СЗО с нов тревожен доклад

30% от държавите имат проблем услугите за психично здраве
24 окт 2020 00:30, Красимир Ангелов
19

30% от страните отчитат смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства. Психичното здраве е пренебрегнато в условията на пандемията от Ковид-19. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО), позовавайки се на свое проучване, проведено в периода юни-август сред 130 държави.

Организацията твърди, че пандемията има "опустошително въздействие" върху службите за психично здраве в целия свят.  

Изследването показва сериозни смущения в услугите на 93 държави. 83 на сто от анкетираните 130 държави включват психичното здраве в програмата за справяне със ситуацията с коронавируса. От тях едва 17% действително са определили пълното необходимо финансиране. В доклада се твърди, че лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите.

Голяма част от хората могат да бъдат изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство. За справяне с изострящите се психични проблеми е нужно спешно увеличаване на финансирането в посока грижата за психичното здраве, посочват от СЗО.

Според статистиката в България пациентите с шизофренни заболявания и поставени под наблюдение, са 25 849. От тях между 10% и 15% (около 2500-3000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а близо 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

Депресията е сред водещите причини за заболявания и увреждания при подрастващите и възрастните. Всеки пети човек развива някакво психично заболяване на различен етап от своя живот. Хората, които страдат от тежки психични разстройства, като например шизофрения, живеят 10-20 години по-малко от общото население.

Самоубийствата отнемат живота на близо 800 хил. души всяка година. Края на живота си поставя по един човек на всеки 40 секунди, а това е втората водещата причина за смърт при младежите между 15 и 29 години.

Колко сериозен е проблемът и как можем да се справим с него? Разговор по темата с доц. Михаил Околийски, експерт "Обществено здраве" в българския офис на Световната здравна организация в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Лекар? преди 3 години
Всичко което не разбирам е на психична основа... Отива един с д.и.ария на лекар. Но понеже нямало свободен го пратили на психиатър. -Какво ви има? - попитал психото-Н.а.сирам се - отговорил човека-А това е от притеснение, ето ви хапчета за успокоение на нервите и елате на контролен след седмица.На контролния:-Е, как сте? - попитал психиатъра-Абе пак се н.а.с.ирам но не ми пука :-)
12
0
 
3
 
! Отговори
Здрасти! преди 3 години
Девет месеца облъчвате света с ужаси, апокалиптични "прогнози" и лъжи. Какво очаквате да се "роди" след тези девет месеца?Маскари ниедни!
11
0
 
8
 
! Отговори
ши падна преди 3 години
Ся разбрахте ли,ковида бил за да психяса населението и да има работа за психиатрите.Щот с ваксините няма да им се получи.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия престъпници кога ще ги наврат в панделата? Отдавна им е време.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И како сега?Да очакваме вълна от самоубийства при еврофилите ли?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме си луди и така ни е добре.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт! Представителна извадка може да се извади и от коментиращите в днес.бг.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главната причина за бума на психичните разстройства е самото СЗО и продажната *** обслужващата интересите му.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не виждат ли че по тоя начин психиката се разби на стари и млади слепилиса глухи ли са идем на работа корона вирус идем УНСС корона идем на кафе идем на мач ми идем и у тоалетна корона не можем дасерем бре
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закрива и мафията СЗО е мафия
3
0
 
20
 
! Отговори
Изнервена преди 3 години
Това СЗО, няма ли кой да го затвори и да рахатяса цял свят! Гади ми се от лъжите им!!!!!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО страда от шизофрения.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ,,нов доклад,, го коментирахте преди два месеца.