Новият бюджет е ипотекиране на бъдещето, а хората се страхуват

Започнахме да приличаме на провалена държава, заяви проф. Дуранкев
23 окт 2020 09:57, Ния Христова
15
 
Новият бюджет е ипотекиране на бъдещето. Това общо мнение изразиха Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика, и икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев.
 
"В момента има спад на брутния продукт навсякъде и увеличаване на безработните, това е тотален провал с коронакризата. Нещата се усложняват, хората се страхуват за бъдещето си. Имаме дълг от 17 млрд. долара при население от 7 млн. души, като работещи са само 3 млн.", коментира проф. Дуранкев в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той определи това като бюджет на страха.
 
"Имаше нужда от реформи по линия на данъци, разходи. Сегашното правителство не се справи. В момента се надуват разходите като индулгенция за печелене на изборите. Бюджетният дефицит се усещаше и преди коронавируса. България започна да прилича на провалена държава", добави той.
 
Преподавателят в УНСС сравни ситуацията с катастрофа и обясни, че това ще повлече хазната надолу.
 
"Старото няма да се върне, новото нормално е връщане от глобализация към национална и регионална икономика", смята Дуранкев. 
 
Икономистът Георги Вулджев се съгласи с мнението на колегата си и изтъкна, че страната ни има много неоправдани дългове.
 
"Това не са антикризисни и спешни мерки. Следващото правителство трябва да обмисли пенсиите, защото вдигането на минималната пенсия без преизчисляване само кара хората да не се осигуряват на реалната си заплата", заяви Вулджев и изтъкна, че е можело малките предприятия да бъдат освободени от ДДС, за да се даде шанс на бизнеса им.
 
"Това е предизборен бюджет", категоричен бе той.
 
"Вече взехме 5 мрлд. дълг и догодина се предвижда още 5 млрд. дълг, ние нямаме наши спестявания, разчитаме някой друг да ни даде. Затова теглим дълг, но и не правим оптимизация. Не всеки сектор е еднакво продуктивен, трябва да се оптимизират по-продуктивните", отбеляза още експертът. 
 
Според него през следващата година приходите ще са по-ниски, едва 2022-2023 година може да очакваме някакъв ръст.
 
"Проблемът е в наличието на работни места, не се мисли въобще за реформи, това е най-безпардонният бюджет, който сме имали от 97-а година насам", завърши Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
Харчи!Ама,защоХарчиш преди 3 години
Досега упрекваха Бойко, че не помагал достатъчно на хората и бизнеса в кризата. Сега като взе да раздава пари - защо харчи!? Последно - да харчи или да не харчи?А то харченето по време на 2 кризи накуп, няма как да е без вземане на кредити!
14
2
 
1
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До АнонименХартиени самолетчета... така хората продават самолети на най близкият сателит на Москва, но ти вина в себе си няма да намериш нали...
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧудноПърво - Дуранкев не е провинциалист, а уважаван професор по икономика, който не влага политически пристрастия в анализите си.Второ - Германия тегли (и може да тегли заеми), защото има работеща икономика, т.е. има производство и потребление.Трето - Германия не тегли заеми за плащане на хартиени самолети и втора ръка кораби, а тегли заем са справяне с неудачите в икономиката си, предизвикани от КОВИД, т.е. няма да подпомага САЩ и да купува хартиени самолетчета!
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СПОКО ДРУГАРИ- ВСИЧКИ ПРОЧВАНИЯ СОЧАТ, ЧЕ НИЕ ОТ БСП ЩЕ ПОБЕДИМ- ВСИЧКИ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕТЕ МИЛИОНЕРИ- НИЕ ЗНАЕМ КАК, НИЕ МОЖЕМ!
11
13
 
12
 
! Отговори
до 9 Стати преди 3 години
прав си вече се задав правителство на червино-синята мафия с чалгаелементи и спонсорирана от ЗАДГРАНИЧНОТО БЮРО НА ОФ разпръснато в Дубай и Белград, ТУКАШНИЯТ ИМ РЕЗИДЕНТ обикаля по площада с вдигнато юмруче РОТ ФРОНТ
10
6
 
9
 
! Отговори
Чудно преди 3 години
че дори Германия дето все е на излишък в бюджета тегли дълг заради коронакризата, пък нашите икономисти казват, че България като тегли дълг е предизборен бюджет? Нима ние сме с по-стабилна и добре структурирна икономика от немците и регионалната ни икономика може да се справи по-добре от тяхната? А за Италия? Как е там? Защо само с хора с провинциално мислене излизат с анализи не разбирам?
9
3
 
14
 
! Отговори
Стати преди 3 години
ПРИЛИЧАМЕ, на "провалена" държава, защото всъщност СМЕ "държава" на мафията.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво бъдеще!?! Те изпозаразиха децата от инат да са присъствено обучение! Вие "бъдеще"...
7
4
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Да видим кво ще стане след нова година .Ще има разпродажби на книжа.Ако се възстановят полетите и петролната консумация еврото и лева падат .Няма износ в евро ,а трябва да се купуват петрол и китайски стоки в долари. Италия Испания и дори Франция са в дългова спирала която ще увеличи цената на протукцията им .Германските колички на най големия автомобилен пазар са направо сринати . ЕС то няма да го бъде.
6
8
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
ако слушаме неадекватни икономисти няма да имаме нито пари за по високи заплати, нито пари за пенсии и ще си седим в третия свят....
5
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите, сиреч Борисов и сие отново докараха страната до фалит!
4
5
 
14
 
! Отговори
До 1 критик преди 3 години
Не,сакън! На такива сме им яли попарата 96_97г.
3
12
 
16
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
КЪВ е този Експеретен клуб по икономика и световно неизвестния Вулджиев???! нещо като нашия клуб по интереси на маса в кварталната кръчма. Какви глупотевини ръсят, Бюджетът бил предизборен, а какъм да бъде? СЛЕДИЗБОРЕН, а за пенсиите направо ме скъса, че увеличението на минималната пенсия с 50 лева ЩЯЛО да накара хората да не се осигуряват на реалната си заплата и ще се къпят в пари с минимална пенЦия
2
10
 
16
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
СКОРО ПИСАХ, ЧЕ ДО МАЙ ДОГОДИНА АКО ДЪГА Е ПО ВЕЧЕ ОТ 3,4 000,000,000, НИЕ ОТИВАМЕ ВЪВ ФАЛИТ. НЯКОЙ УСПОРВАХА. СЕГА И ИКОНОМИСТ ВИ ГО КАЗА. ТОЙ ДО СЕГА Е 5 000,000,000,И ОЩЕ 5 000,000,000,ДО МАЙ МАЙ СТАВАТ 10 000,000,000,.ЗАБОЛЯ МЕ РЪКАТА ДА ПИША НУЛИ+ ОНИЯ 16 000,000,000, ВЪВ НАЧАЛОТО. ЗА ПЕНСИИ НЯМА. И ПРА ВНУЦИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ(АКО Е ОСТАНАЛ НЯКОЙ ТУК...
1
16
 
10
 
! Отговори
критик преди 3 години
Плямпала. Само деградивна предизборна критика. Никаква алтернатива. Искам да ви сложат вас на поста министър на финансите, да ви гледам сеира.