Защо болниците връщат пациенти с COVID-19?

Проблем е недостигът на медицински персонал
22 окт 2020 11:41, Ния Христова
21
Защо болниците връщат пациенти с COVID-19?
Снимка: БГНЕС
"Фундаменталният въпрос за страната ни е защо при толкова много болници имаме толкова малко капацитет и възможности да се справяме с COVID-19 и да овладяваме пандемията. Болниците по закон са задължени да лекуват. Цинизъм е да смятаме, че заповедта на някого ще лекува друг. Здравните норми предвиждат колаборация. Проблем на мениджмънта на болницата и на здравната система е недостигът на медицински персонал". Така в ефира на Нова ТВ здравният юрист д-р Мария Петрова ситуацията, при която болници отказват да приемат пациенти за лечение.
 
Петрова засегна и темата за издаването на направления за PCR тест. Вчера РЗИ-Благоевград намали броя на отпусканите направления на 30. Малко по-късно обаче ръководството на здравната инспекция промени решението.
 
"Когато сме в извънредна епидемиологична ситуация и обстановка, всички мерки, които се вземат за ограничаването на заразата са за сметка на държавния бюджет. Решението на РЗИ-Благоевград е мотивирано финансово, а и защото тези тестове не са с неизчерпаем ресурс", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Хилядата лева си ги дръж ти, купи си свещи и се моли да не се разболееш! В Германия доплащат 200евро/час в ковид отделенията и пак няма желаещи, тук ги искат доброволци! Да идат футболяги и чалгари да им работят, те взимат пет-шест цифрените заплати.
14
1
 
4
 
! Отговори
Ханонимен преди 3 години
Ами на калпав народ Бойко му е крив. Като си биехте докторите се смеехте. Сега си ги внасяйте от чужбина.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исках те Бойко , има те Бойко ! Нямате държава ,нямате болници ,нямате лекари ,нямате качествени училища,нямате щкавчета пълни с пари .....Внимавай какво си пожелаваш , че може да се сбъдне
12
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Лекувайте се с банани, демократични !Кубински банани НЕ !Те са комунистически ... лоши ...
11
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Значи аз си плащам здравни осигуровки всеки месец. Ако откажат да ме приемат, следва да мога да осъдя здравното министерство понеже ми е отнело основно право - достъп до медицински услуги.
10
0
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
ИТ фирма държавна май е само една.Така,че ефектът ще е нищожен.
9
2
 
6
 
! Отговори
Име... преди 3 години
До Анонимен Ми в комуналната държава заплащането на ай ти сектора да се намали а да се увеличи заплащането на лекарите и това заплащане да бъде и на двата сектора средно по 2000 лева някъде. Няма възможност за по високо заплащане защото няма производство и не се генерират реални доходи в икономиката.
8
1
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Връщат защото всички които ни управляваха мислеха само как здравеопазването да е по евтино.То е разход в бюджета .Затова имаме болници строени преди повече от 100 години,без асансьори,битовите условия в тях-ужасни,персонала с мизерни заплати и лекарства средновековни.Нали видяхте - и Тръмп преболедува COVID 19,но така и не разбра кога!Но лекарствата с които го лекуваха ние тукашните лекари не сме ги и виждали!Управниците си имат правителствена болница и за нас не им пука!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото няма лекари. Неадекватната държавна политика изгони десетки хиляди българи с висше медицинско образование зад граница през последното десетилетие. Медиите говорят абстрактно за "легла", но без наблюдаващ лекар на леглото можеш да направиш само едно и то е да умреш.Така че не се чудете много. Вероятно ситуацията ще ескалира през идващата зима. И тогава ще се види, че само с кражби на европари държава не се управлява. За лечение се обръщайте към арменския поп, Дядо Коледа и Мики Маус.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли, че с тръби и асфалт не се вдига стандарт на живот.За цялата си политическа кариера Тиквата провали България, а можехме да сме преди Румъния и Гърция по стандарт. Б0kлyk от Банкя
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които плюят лекарите и им смятат парите, за мен са едни прости ***. Ако имаха някакъв акъл малко да помислят нямаше да плюят така, но когато мирогледа ти е сведен до ракията, чалгата и е спорно дали можеш да си напишеш името правилно, какво друго да правиш, освен да плюеш. Пък и нали знаете - работата на другите винаги ни се вижда по-лесна.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има недостиг, защото за младите вече не е много привлекателно да си лекар, сестра или друг вид персонал в държавна болница. Много бумащшина и проблеми, денонощни дежурства и ниски заплати. Всеки се натиска за часните болници, но и те не са безброй. Този проблем не е от вчера, оня ***, като е 1, защо нищо не направи за толкова години. Една свястна реформа в здравеопазването няма, от там и корупцията тръгва и сега сме седнали да се вайкаме.
3
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Това е проблем навсякаде . В цял свят. В Швеция хората над 80 изобщо не ги приемаха в болниците ,ако си спомняте ..В Италия страната с най- много болнични легла беше ад..Но сега от нас си зависи .Ако безхаберието за собственото и на околните заразяване продължава ..никоя система не е подготвена да приеме лавина от болни.Пазете се
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТе не им ги дават тия 1000лв.!!!А и за 1000лв. ти ще се навиеш ли да не можеш цяла смяна да идеш до тоалетна защото няма защитно облекло!!!
1
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000та лв не ви ли стигат, бели алчници?