнение с очакванията за икономиката на страната въобще. Когато отговаря за икономиката въобще, респондентът вплита и мнението си за политиката, което е по традиция негативно. А когато отговаря за собственото си домакинство, запитаният обикновено е по-конкретен в отговора.
 
Така при негативни очаквания за собствените финанси, рязко достигащи в последните години 30%, през юли 2020 г. тази граница беше премината, макар и през октомври да има известно уталагане на тревогата до 29%. Положителните очаквания пък слязоха около и една десета – където отдавна не бяха стигали. През октомври са 11%. Неутралните очаквания се колебаят около 40%, а конкретно през този месец са 39,4%. Има и дял колебание.
 
Като цяло, очакванията за финансите на домакинствата засега не са толкова тревожни. Това вероятно се дължи и на не толкова резкия ръст на безработица – ако се съди по декларативните данни от ежемесечните изследвания на "Галъп интернешънъл болкан", които сега показват 5,8%, то безработицата е на по-високи нива на фона на предходни месеци, но на по-ниски – на фона на близки предходни години.

Все пак социолозите отчитат, че тепърва следва да се отчитат развитията при новите нива на зараза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай да видя дали съм схванал 8% вярват, че нещата ще се подобрят, но 15% са склонни да гласуват за управляващата от последните 12 години партия, а към 25% за двете партии управлявали преди тях... Не страдаме, от външни фактори, сами се удряме с чук в главата и се оплакваме от главоболието.
25
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Der alte SpinnerГлупости пишеш. Живях 1 година в Перу, говорих с много перуанци, предимно таксиметрови шофьори, но и с успели бизнесмени и всички единодушно казваха, че Перу няма никаква реална производствена икономика и индустрия, а всичко се крепи на туризъм - езерото Титикака, Мачу Пикчу, платото Наска, както и на писко и севиче. И въпреки това още 2016 година минималната им заплата беше 500$
24
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ето тези 8% са успели българи. 80% тънат в тъпота и дебилизъм, както каза професора и все мрънкат и са недоволни и чакат някой да им оправи положението, а 12% им е все тая, стига вечер да има пърцуца и парите да им стигат да си покриват разходите
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мене икономиката си е на ниво, работя за малка чуждестранна фирма, която не се влияе от корони морони и подобни простотии. Необразованите, които не говорят английски и немски да му мислят, а комонетата да знаят, че руския за нищо не им трябва. Единствено може да им помогне да станат за смях!
22
1
 
3
 
! Отговори
Кои са... преди 3 години
...тия 8%? В кой свят живеят??? Приказката за стълбата, дам...
21
1
 
5
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
Може би материалът да е интересен, не го четох. Всъщност не знам кое може да се нарече икономика у нас? Във форума се споменава че че работещите в IT-бранша генерират еди колко си процента от БВП. Една икономика, в чиято сфера преобладават услугите е инвалид с един крак. Без производство на материални блага, а най-вече без индустрия с преобладаващо металообработване, е икономика без гръбнак. Във форума понякога се появяват коментари за добива и износа на дървесина у нас. Това е гръбнака сега!
20
0
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Икономиката не е само производство! Така е и вече 30г го доказваме. Последният месец се наложи да купя две машини-една правена в Румъния и една в Полша. Купихме печка на майка ми- търсихме българска, обаче са само малки и скъпи и взехме турска-красива и на прилична цена. Всеки ден се яде вносно мляко, месо, зеленчук...Цигарите-гръцки. Части за коли-внос.Последно съм купил една българска скара преди 2-3год и чорапи, друго не се сещам. Явно работим ишлеме или изнасяме всичко?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
IT сектора е много модерен сега. И като всичко модерно, бързо ще стане демоде.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Да бе, знаем че при вас давате 1000 лв. на чистачката, но това е откакто при вас остана да работи само чистачката и междувременно я повишихте в senior.
17
5
 
8
 
! Отговори
д-р Махмурлиев преди 3 години
Много се пие в Бг !Тези 8% като изтрезнеят, друго ще говорят за Бойкономиката ...
16
9
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Личи си, че ги разбираш нещата. ИТ секторът отдавна мина 100 000 души и генерира над 10% от БВП. Толкова си далеч от тази материя, колкото не можеш да си представиш. Само като жокер давам, че някои ИТ компании точно ковид кризата им създаде проекти за милиарди и акциите им скочиха в пъти. Други, разбира се, намалиха проектите и замразиха заплати. Към днешен момент там има бизнес за стотици трилиони долари. Да си чувал, че у нас се прави целият софтуер на GM? Не си. Еми няма как да си.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу шайката на Гроб!Това е мафия!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват времената, богатите да забогатеят още повече.
13
1
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Язе съм си тъпппп, та да питам, че не ми е ясно. Таааа на 3март тая година нали слънцето се хвалеше, че е свалил 40% за газта от рамките, та Топлофикация щеше да рекалкулира, та пари да връщат, нито пресмятаха, нито пари върнаха, а за капак днес казаха, че вдигат цената на газта!!! Та въпроса ми е дЕка баце потънаха тия 40%?!?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТ секторът вече почват да го съкращават - те работят за запада и на запад е криза. И те са 30-50 хиляди в България които работят в този сектор. Това е нищожен прожент от БВП, едва ли има и 1%. И работят само по западни поръчки, доработват проекти, тестване, нещо като кол-центрове. Български ИТ сектор с български ИТ продукти почти няма.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо в Белорус икономиката не се влошава, животът тече нормално и спокойно и страната се развива, хората живеят все по-добра, при това по природни дадености, почви, гори, води и ресурси Белорус в сравнение с България е бедна страна.
10
10
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
IT секторът към днешен момент е 10% от БВП. Така че- да, икономика е. И се генерира от един малък обем хора. Например други 2 милиона души не могат да генерират 10% БВП, защото взимат всичко под масата. Капиш?
9
2
 
10
 
! Отговори
100% ще се подобри! преди 3 години
А какво да се подобри? България произвежда само ченоработници и *** за Запада, и бъларите 100% могат да са сигурни, че това производство ще се подобрява и увеличава. Гарантирано!
8
1
 
10
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Що бе, какво да се оправя, не сме ли добре, щом купихме още 8 нови 50-годишни F-16, които ги има само на хартия, а за първите осем предплатихме даже няколко милиарда?
7
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не. Просто останалите 92% не вярват, че България има икономика...