БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена
24 окт 2020 12:17, Елка Василева
74
БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени
Снимка: архив, БГНЕС

Обезпокоен от ръста на случаите на коронавирус у нас, Българският лекарски съюз /БЛС/ излезе с позиция, в която се призовава за затваряне на нощните заведения и дискотеките, както и спортните мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

В позицията на БЛС се казва, че съюзът „е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване.  Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.

На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото
нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това.

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:
- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;
- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече!  Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани“, заявява БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Просто няма никаква логика!?!При грипна епидемия задължително се спират плановите операции а при ковид-пандемия не!!!А причината е ясна и се нарича "клинични пътеки" т.е. точене на касата!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Шевеция - Новозаразените са 88%, спрямо тези в България.Броят на починалите, за седмицата е само 600% от тези в България.Това са данните.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впрочем, оня Ивайло дето искаше да купи болницта, да сте чули, за него или някой от неговите да е болен от корона? Не. Защо ли :)ААХАХХАХАХАХАХАХХ
56
0
 
2
 
! Отговори
От 59 преди 3 години
Кво станааа, бЕ!Млъкна нещо, а?
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 48АХАХхахаха! И какво ще е престъплението?Коментаа му беше, че някой му предлагал пари, да каже, че е болен от корона.И какво ще каже в съда? Ами един бездомник!И до там. GG баце! И успех, да внесеш такова дело в съда. Па ако искаше да прави мизеря, можеше да направи няколко бота и да публикува от 5-6000 адреса различни истории.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 48"Не си подал сигнал, защото нямаш никакво доказателство,а ако имаш и го криеш, направо си съучастник."По силата на кой закон си съучастник? Гражданите няма задължението, да съобщават за престъпления.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Не! Това сме всьчики не!Онеправданите! Наранените! излъганите! Измамени!Бъъъъългарите!А вие! А вие сте като глутница ВЪЛЦИ! Зли и коварни! Крадливи, лъжливи и заавистливи!Аххх Тангра, Танграааа ...
52
0
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Не си подал сигнал, защото нямаш никакво доказателство,а ако имаш и го криеш, направо си съучастник.Какво ме занимаваш със страховете си,сякаш не могат по IP адреса да те издирят,ако Прокуратурата реши да се самосезира.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето ти ги данните, мърсолчо.България за последната седмица: 7423 новозаразени. 120 починали.Швеция за последната седмица: 6562 новозаразени. 20 починали.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56Ми не, не сте целия български народ. Вие сте шепа душевно болни които обикаляте форумите и ръсите пълни простотии и се мислите за някакви бунтари против системата, а реално сте просто смешни.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо да не спрат плановите операции за 15 дни?БЛС се е напълнил с дебелопортфейлници май.Докато робчетата се потят в ковидсеторите,тия ще оперират планово?После къде ще настаняват оперираните ?Кой и кога е заседавал по този въпрос?Крайно време е тия тайнствени заседания на БЛС да се предават онлайн за членовете на БЛС да видим какви мотиви изтъкват.Събрания на дружествата не е имало по този въпрос, как решават да публикуват декларации?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Ние сме целият български народ. Прав си, че не сме специални, иначе щяхме да направим нещо по въпроса.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54То на вас каквото и да ви се каже все си мислите, че ви лъжат понеже сте нещо много специално. Ами не сте. На никой не му пука за вас.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Ем да бе ... така ше кажеш.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Ти Швеция си я виждал само на картата камо ли да знаеш за какво става дума там освен от това което си преочел в днес бг.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Такива като теб са за затвора не за болница. И двамата ми родители са в здравната система и много добре знам за какво става дума. На никой не се предлагат пари за да ги пишат болни *** такъв! В болница постъпват само вече сериозните случаи всички останали се лекуват домашно. Стига сте лъгали и въртели едни и същи глупости!
43
3
 
3
 
! Отговори
46 преди 3 години
И някой ще ми каже ли, как така водим Швеция по брой починали? Не! Шевеция не е паднала и изчезнала от картта. Много добре са си даже.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е справката, за заразените от Шипка?
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 43Е па ся и ти па се псри малко ...Подал сигнал. Върви подай сигнал срещу ГЕРБ и чакай ... виж какво ще ти се случи. Аде уе! нали си смел?! АХаааааа! Смел, смел .... ама не толкова.Аре! Видяхме те и тебе колко.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това нормален човек не стъпва в балканска дискотекта не е голяма загуба за утайките.