Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на коронавирус - изпускаме контрола

25% от хората не спазват никакви мерки, заяви той
21 окт 2020 09:20, Ния Христова
359
 
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
4
 
1
 
! Отговори
Таня преди 3 години
На този измислен професор никаква прогноза не му се сбъднала. Обслужва шайката и неадекватните и мерки от самото начало на пандемията.
288
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво разбира въпросната личност от вирусология и инфекциозни болести!!??
287
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние отдавна сме изпуснали контрола още в началото когато не затворихметериторията а оставихме българите да ни довлечат заразата здравните системипо света не са пригодени за подобни пандемии защото са построени на принципана печалбата пример частните болници в българия не приемат болни от вирусазащото нямат съответните доктори ами защо тази болница е получила лиценз
286
0
 
3
 
! Отговори
Румен до 315 преди 3 години
Някои сме писали дисертации и по принуда сме работили с такива професори. От данните,които им даваме със стъкмистичеките и методи могат да докажат всяко твърдение. Дори едновременно две взаимноизключващи се.
285
4
 
4
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 3 години
Да не се занимаваме с местните папагали, които само повтарят мантрите на западните си господари. Вирусната истерия има други цели и тя ги постига , въпреки че много хора знаят какво всъщност става и протестират. Вирус такъв има, имало го е отдааавна. Смъртността не е по висока от всеки вирус и това е факт. Простата манипулация е, че всяко заболяване и влизане в болница го пишат графа КОВИД. Всеки човек може в опр.период да носи вируса в себе си а и не само този вирус....какво от това. ДАГОДУХАТ
284
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абе тоя шаман===Специалности на Проф. Витанов:Научни областимеханика на флуидитенелинейна динамикаматематическа икономикаматематическа социална динамиканелинейни частни диференциални уравнениялинеен и нелинеен анализ на времеви редове
283
4
 
15
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
Витанов си върши работата и то прекрасно. Ревът на тълпата писачи, избиваща комплекси, няма значение. Случаите върмят кам 2000 на ден и той ви казва: Спрете се.*** псува. Казва ви: не спезвате мерки: *** псува. Казва ви: ако вървите така, намя да свършите надобре: *** псува. Каквото и да каже: *** псува. Ганювата глупост е безкрайна като Вселената.
282
13
 
11
 
! Отговори
Абе тоя шаман преди 3 години
Какъв го играе?!Може би шут. Топ учените мълчат, а тези които нямат и един ден медицинско образование, като тоя никаквец и бил гейтс говорят. Е по това ще разберете, че вируса не е болест, а политика,
281
11
 
11
 
! Отговори
Румен преди 3 години
На тоя сметките му не излизат от март месец насам. Толкова глупости наприказва през това време че мястото му наистина е в Щаба -да се надлъгва с останалите Хитър Петър-овци.
280
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другата седмица по това време ще бъде превзета кота 2000 .Тогава ще въведат и вечерен час и ще затворят кръчмите.
279
1
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Който иска гарантирано да хване, венерически болести, посоката е шуменски студентски общежития. Спомени, спомени.
278
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама господин Handel, щом още отсега мислиш,че си по-компетентен,умен или прозорлив от несравнимо по-образован човек от теб, по-добре стани таксиметров шофъор, те точно така говорят. С това,че го наричаш "нещо" мислиш ли ,че си по-убедителен или по-умен? То дори нямаш елементарна култура.
277
8
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Кака да се запиша за студент като гледам какво... "нещо" може да ни преподава.
276
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** пък от кой прашен скрин с тригонометрични уравнения го изровихте?
275
1
 
0
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Аз съм спокоен защото после ще ни излекуват без лекарства и ваксина
274
5
 
10
 
! Отговори
ОКЪД преди 3 години
Ако направите 25000 теста, сигурно ще ги докараме и над 2000 заразени. Мислете малко бе ***
273
8
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Заврете си мерките и маските отзад.Няма никакъв вирус,искате стадото човешко да блее за ваш кеф,искате да превърнете хората в роботи.
272
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Абе, нали Боко беше овладял нещата и всички се учеха от него и го хвалеха
271
4
 
9
 
! Отговори
тффуъкхйк преди 3 години
На Мангъров не вярвате, на тоя математик вярвате. Щом математици ще ни лекуват вече, сме го загазили. *** то вярно, те доктори не останаха на ТЕРИТОРИЯТА
270
9
 
4
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Как пък не - хората му били виновни. Абе ей професоре, защо най много заразени има там където са разположени висши училища и нормални училища???? Калинката Вълчев трябва да си го отнесе заради профанщината и приноса към нарастването на случайте. Здравната система просто реагира на това, което се случва заради калинките на Толупа от Банкя.