Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата

От февруари светът бил жертва на спасяване на здравните си системи
106
Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията в България е такава, каквато е и по света. Това, което всява страх и паника са многото неизвестни. Обществата се уплашиха, но доста повече се уплашиха самите правителства. Не ние управляваме кризата, а тя нас и ментално към този момент не се справяме. По-радикалните мерки няма да променят статуквото и опитът го доказа - локдаунът не спря разпространението на заразата по време на първата вълна, няма да редуцира и броя на заразените и по време на втората. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.



По думите му съвсем скоро България ще има прототип на своя ваксина, но това не предполага, че тя ще бъде готова за дистрибуция.

"Фирмите производители са тези, които извършват тестовете на прототипа и тези изпитания носят със себе си колосални разходи. За разлика от други страни българската държава към този момент не участва пряко във финансирането на проекта, но като стане готов, прототипът ще бъде представен на съотвените институции", обясни той.

Доц. Чорбанов поясни, че вирусът се разпространява по сегменти и групи, при които има големи струпвания - футболни отбори, военни и хора, които се хранят заедно и т.н.

"Единственото преимущество на локдауна е, че намалява натиска върху здравните системи. От февруари насам светът е жертва на спасяване на здравните си системи - те са оказаха доста бизнес ориентирани, никой не инвестира и никой не създава резерви за неочаквани и непредвидими кризисни ситуации. Това, което призовават всичките учени, е усилията за предпазване да бъдат фокусирани главно към най-уязвимите групи, отделяйки ги от останалите и редуцирайки обмена на хора в домовете за възрастни. Фактически най-големият брой жертви са на хората в домовете за възрастни и тези с придружаващи заболявания", посочи той.

"Ако човек, който не е представител на рисковите групи, но се притеснява или се страхува от заболяването, би следвало той сам да се отдели. В много държави има социални патронажи, които са ангажирани да предоставят храна без никакъв контакт", уточни доц. Чорбанов.

"Това е първият от трите коронавируси, които освен да проникне от животинския в човешкия свят, успя и да се разпространи. Вирусът няма да изчезне през близките месеци, но ако светът успее да въведе ефективни ваксини, тогава той ще бъде контролиран. Covid-19 не е от страшния мутиращ тип, което предполага само по себе си, че може да бъде атакуван", обясни ученият.

По отношение на няколкото разработвани ваксини от големите фармацевтични компании гостът коментира, че всички те работят под страшно напрежение и при всички техни разработки са налице странични ефекти, но смисълът е тези ефекти да бъдат безопасни за по-широката част от населението.

"Затова нормалният срок за клинични изпитания на една ваксина е поне година и половина - до две. Избързването носи със себе си огромни рискове, както се случи при руснаците, чиято ваксина се оказа ветеринарен препарат. Очаквам в най-добрия случай след година да има лек, който вече да е проверен. Но ваксината веднъж одобрена не е статична и ще подлежи на множество развития. Не е необходимо ваксинацията да бъде задължителна за деца и безсимтомни млади хора", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Целта на правителствата е да си скрият кражбите и далаверите
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата трябваше да имат за цел спиране на епидемията, а не осигуряване на легла в болниците и допълнителни печалби за бизнеса. Като не го направиха, така ще стане - вирусът ще управлява вместо тях
72
0
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ , БЕ .... преди 3 години
ДАЛИ Е "кон СТИПАЦИИ" ..ИЛИ "КОН със СТИПЦА"....АМА С "КАПИТАЛ" У ДЖОБА , НЕ Е ФАЛИРАЛ НИКОЙ ...!ФАЛИРАТ САМО ОНИЯ , ГДЕТО СИ ОСТАВЯТ КОНЯ ИЛИ МАГАРЕТО У КАЛТА ...И ЧАКАТ НЕКОЙ ДА ИМ ГО НАТОВАРИ С "КАПИТАЛ" У ДИСАГИТЕ ОТ ПАРТИЙНАТА ИЛИ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА!ЧАТ , ЛИ СИ...?!
71
0
 
2
 
! Отговори
кон Стипаций преди 3 години
до 70 (ами да...)Спешно трябвада минеш през пожарната да ти промият ушите , та да почнеш да чуваш !Ако не си чул "от капитализъм" , поне чуй "заради капитализъм" !
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата има от какво да се страхуват.Тези,които командват вируса "не са кучета,те изяждат кучетата"
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата има от какво да се страхуват.Тези,които командват вируса "не са кучета,те изяждат кучетата"
68
3
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Един от първите клиенти на Трибунала ще бъде този неадекватен наркоман, клатикурник на държавна ясна, постоянно си казва заклинанието за българската ваксина, че скоро е готова хахахах, човек който никога през живота си не е виждал лаборатория на живо, работещ само с PC модели, напълно изкукал и неадекватен индивид. Една снимка няма никъде в лабораторията все на бюро е.
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Предателя вече вкара в ход мерките поръчани от господарите му, въпреки че преди няколко месеца се кле в противното!Типично по герберастки!
66
4
 
6
 
! Отговори
Ирония преди 3 години
Да идват на власт Славчо чалгата и Корнелия с ,,Отр. трио" Те занаят как се управлява К19.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60: и така да е,важното е да има ефект!Нали всички "учени" признават,че ковид-19 бил преминал от животинския свят в човешкия?Ама там такава "болест' доколкото зная,няма - извод,животинския свят е по-устойчив на вируси от човешкия!А кой го познава по-добре от ветеринарите?Иначе,всички еквилибристики досега с този вирус направо натрапват извода,че не само е изкуствено създаден,но и се "дистрибутира" по планов път все в "затворени общества"-старчески домове,детски градини,училища,цехчета..!
64
5
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ ХРИСТО ХРИСТОВ преди 3 години
ВАКСИНИРАЙ СЕ С РУСКАТА ВАКСИНА И ДОКАЖИ , ЧЕ ПОМАГА ...ХА,ХА,ХАААААААА...ТЪКМО ТИ ЩЕ БЪДЕШ "ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО" ЗА РУСКАТА ЧУДОДЕЙНА ВАКСИНА...ХА,ХА,ХААААААААААА...МОЖЕ И МЕДАЛ ДА ТИ ДАДАТ ОТ РУСИЯ .....АМА , МОЖЕ И ПОСМЪРТНО...ХА,ХА,ХАААНИ Е ЩЕ ТЕ ПОДКРЕПИМ!!!!
63
5
 
5
 
! Отговори
АМИ Да ... преди 3 години
ПАРИТЕ И ВЛАСТТА ОБИЧАТ УМНИТЕ И ПРОЗОРЛИВИТЕ!ТО И "КОМУНИЗМА" У НАС ЗАТОВА ФАЛИРА....ЩОТО ВСЕ РАЗЧИТАШЕ НА ПРИМИТИВИТЕ ОТ СЕЛО И СЛАБО УМНИТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА...НЕ СЪМ ЧУЛ ДО ДНЕС , НЕКОЙ НА ЗАПАД ДА Е ФАЛИРАЛ ОТ "КАПИТАЛИЗЪМ"..ХА,ХА,ХА!
62
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Отделно, дали руската ваксина лекува шап или е белина - няма значение, ако предпазва.Някой има ли доказан пример, че не помага?ПП. Ще изчакаме да видим дали и ваксината на Астра Зенека, когато а пуснат, има същата ефектинност.
61
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 3 години
Тъз па Уфцъ квай, че кудкудяка тъй?
60
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ако някой е очаквал да утрепи вирус с локдаун - това говори само тпо себе си за него.Но спасяването на здравната система си е съществен резултат от всяка една гледна точка и в зависимост от ценностите (Китай vs брюксел) и заслужаваща жертвите, съществена печалба за обществото.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умен ..и пари и власт.Много си вярваш.Клишета,клишета,клишета.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да разбера адреса на тая коронакриза дето управлява....
57
5
 
3
 
! Отговори
ЕГАТИ ПРОЗРЕНИЕТО: преди 3 години
"ДРУГ УПРАВЛЯВАЛ СВЕТА"......ХА,ХА,ХА,ХАААААААААААМИ ТАКА Е ОТ СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА:"РЕВОЛЮЦИИТЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ПЛЕБЕИТЕ....А ВЛАСТТА СЕ ВЗИМА ОТ ПАТРИЦИИТЕ"КОЙТО Е УМЕН --ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ С ПАРИ И ВЛАСТ!КОЙТО НЕ Е --ЩЕ РОБУВА НА ДРУГИТЕ , ДОКАТО Е ЖИВ...ХА,ХА,ХАААААААТОВА Е ОТ "СИВОТО ВЕЩЕСТВО" , БАКЕ....НЕ ОТ ЦК/БКП!!!!!!
56
3
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
"ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПЪРВИ"......АМА , МНОООООГО ТРУДНО...ХА,ХА,ХАААААААТО И АКЪЛ СЕ ИСКА ЗА ТИЯ РАБОТИ ,БЕ... ЩОТО :"ЕДНО Е ДА ИСКАШ..ДРУГО ДА МОЖЕШ...И ТРЕТО ДА ГО НАПРАВИШ"....!
55
0
 
5
 
! Отговори
до 55 Словянин преди 3 години
Няма нищо фейк в това че всяко лекарство се пробва върху животни и ако мине успешно при тях тогава се пробва върху хора, страничните ефекти се модифицират още на първи етап при животните.Фейка е в това виждате ли вие вярвате в бог , а човека е боже творение а наглите учени не се съобразяват с вашата религия и приравняват човека към животинското царство.Нормално е вярващите да не харесват това ,противоречи на религията им.