Личен лекар: На първа линия сме и сме изтощени

Медиците сами си купуват маски и консумативи
Обновена: 22 окт 2020 22:38 | 22 окт 2020 22:37, Веселина Йорданова
40

30% от починалите медици са лични лекари. Колко екстремна е ситуацията с коронавируса?

Общопрактикуващите лекари са на първа линия, ние не сме там само за МЗ. Работим до пълно изтощение. Държавата прие, че като частни лечебни заведения не трябва да получаваме помощ, дезинфектанти. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ тя сама си купува маската, ръкавиците, консумативите, а също и тези за медицинската сестра, с която работи, с което за ден стойността им достига около 40-50 лв.

"Ние сме първата линия и не е ясно пациентът с какво точно идва, дали с Ковид-19, дали с друга болест. За миналата седмица съм имала 5 деца, настанени в болница, с пневмония", посочи тя.

Според нея се дават консултации по телефона за пациенти в по-добро състояние.

"Върху плещите ни тегне голяма тежест и отговорност. Нищо не се заплаща на личните лекари за пациенти, оставени за лечение вкъщи. Представете си човек, който е вкъщи, с карантина, с положителен тест и ни звъни доста често... Ние нямаме работно време", подчерта още лекарката.

"Има начини да се правят нещата по електронен път, живеем в 21 век. Електронните направления са начин да помогнем за бърза диагноза и ограничаване на инфекциите", обясни д-р Николова за Bulgaria ON AIR.

Личният лекар посочи, че трябва да се спести цялото това движение на хора.

"Нека спрем да обвиняваме пациентите, че лъжат и мамят. Няма как да ни подведат, аз си познавам пациентите по телефона", допълни тя.

Според нея БЛС защитава своите членове, но и пациентите. Оказали се в роля да се грижат за нуждите и правата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли да престанете да интервюирате единствено тази докторица? Стана вече като плашило.Още първия път когато я чух, говореше, че новите зарази с грип ТРЯБВА да се лекуват с много скъпи лекарства. Т.е. я възприех като лобист на фармацевти. Доктор е този, който научава хората да не се разболяват, или ако се разболеят, ги лекува максимално неотровно и полезно за тях в перспектива.
32
1
 
5
 
! Отговори
оф ... преди 3 години
Тази лелка като като по цял ден е из медиите, дали има време поне колитите да си изпере? Питам ..!Няма време ..!Да вземе и да се порадва на живота, той и без това е кратък.Ако беше наистина добра докторица, то сега щеше да е Професорка в някоя престижна болница, а не по цял ден да дрънка глупости.Како, ако имаш внуци, порадвай им се, това е живота, е не ялови приказки ...
31
1
 
4
 
! Отговори
оф ... преди 3 години
... не, не ..!Тази пишман лекарка известно време не се беше появявала по медиите, но ... явно няма работа, а пък и като й дадат 50 лева, тя е съгласна да си говори до като на другия не му писне ...Моля, ама спрете с тази кака ..!
30
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
да не чувам оплакване - брат Бойко ще даде по 50 лева на калпак и сте готови - заредени!!!
29
2
 
7
 
! Отговори
На първа линия, но преди 3 години
до правителството!? Колкото и знае устата, ако и мозъса й работеше така, досега да е станала професор, а тя само бъбри по телевизиите. Това ли е първата линия, дали се е докосвала да заразно болен, ама за парите всички станаха първи.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По думите ѝ тя сама си купува маската, ръкавиците, консумативите, а също и тези за медицинската сестра, с която работи, с което за ден стойността им достига около 40-50 лв."За ден стойността им достига около 40-50 лв?? А за месец? 50Х20=1000 лв ????????????
27
2
 
2
 
! Отговори
ухан95 преди 3 години
Ела при нас във склада и ще видш какво е изтощение.
26
3
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Тая плещи простотии!Има навсякъде всичко!Ако е решила лично да си купи нещо това си е нейно решение!
25
2
 
5
 
! Отговори
много умен преди 3 години
Тая докторка е луда
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво сте изтощени? От вдигане на телефонната слушалка?Ами то щом можело да се лекува по телефона, за какво са тези ДКЦ-та, кабинети, медицински центрове. Толкоз години как не се бяхте сетили, че и по телефона може да лекувате...
23
1
 
14
 
! Отговори
Бактъм от тая преди 3 години
Няма ли други джипита, че години наред ни я бутате по телевизии, като че ли е упълномощена за представител на общопрактикуващите.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и дъщеря ми е зъболекар в Германия,всички дезинфектанти,маски,шлемове си купува за своя сметка.пациентите дори спестяват инфото ,че са с гърлобол и хрема,а работи в устите им.сега се разбира кой е призван за лекар и кой не.рискът за живота е голям.бъдете здрави.
21
4
 
10
 
! Отговори
Еи преди 3 години
Мамуни , ще ходите и ще работите , никой не ви е обещавал дни без епидемии или бедствия . Ако не , отказвате се и здравната каса ни връща вноските за десет години назад . Ние ще ги наместим паричките. То бива бездушие години наред , защо не плакахте по-рано, виждали сте проблемите в здравеопазването.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като бяйа 5-6 сличая на ден и тогава бяха изтощени...
19
2
 
17
 
! Отговори
Со преди 3 години
Те и миньорите са изтощени , ама си рискуват всеки ден хората.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тая ми писна да реве по всички телевизии! Ми професия, моме, като не ти харесва, ходи си почивай у вас!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първа линия са на купанята
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първа линия са на купанята
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не са на първа линия джипитата!!! Не си вдигат телефоните! Моя приятелка не можа да се свърже с джипито и си изкара ковида на самолечение, добре че е фармацевт. Сестра ми се свърза и джипито я навика, че с температура хора не приема, размота я по ковид кабинетите, плати една камара пари и накрая от чакане и мина. Ккаво беше така и не разбрахме, но здравна помощ не получи.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййййй посмали м-ангооо - 40-50 лева на ден за маска, ръкавици и дезинфектант!!! Нагли сте!