Секрет с COVID-19 издържа няколко часа върху повърхност

Имунолог: Тезата за 28-те дни е свързана с лабораторни експерименти
22 окт 2020 09:08, Ния Христова
7
Секрет с COVID-19 издържа няколко часа върху повърхност
Снимка: Pixabay
Коронавирусът може да съществува и размножава като всеки друг вирус, само в клетка. Това каза имунологът проф. Красимир Методиев в ефира на bTV. Коментърът му е свързан с тезата, че COVID-19 може да оцелее 28 дни върху твърди повърхности.
 
Той обясни, че това е възможно само при лабораторни експерименти.
 
"За самия вирус и за жизнения му цикъл и задържането му на повърхности, коронавирусът е частица, не е клетка, вирусът може да съществува единствено и само в клетката. Всеки вирус има своята кретка хазяин и в случая, като говорим за коронавируса, неговите хазяини и са тези нераспираторния тракт, което означава, че той може да живее, съществува и размножава и от клетка в клетка да преминава единствено и само когато има възможност да е в клетката", каза още имунологът.
 
"Когато човешки секрет попадне на повърхност или върху дланите, тогава тези микозните клетки са носители на вируса, те може да издържат до няколко часа, максимум няколко дни, смело е да се каже 28 дни, че издържат", допълни специалистът.
 
Той изтъкна, че по тевата няма разделение и припомни, че директната слънчева светлина действа пагубно на микроорганизмите и те умират за часове и минути.
 
Проф. Методиев обясни, че маските ни предпазват от човешките секрети, които могат да съдържат COVID-19. Хората предимно се заразяват, докато говорят и единият е заразен. Затова е важно да се носят предпазни средства.
 
Имунологът припомни още, че някои хора имат силна имунна система и са по-защитени, но изтъкна, че това не е генетично.
 
PCR тестовете могат да покажат фалшив резултат заради неправилно взимане на проба и обработването й, обясни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Бива ли толкова ниско ниво на грамотност? Моля Ви, намерете начин да проверявате текстовете преди да са публикувани!
6
2
 
0
 
! Отговори
Док преди 3 години
А в юнашко мляко колко време оцелява вируса, а?!! Да ви таковам *** статии.....
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички глупости за 28 дни живот на вируса и 20+ дни инкубационен период водят началото си от лъжите на китайците, с които искаха да прикрият вината си за късното обявяване на новия вирус. Инкубационният период е няколко дни и няма как да бъде по-различно от стандартните вирусни инфекции.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в Търговище са най-големите страхливци, които можеш да си представиш! ВСИЧКИТЕ до един! Срам ме от тях, мразя ги и искам да ги пребия в земята до кръв всичките до един! Бабички пенсионери, полицаи, доктори, управляващи, всичко!
3
1
 
5
 
! Отговори
АноНимеН преди 3 години
Много неграмотно написана статия. Защо не въведете система за рейтинг на хората, които побликуват в сайта? Да има показател за грамотност и реално отразяване на нещата, а не писане на глупости. Проблема е, че може да не остане никой, който да публикува след това ^^
2
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!!!НАЛИ НАМЕРИХА КОРОНА ВИРУС НА ПОВЪРХНОСТИ В ЗАПЕЧАТАНИ СЕКТОРИ ОТ КОРАБА НА СМЪРТТА ДИАМАНТЕНАТА ПРИНЦЕСА ДНИ СЛЕД КАТО СА БИЛИ ИЗОЛИРАНИ ПОМЕЩЕНИЯТА!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста неграмотно написана статия с куп правописни грешки!