Родители искат дистанционното обучение заради коронавируса

Учениците са разпространители на заразата
23 окт 2020 13:08, Ния Христова
75

 

Родители искат училищата да бъдат затворени заради COVID-19 и да преминат към дистанционно обучение. Те изпратиха писмо с искането си до Министерствата на здравеопазването и на образованието. 

Един от основите мотиви е, че децата изкарват леко вируса, но са разпространители. Идеята е да не се смесват паралелки. Не се знае масовото тестване доколко ще даде реална картина. Това каза социологът Георги Стоилчев, който е част от Родители за безопасно образование, пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му имало групи родители, които отказвали децата да бъдат тествани, въпреки че имали симптоми.
 
"Мерките, които здравното и образователното министерство разработиха преди началото на учебната година, са удачни. Маските в час са препоръчителни. Маската е спомагателен модел", смята Стоилчев. 
 
Той не смята, че електронното обучение е равно на присъственото, тъй като се губела социализацията на децата. Имало обаче разработени успешни модели, които при споделяне щели да са успешни за училищата.
 
"Реално разликата е само средата на осъществяване. Резултатите от двата типа обучение може да са близки. Не смятам, че учениците биха могли да пострадат. Има много добри примери", допълни той.
 
"Нашата група, заедно с образователното министерство, постигнахме споразумение - направихме законова промяна, която дава възможност на родителите да оставят децата си вкъщи по медицински причини. Много от нашите родители са се възползвали. Овладяването на епидемичната обстановка и ограничаването на заразата може да се постигне с оставането на учениците вкъщи", заяви Георги Стоилчев. 
 
Ако масово ученици и студенти си останат вкъщи, ще има много по-малко хора в градския транспорт. Всичко, което групата родители предлагала, е да се пощади икономиката, а не да се ощетява някого.
 
"Вчерашното решение за заведенията смятам, че е добро, ако се спазва. Когато видите, че не спазват мерките, да извикате полиция, да подадете сигнал - това предлагаме. Не саморазправа, а подаване на сигнали", коментира още Стоилчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Вярваща преди 3 години
Ще се случи това което Бог реши. И ние трябва да се променим.Защитото каквото и да реши Бог ще правилно .Вярвам го.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анинимен преди 3 години
Към 72И още нещо, което искам да добавя - моя позната е дала положителна проба за КОВИД19, но не тествала сина си, който също проявява леки симптоми. Тъй като децата ходят болни на училище (преди да го карантинират покрай нея де) сигурно в момента вирусът циркулира в училището, а никой няма да вземе мерки. Вече изглежда невъзможно да опазиш здравето на децата си и себе си, особено с това безотговорно, на границата с глупаво държание на някои родители. Дано нещо да постигне това писмо
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В класа на дъщеря ми всеки ден не идват около 7-8 човека от 25. Когато учителите попитат по какви причини отсъстват, децата от класа ѝ казват: Не са болни!!. Тя обаче поддържа контакт с много от отсъстващите и разбира, че именно защото са болни не ходят на училище. Много от децата не искат да се мине дистанционно, подхождат безотговорно и не се замислят, че последиците от действията им търпят родители и други по-възрастни хора. А половината от класа кашлят, подсмърчат... Направо страшна работа
62
1
 
4
 
! Отговори
Живков преди 3 години
Ако се учи онлайн .Няма да им излезнат сметките на тия *** в парламента.Ще се краде по малко.
61
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такааа, и тук засичам десет бабички , дето си мислят че някой се интересува от мнението им и пишат ли,пишат. Хората живеят ,докато вие търсите утеха за собствената си незначимост.
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само родителите, които не се разбират с децата си и не могат да ги търпят около себе си предпочитат да си ги махнат от главата като ги пратят на учлище в тази обстановка, пред това да запазят здравето им! Не е правилно заради такива да рискуваме и другите!
59
21
 
5
 
! Отговори
8 преди 3 години
Които се боят от вируса да оставят децата си у дома , но да не натрапват това на всички!Дистанционното обучение е "повече от нищо " ,несериозно !Съветвам такива родители да идат да кажат на хирурзите как да оперират , на летците как да летят и т.н. неграмотници !Аман от простащина в тази наша страна -отгоре до долу !
58
15
 
4
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
От коментарите става ясно, че наплашените са повече. Е то това е и целта. Няколко такива статии и съвсем ще откачат. Жалко за децата, те са най-голямата жертва на тази истерия. Години наред ще берем "плодовете" на некомпетентността и безсилието.
57
4
 
24
 
! Отговори
В София преди 3 години
положението в училищата е на път да излезе от всякакъв контрол.Това е истината. Това за двадесетте процента изобщо не се спазва. Има паралелки, в които са останали по 70 процента от децата и си учат присъствено. Да не говорим за ,,несмесването на паралелки"Пълна фантастика.
56
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които пропагандират ограничаване на социалните контакти са *** или същества, чиито глави служат само да си закачат шапките на тях.
55
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такива. Има си училище за тая работа. Подметките от OnAir са издирили две зомбита и ги наричат родители. Училищата са за хора, зомбитата да се организират както им е удобно.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПОт думите, които използваш не личи, че образованието е приоритет за семейството ти... Добре е, че го каза, иначе нямаше да разбера.
53
28
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Образованието е приоритет за моето семейство. Който иска затваряне да си ходи вкъщи и нулева година за него! Останалите да си учат нормално и присъствено!Онлайн обучението е пълен т.шак
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странна работа. В София моите деца от 6 годишни ходеха и се връщаха сами на училище с автобус, учеха сами вкъщи, а сега не могат да не са под крилото на майка орлица докато завършат средно образование.
51
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59То даже за тия училища, дето не се справят е още по-добре да са онлайн. Някои училища са истинска ***. В час е толкова шумно, че учениците не могат да чуят учителката, дисциплина никаква, псуват учителите, всеки си прави каквото си иска, един в едно такова училище щеше да се мята от прозореца и никой не забелязал цял час, че стои изправен на перваза... Представи си! Ама са в социална среда видиш ли! Ура! Или по-скоро плюсът е, че са се разкарали от главите на родителите си!
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротивКакво говориш!? Може и в някои училища да са се издънили, но има училища с подбрани ученици, в които и преподаватели и ученици се справиха блестящо и организирано! Но хубаво, нека да не генерализираме. В някои училища се справят, а в други не. Така стигаме ли до консенсус? Ако толкова искате пък нека тези училища, които имат ресурс и се справят да са онлайн, а другите присъствено. Пак ще се намали поне частично предаването на заразата.
49
23
 
10
 
! Отговори
Против преди 3 години
До АнонименЯвно не си преживял отблизо дистанционното обучение. То намали успеха на можещите и увеличи успеха на мързеливите и неграмотните. Беше непрестанна проба-грешка, любима на спящите до късно и виртуози в манипулирането на електронните устройства. Да не говорим, че изтощи и учители, и родители и деца от всички недомислени платформи за обучение.
48
28
 
11
 
! Отговори
Категорично против преди 3 години
Онлайн обучението е неефективно, и става само за малък период, по изключение. Децата трябва да ходят на училище, а ние да живеем нормално. Да се даде гласност и на родителите, които НЕ искат дистанционното обучение. Ние сме доста повече от паникьорите.
47
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че децата които по принцип си учат, ще учат добре и при дистанционното обучение. И точно техните родители са за дистанционно обучение. Проблемни са тия, дето ни с дистанционно, ни с присъствено, пък ако ще всички учители на тяхната глава да висят пак нищо няма да научат. Техните родители се плашат от дистанционно обучение, защото знаят, че не могат да се справят с децата си да ги накарат да учат, затова предпочитат да ги пратят на училище учителките да се оправят както могат.
46
3
 
20
 
! Отговори
баба преди 3 години
Защо изобщо трябва да се мисли за ресторанти, и образование или допълнителни разходи за градския транспорт. *** дето да брои пътниците винаги може да се намери. Безработен дето да отвори кръчма или ресторант - винаги ще има...Проблемът е, че НЯМА ЛЕКАРИ!Това хора, които не са го разбрали, няма смисъл да разсъждават за образование!