41% от посетителите на нощни заведения с коронавирус

Това е най-високият процент в сравнение с офиси
56
41% от посетителите на нощни заведения с коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение с офиси и предприятия“, обясни пред бТВ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата

По думите ѝ, ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени.

Според нея ваксината за грип е специфична и не може да повлияе срещу коронавирусната инфекция. От друга страна заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а в България традиционно имунизационното покритие е слабо, обясни тя липсата на препратите в аптечната мрежа.

По думите ѝ у нас от години има кампания, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за лицата над 65 г., като за 2020 г. са поръчани повече бройки в сравнение с миналата година.

"Огромният интерес е заради COVID. Само че миналата година нямаше такава идея. И независимо, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че ваксините не са достатъчни“, обясни проф. Христова и допълни, че държавата води преговори за осигуряването на още бройки.

Проф. Христова обясни, че няма цялото население да преболедува коронавирусната инфекция, защото около 5% имат имунитет срещу заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: заведениякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Коти преди 3 години
Котенца, защо сте пропуснали да уточните, че това е статистика за периода март-юни, заведенията са 2 и за това процента е толкова висок? Къде е табличаката, която показаха в този репортаж?
51
1
 
0
 
! Отговори
GATSBYBG преди 3 години
Каква ли ще да е тази дума КЛЪСТЕР??? Прерових целия Български Тълковен Речник, няма и няма!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Милчо преди 3 години
Как ги сметнахте тези проценти? Правихте тестове на изходите на заведенията ли? Или питахте всеки като му правите тест дали хойка? Въпросите са много. Как господата Гейтс, Рокфелер, Блумберг, Сорос и др. техни приятелчета още 2015 г. знаеха какво ще стане през 2020. Кой още напролет разбра че есента ще има "втора вълна"? Защо сега точно преди изборите в САЩ процентите скочиха от 5-6 на 25 от тестваните. Как едновременно във всички европейски стани еднакво се вдига процента - май нещата се управл
49
3
 
3
 
! Отговори
Мм преди 3 години
Който го е страх от коронавируса да си стои вкъщи
48
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големия разпространителка вируси си бяха Великите Арменско Въстания. За това София е пламнала а и участниците от страната го разнесоха по останалите градове. Целувайте им *** на арменците за хаира който ви донесоха.
47
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е съвпадение, че пуснаха 5G мрежата? Или сме цел на някакъв експеримент? Пускаме-толкова бр., спираме-топкова бр.? Интересно!
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие нормални ли сте бе?! Между "няма много епидемични взривове в нощни заведения, но където има - процентът е твърде висок, 41 %" - каквото е мнението на цитираната професора - и "41 % от посетителите на нощни заведения са с коронавирус" - каквото е заглавието ви - НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО. Това е 100 процентова манипулация.Нямам идея защо все така ви се получава - заради нивото на компетентност и адекватност на служителите ви, или е целенасочено и търсено. Не ме и интересува. Айде чао.
45
15
 
10
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно мафията иска да затвори хората по домовете, което доказва че простите не могат да управляват, а само да крадат.Как разбраха че нощните заведения са опасни, като там алкохола е в изобилие? Тогава дезинфекцията е безсмислена.
44
5
 
26
 
! Отговори
Не се мъчете преди 3 години
Да защитавате бардаците задушно тъмно потно блъсканица плюнки крясъци чалга диви пеят ковида обича това.
43
12
 
7
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Чухме за клъстери в старчески домове, в емигрантски центрове, в шивашки цехове. Чухме за хванати случаи в училищата и в други предприятия. Чухме дори за депутати. Някой чул ли е за открит клъстер в нощно заведение? Вади се някакво число и ни се подхвърля, само за оправдаване на вече взето решение.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така решихте, че учениците " всъщност нищо не усещат"? Защо децата не го усещат? Къде е лъжата? Защо големите го "усещат"? Какъв е тоя избирателен интелигентен вирус? Много сте т.пи!!!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40 - Парадоксална умствена изостаналост имаш ти. Не се ли научихте вече, че не всичко написано в интернет е истина?
40
2
 
7
 
! Отговори
43 процента преди 3 години
А защо не например 43.01%? Може би 46.7%, пак например.
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри не мутри ресторантьпрския бранш е част от икономиката.Да ги затварят и държавата даа им помогне с пари, за да оцелеят финансово.Също на училищата и артисти и музиканти. Хората на изкуството.За останалите с по малка помощ...за да не банкрутираме.Но да ги затворят, а учиниците вкущи. С помощ за лаптопи...за учители и ученици.
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата мярка трябва да е затваряне на всички до 25 години и всички над 60 у дома под карантина
37
11
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Най-голямата грешка на НОЩ бяха училищата, хора заминаха заради това, сума възрастни се заразяват в автобусите от даскалите.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Съсипахте сектора вие безмозъчните! "Еми Мангъров каза : ще поизгорят някои сухи съчки.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Дето правят секс по време на учебния час!"Боже колко мъка по тоя свят, боже ...
34
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата овладейте!Дето правят секс по време на учебния час!
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой измисли тази зловредна информация?В Европа е доказано обратното!Съсипахте сектора вие безмозъчните!