PCR-тестът струвал 30 лв., за какво даваме останалите?

В лабораториите работят до късно, машините - денонощно
Обновена: 22 окт 2020 20:40 | 22 окт 2020 20:38, Веселина Йорданова
76

Около 8 месеца след обявяването на първия случай на Ковид-19 у нас продължават и опашките пред лабораториите за PCR-тестове. Те струват между 90 и 120 лв. Пациентите обаче все по-често се питат това ли е реалната цена.

"Около 30 лв. е цената, себестойността на всички материали, които се използват за PCR-а. Тук визирам материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лв. - толкова струва самият тест, заяви д-р Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория, предаде Bulgaria ON AIR.

За какво плащаме останалите над 60 лв? "Ние работим над капацитета. Има колеги, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи денонощно", обясни Калъчев.

НЗОК също плаща на частните лаборатории за тестове, които са с направления. Цената обаче е различна.

"Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв., но общо взето между 60 и 90 лв. варира. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв., ако грубо приемем че 30 лв. са материалите. Останалите 30 лв. са за труда и машините, техният внос, което не е толкова правилно, че може да се случи по този начин. Поради който факт има напрежение в системата на тема цена. Така, когато Здравната каса издава направление на човек, за да се изследва, плаща 60 лв. за изследването. Цената за хората обаче варира между 90 и 120 лв.", допълни д-р Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни.

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безплатен тест, с направление от Касата, но преди това трябва да е дал един положителен и един отрицателен резултат в частна лаборатория

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: заразатесткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 години
в италия са безплатни, в турция цялата процедура в бг лев обърнато е 35 лв, изглежда в бг българина го третират като богаташ
58
0
 
4
 
! Отговори
А преди 3 години
Тези са по-мафиоти от Мафията. Такива гаври с народа могат да съществуват само в БГ. Тестът струва 11.68 евро. Дали не печелят повече от продавачите на бело и при това законно със полезната подкрепа на държавата?!?!?
57
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Спрете да се тествате!
56
2
 
8
 
! Отговори
Боливуд преди 3 години
Нали знаете приказката за лудия и зелника?Като сме луди да им даваме - така ще е!Така и не разбрахме, защо в десетки пъти скочи броят на тестовете спрямо март - април.?!?!?Айде, от човешки страх и предпазливост, както и по необходимост - нека да са половината, но останалата половина?Няма планирано тестване на определени социални групи или професии - деца, възрастни, учители, полиция, армия, администрация, лекари и сестри...Май организират кастинги с едни вечни професионалисти в масовката?
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Франция отчита 40'000 ново заразени.Това отговаря на 4'000 за Бг а ние сме на 2 седмици от тези 4К.Представете си какво ще е в БГ.СКОРО !!!Вратата на Ада се отвори ШИРОКО.................Що не вземеш да се успокоиш малко? Явно и идея си нямаш как се правят PCR тестовете във Франция. Там са АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНИ за ВСИЧКИ, т.е. покрива ги Здравната каса. Лабораториите не са част от Бялата мафия, като у нас, има такива вкл. в малките градчета. Затова се правят ОГРОМЕН БРОЙ ТЕСТОВЕ.
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Щом толкова много***направиха сметка на лаборатории и доктори да отидат да работят на тяхно място.Да застанат 4 или 5 ч.да вземат плюнки и соколи от всякакви да видят колко е приятно."= = = Повярвай, СОБСТВЕНИЦИТЕ на лабораториите-тези които реално прибират парАта, изобщо не се занимават да взимат плюнки и сополи.Някои от тях и не стъпват в лабораториите (си). А някои са си направо подставени на депутати и хора на властта. Плюнките и сополите ги взимат лаборантите, които са на една заплата.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ядосан...Оти ти не ***...
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За финансиране на партията.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короначка лапачка, будалачка плачка.
50
13
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
Щом толкова много *** направиха сметка на лаборатории и доктори да отидат да работят на тяхно място.Да застанат 4 или 5 ч.да вземат плюнки и соколи от всякакви да видят колко е приятно.Тестовете са скъпи ,защото апаратурата е много скъпа.Най-евтините апарати и оборудване на лаборатория е над 80 -90 000 лв.Средата и 2 там понастоящем за гърлен секрет струват близо 5 лв.Преди корона кризата ги продаваха 5 пъти по-евтино.Колко лекари и лаборант има .Нали това струва също пари.
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно , разликата са отчисления към едни чекмеджета в Банкя , избори идват , как си мислите , че се купуват
48
2
 
9
 
! Отговори
1р5журтук преди 3 години
Отговор:за чекмеджето.
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аз за това не отивам да си правя тест. То и с тест, и без тест каква е разликата? Лекарство няма, най-много да ми кажат да съм под карантина. Ама каква е ползата, след като ни спретнаха масово заразяване и всички дружно придобиваме стаден имунитет в момента. То като ще симулираме спазване мерки, а развъдниците на зарази си работят на макс, е ми ок тогава! Ще я играя тая игра, няма проблем.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложила съм под карантина гледането на телевизия и отдавна не бях го гледала новия министър (откакто се беше изцепил за чувалите за трупове, мисля). Сега в този репортаж го видях и чух как говори...Ми, той гълъбче, ***...
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частниците да си продават тестовете за колкото искат. Обаче държава трябва да прави безплатни тестовете на осигурените лица. Както е навсякъде по цивилизовани страни от Европа и света. То ако не го правят..... Тогава защо се плащат здравни осигуровки ако в най страшната СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ здравната осигуровка не важи за нищо????????
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сетне да видя един ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ материал за тоя коронавирус. Че от блябльосване по студиа от разни "експерти" ми дойде до гуша.Иска ми се да се намери журналист, който да разрови какви са тия тълпи *** пред някои лаборатории, за които се появиха снимки и клипове във FB, кой ги организира и ги води под строй, кой плаща за това и защо? Или искам прекалено много...
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадат от тестове, на докторите по 1000 лв. към заплатите, пътеките 1200 лв, няма контрол на истинността на теста, всички доктори се "разболяха" за да вземат още, инспекторите от РЗИ и те си гушкат процент от глобите ( и не само от там, ама това е друга тема), Сибила дали отиде на кръчма с мъжа си? Щото аз пари за кръчми нямам, ще ги дам за маски.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работят до късно?!?! Вие сериозно ли? Аз също работя до 1-2 часа всеки ден!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
плащайте ти кве ници моло уни ,пак да си ги изберете тия,а колкото до протестите м'че пасивни сте си тва си е няма кво да се лъжем ,нищо не става от вас
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия, Испания, Франция имат държава и политици поставиха ограничения на цените. Таван на цената на маските. В Италия за маските премахнаха данъците. В България царува МАФИЯТА, невиждана корупция, МУТРИТЕ на Б. Борисов... Стягайте се за много тежки дни.