Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?

Медик: Начинът, по който се въвеждат, е непопулярен!
Обновена: 23 окт 2020 14:38 | 23 окт 2020 14:38, Веселина Йорданова
121
Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?
Снимка: БГНЕС

Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората, коментира д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз.

По думите му това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен.

Още по темата
Той посочи, че проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните.

"Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят", каза още специалистът.

Според д-р Еленски има тежък проблем с хора, които имат прояви на болест, но посещават работните си места, или на ученици с прояви на болест, които ходят на училища и на детски градини.

"Ежедневно трябва да се повтаря, че дори при минимални оплаквания човек трябва да си остане вкъщи и да се свърже със семейния си лекар... Няма безопасна вирусна инфекция“, коментира д-р Еленски пред БНР.

"Проблем е, че доста хора закъсняват с първата си заявка за оплакване, когато симптомите вече не са никак леки. Пациентът е отговорен по отношение на момента, в който решава да потърси медицинска помощ", заяви той.

Д-р Еленски е категоричен, че трябва да се укрепи доверието в първичната и в доболничната помощ.

"Ние не провеждаме професионална дискусия в професионалните среди, а всяко ново хрумване, всяка нова идея, впечатление или откритие излиза на дневен ред в медиите, които са за общо ползване, и професионалните ни различия започнаха да излизат сред хора, които не могат да преценяват кой е прав и кой е крив. Трябва да се прекрати със споровете кой е добронамерен или злонамерен само защото мнението му е било различно от това на част от другите лекари", категоричен е лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Постепенна дресировка....Мислим,че ни е топло,а те ни варят на бавен огън!
109
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Повърхностна си. Не виждаш реалносттаЕ, разкажете какъв ви е проблема: изключително талантлив и умен човек, не забравяйте да включите по чия преценка (без защото така каза мама), какво конкретно ви е попречило нещо да постигнете (не общи приказки като държавата)? Познавам много учени, които или са напуснали и са успешни или харесват работата си, въпреки заплащането и пак са успешни.
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлиПовърхностна си. Не виждаш реалността.
107
1
 
6
 
! Отговори
Ели преди 3 години
И защо да са лигльовци.Защото трябва да приемат цялата посредственост ,която е завладяла държавата ни.Умните,иновативни хора са избутани в девета глуха .Право на мнение имат наглите, лъжливи кариеристи.Посредственноста не ходи по гората. Аз не познавам наистина умен и иновативен човек избутан в трета глуха, стига за него това да е важно. Също така не познавам неуспял човек, искаш да успее, непрекъснато хленчещ, че другите са му виновни, да не смята, че е много умен и иновативен.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой не му пука за населението! Така че, всеки да се спасява, както намери за добре. Вярвате или не вярвате, все тая. Носите или не носите маски, все тая. Болниците са пълни, медици няма!
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам думи с които да изразя случващото се и решенията.Ще ни спасяват да ни приберат пак по домовете да умрем от глад за да не умрем от студ...Колко години демокрация обучаваха хората ,че трябва да живеят без спестявания защото няма пари от крадене и сега ще копираме европейците като ни обичат да харчим от спестявания които нямаме.Хайде малко да спрем с тази шизофреничност и да оставят хората поне като нямат пари да работят за такива ,защото не можем да си позволим да пием чай вкъщи един месец.
104
1
 
8
 
! Отговори
Хората преди 3 години
са прекалено загрижени за себе си, за някакви фалшиви лозунги , за някакви пари, имоти и богатства, които ще бъдет притежание само за миг, а въобще забравят, че са просто едни еднодневки, едни сапунени мехури, които нямат абсолютно никаква важност за съществуването на тази вселена освен важноста която сами си придават. Смисъла на всеки един е в съществуването на всички други - като вечество или айде - поне като нация. Докато дърпаме само за себе си ще оставаме без нищо.
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо да са лигльовци.Защото трябва да приемат цялата посредственост ,която е завладяла държавата ни.Умните,иновативни хора са избутани в девета глуха .Право на мнение имат наглите, лъжливи кариеристи.
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Както казва - не, просто е изкуствено създаден като биооръжие и някой го изтърва... сега всички плащаме, но си има предимства... голяма част от мат'ряла дето само тежи на земята ще изчезне... и без това от някои като ги чета тук полза за ближните и човечеството няма, а са само разхищение на биологичен материал...
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок човека гледа от гледна точка на лекар и разпространение на вируса и дали са информирани населението правилно, но реално има и друга гледна точка в съвременния свят хората не четат такива неща , искат да четат сензационни заглавия ,спорове и подобни, рядко някой ще седне да чете препоръки на лекари, друго е лекарите спорят ,сензационно и се карат и човек сяда да отделя да време да чете за какво аджеба се карат.Просто хората за това са по склонни да отделят време за сензации а не да се информир
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка високо организирана структура съществува като такава поради ограничения.И края на всяка такава е точно поради отричане на тези ограничения.Ще поживеем ще видим, но точно тези които най много скачат срещу ограниченията, са най неспособни да оцелеят в ситуация на липса на организирано общество. Останалата политика в противоепидемиологичните мерки е неумност, която няма нужда от коментар.
99
2
 
6
 
! Отговори
Както казва преди 3 години
шефа на Пирогов, този вирус е тунингован. Има странно поведение на заразяване. Има прекалено дълъг период преди да се прояви, организма с цитокинова буря и дори най-здравия и силен може да бъде смлян за дни, докато 100 годишни оцеляват, децата нямат симптоми, няма траен имунитет и вероятно ваксината ще е не особенно ефикасна. Целия свят сякаш е под обсада и бавно се обезкървява. Сякаш е божие изпитание, което да ни смири от егоизма,а че собственото ни оцеляване зависи от оцеляването на ближния.
98
1
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Къде на Запад те карат да се изкашляш в салфетка? В Щатите я взимат пробата от носа. Много по-неприятно е от гърлото. Част от българите, просто са вечно хленчещи лигльовци.
97
0
 
2
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
такава убава грижа, всеки му!
96
1
 
1
 
! Отговори
101 преди 3 години
До АнонименАУ много страшно
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера имаше фото от Германия как им бъркат по гърлата.Айде стига отрова.Тук в Люлин никой не носи маска само в магазина.Кво се оплаквате.
94
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не думай.В другите държави ги подлагали на драконовски мерки.Кой те излъга.Дори и вземането на тест в България е по най гадни начин.На запад те карат да се изкашляш в специална салфетка и оттам ти вземат пробата.В България ти бъркат в гърлото.Истинско изтезание.
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дето има един лаф:"Помощ! Спасяват ме!"
92
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък сега така рязко се загрижиха за хората?! Не им пука, че възрастните ни родители, които са се трудили достойно, завършват живота си като мизерници.Не ги вълнува, че лекари, медици бягат в чужбина от абсурдите на нашето здравеопазване?Не се трогват, че години наред сме на първо място в Европа по смъртност и причина за това е както скапаното здравеопазване, така и начина на живот....и пр., и пр.И сега изведнъж - това необяснимо желание и напъни да ни спасяват?... Чудно що ли...
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Право в целтато айде тия някак си да повярваш, ама да вярваш че нашите корумпирани мошеници ги е грижа за тебе вече си е диагноза