Към трите "Д" Щабът прибави и четвърто - приемайте витамин Д

Не взимайте свръхдози, предупреди проф. Кантарджиев
Обновена: 22 окт 2020 11:05 | 22 окт 2020 11:05, Красимир Ангелов
197
Към трите "Д" Щабът прибави и четвърто - приемайте витамин Д
Снимка: БГНЕС

"Здравната система прави каквото може, държавата прави каквото може, всички колеги правим каквото можем и ако разбиране от хората, нещата ще станат още по-добре", заяви по време на пресконференция на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата
Той посъветва за пореден път да се спазват трите Д-та и сега сложи към тях четвърто - витамин Д.

"Към трите "Д", за които говорим от началото на пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин D. При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство", посочи проф. Кантарджиев.

Той обаче предупреди, че приемът на витамина става по специфичен начин и с "почивки" между приемите.

"Не взимайте свръхдози", предупреди експерът.

Той предупреди да се внимава да не се предозира витаминът, като за възрастни се препоръчват по 4 капки, за дете - една-две. Експертът посочи, че приемът на витамина трябва да става 10 дни и после да се почива, преди отново да се възобнови употребата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие приемете витамините О,С,Т,А,В,К,А!
144
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Няма бе,спокойно,весело ни е само като ви слушаме глупПостите.
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори 5000-10000 единици на ден НЕ СА опасни, така четох уж в "научните изследвания", колко ли и те са верни, само Господ знай. Слънцето за 3 мес. у нас през лятото, не било достатъчно да имаш повишение на серумните нива. Просто недостатъчен прием.Изследване на млади хора в Австралия играещи плажен волейбол редовно=НИСКИ???!!! нива на вит.Д. Ако е вярно смятайте ние българите с кви нива сме. Хубаво е лабор. изследв. на нивата на витамин Д, ама струва 25-30лв. и за всеки витамин и минерал
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъмните хора по-трудно произвеждат Д, затова тр. да стоят ПОВЕЧЕ на СЛЪНЦЕ и то БЕЗ "Слънцезащитен крем"!!!!!
141
1
 
2
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
евреин лие.
140
2
 
3
 
! Отговори
Гестапо преди 3 години
Виждам, че добре четете нарежданията ми, само не разбирам за какво са им на евреите витамин Д, те са си тъмни по природа, иначе дистанция, дисциплина и дезинфекция?Съвсем равилно!То и тоя на снимката не изглежда като гестаповец, но щом са ни фенове
139
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До Анонимен 140 Вместо да мислиш , действай. Имаш нужда.
138
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Колко да се почива ? Една година стига ли ?
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще изкупят и витами Д от аптеките от паника. Спомням си пролетта никъде нямаше капки за бебето, та купувах от Амазон. Сега пак ще си купя от там, защото витамините хем са в пъти по-евтини там, хем са на марки, които тук не се предлагат или се предлагат за много повече пари и са висели по складовете кой знае колко месеци.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя па, слънце и храни богати на витамини няма ли вече?
135
7
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Вместо да върнат 7-12 онлайн тоя дрънка глуупости, норнално е.Лятото локдаун, КПП, СМС, сега пък маски на открито, по баровете и в клас без маски.Абсолютни деебили се оказа тея. Но като се има предвид кой ги направлява не е чудно, а съвсем естествено.ВРЪЩАЙ ОНЛАЙН за 7-12!Чакаме като в Чехия 4000 ли? ТЕ ОБАЧЕ ИМАТ МНОГО МАЛКО УМРЕЛИ!
134
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Хора, моля, оставете капките за бебетата, има достатъчно форми на капсули, бебе капсули не пие, вие можете. Наистина много хора са с ниски нива, от моето семейство само един беше в норма, а моя роднина се оказа с 15! при минимум 50 единици норма. Не можеше да си стои дълго на краката, когато й го откриха. Много стои на слънце, но е възрастна, с времето кожата намалява способността да продуцира
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще има и 5-то Д - стойте си на Дирника.
132
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато пролетта имаше слънце, трябваше да стоим по домовете и да не се показваме навън, нали?Заповед от същото място!Съвсем изкудкудякаха.....
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже какви глупости се пишат тук за витамин Д. Първо, хубаво е да се изследва човек. Второ, високи дози Д дългосрочен план водят до калцификация на тъкани и кръвоносни съдове. Кантарджиев не случайно предупреди за нормални дози.
130
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който ходи по протести сега е на респиратор.
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усвояването на витамин Д от храна/добавки въобще не е проблем. Проблем са страшно ниските дози, както и факта, че повечето производители са доста съмнителни.
128
7
 
23
 
! Отговори
А пролетта преди 3 години
защо ни затворихте по къщите, а? Дечицата най-вече. Появи се първото слънце и вместо в парка с мама и тате - у дома, пред телевизора, а?Тогава не знаехте ли за витамина Д?Хаотично налагани мерки и хаотично ръсене на глупости в медиите.При такова поведение/политики/стратегии, драги управници - съвсем спряхме да ви вярваме!Хаос в паниката - и вие не знаете какви ги вършите.Аре чупка
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отделно аз със сигурно нямам стомашни проблеми защото с 20000 единици на ден определено имах повишение. Така че не е като да не се обработва това, което постъпва отвън. Въпросът е, че с дози под 5000 няма да постигнеш нищо. Пък като те е страх да не прекалиш, пак казвам, има изследвания.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 119Абсолютно невярно, почти всички хора имат страшно ниски нива на витамин Д. Включително и хора, които по цял ден са на слънце и включително хора, които пият по 5000 дози на ден. Посочиш изследвания за това.Няма как стомашните проблеми да се отразят на собственото производство по очевидни причини. Посещението при лекаря с нищо няма да ти помогне, защото няма как като те види и да ти отгатне серумните нива. Трябва да се изследваш редовно, около 15 лв струва.