Скопие не дава да се напише, че Гоце Делчев е от българско екзархийско семейство

Проф. Кирил Топалов: Съседите ни не са склонни на отстъпки
Обновена: 25 окт 2020 20:16 | 25 окт 2020 20:16, Красимир Ангелов
129

Има голям път да се извърви от Историческата комисия между София и Скопие, докато се стигне до съгласие по основни въпроси, коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Кирил Топалов, член на комисията, след последното й заседание.

"Щом за Гоце Делчев не можем да се разберем след като имаме всички архивни документи - техни, на семейството. Те са били 9 братя и сестри почти всички са загинали в борбата. Но те (б.р. историците от Скопие) не се съгласиха да пишем за Гоце Делчев, че произхожда от българско екзархийско семейство от Кукуш - няма българско семейство, можело да се пише "от екзархийско семейство". То екзархийско семейство в онзи момент означава, че е било българско", коментира в разговор с Милена Милотинова проф. Кирил Топалов.

Още по темата
"Не допускат да се напише, че Гоце Делчев е преподавал български език в Щип и Банско, не допускат да се напише, че българската държава стои зад всички негови действия. Твърдят, че той се е борил за свободна и независима Македония.... Те (б.р. - борците) са се борили за автономна Македония, която един ден са се надявали да я присъединят към България, както Източна Румелия се присъединява към Княжество България. Свободна и независима по онова време не е дори България, тя по онова време още е трибутарно княжество, подчинено на султана," анализира проф. Топалов.

Според него историците от Скопие не са склонни на отстъпки, въпреки че добре познават историята и изворите. Причината за това по думите му е, че идеологията от времето на сърбокомунизма властва и сега в западната ни съседка.

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи". Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?", казва проф. Кирил Топалов.

"Освен това, непрекъснато се говори за "фашистичката българска окупация". Казвали сме на нашите колеги: Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат, изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана сред децата. Но нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко що е недоунищожено българско там“, коментира работата на колегите от Скпоие проф. Кирил Топалов. Т.е. те фалшифицират всичко, заблуждават своето общество, така учат и децата, казва ученият.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Кирил Топалов вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
а с краха на екзархията и разпадането на Османската империя е сложен и край на БъЛГарщината в земите останали извън границите на осакатената от действията на Московия БъЛГария. Акъл се иска, но трако/ПеЛасго =сКЛАвено =БъЛГарските/БъРГарските майки и бащи не се спират да възпитават байганюуци и тиквеници!
98
2
 
0
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
влизане под кожата на султана и управляващите османлии за ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС), И БЛАГА РАВНИ за всите във империята на три континентЯ в средата най стратегическото място на света, което би превърнало региона, във водеща сила на тая Земя. Но Стамболов е убит от припадащи по Московия. Априлското въстание, 3 март, 6 септември, Илинденското въстание, 22 септември, все народни празници!, слагат край на ОГРОМНАТА ЕКЗАРХИЯ с институции желязната църква за седалище, БъЛГарско висше училище и БъЛГарска болница не къде да е, а в смятания хилядолетия наред за средище на света Цариград, а с
97
0
 
1
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
в името на насадения от погърчените вургари Греческий проект Москва Трети Рим в който няма място за БъЛГария. А в южни Тесалия и Епир и днес стои БъЛГарската топонимия напълно забравена и от Бога - ПЛанина БъЛГара, град Граница, село БъРГарели, езеро БъЛГария!https://i.imgur/7SQvoHw.png Стефан Стамболов е мислил за ДУАЛИСТИЧНА МОНАРХИЯ на османлии и БъЛГари както Австро-Модьорорсаг, което е изисквало висш пилотаж, но не е било невъзможно. Ботьов, Лъвски и други революционери са можели да направят по добре, ако бяха работили за влизане под кожата на султана и управляващите османлии за Д
96
0
 
1
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
Границите на Османската империя са били защита за една бъдеща връз основата на ОГРОМНАТА екзархия ВеЛиКа БъЛГария, която е можело да се простира до южни Тесалия и Епир (древна ПеЛасгия), където 1875г. е можело да си остане границата на освободената по рано 1829г преку поредната велико"руска" противотурска разорителна за БъЛГарите война на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ Гърция, ако нашите аптали не бяха вдигнали гибелното Априлско въстание 1876г., отворило път за поредната от 13 велико"руска" война против Османската империя в името на насадения от погърчените вургари Греческий проект Москва Трети Рим в който н
95
0
 
0
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
И после ууууу 500г турско "робство", когато действително робство крепостничество имало в Московската империя, а днес сме като роби на трако/ПеЛасго =сКЛАвено =БъЛГарски/БъРГарски мутри и мутреси. Ботьов и Лъвски са се изпукали напразно. Вместо да подбуждат простолюдието срещу политическата османска власт, когато са получили ОГРОМНАТА ЕКЗАРХИЯ от султана НА ПУК НА ПОГЪРЧЕНИТЕ, наистина е трябвало да утвърждават МЪРЗЕЛИВАТА дотогава БъЛГарщина в рамките на екзархията и извън нея дори, защото не османската власт е била най голямата заплаха, а безспирното припадане по ромейската елинска култура и
94
0
 
0
 
! Отговори
БъЛГарите са ПеЛасги преди 3 години
РАЗСЪЕДИНЕНИЕТО, ПРАВИЛО БЕЗСИЛИЕТО безспир, на което се дължат всите падения и робства под елини, римляни, ромеи, османци, москвичи. Например, 13 век нашенци изпуснали полатинчените от другата страна на Дунава, които дотогава никога нямали самостоятелни държави. После не спирали караниците с ромеите (погърчените) и помежду си, делейки се на сумати княжественца и воеводственца -https://i.imgur/g8imPyE.png, слепи за заплахата от другата страна на Боспора, където османлиите се утвърждавали от цели 4 века по рано. И после ууууу 500г турско "робство", когато действително робство крепостнич
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката на "зеления пояс" не е свършила, изобщо даже! Тъй като сегашните ни управници са лаици, си позволявам да им обърна внимание и да се поинтересуват.Ще направят услуга и на "началниците от ЕС", които не смеят открито да заявят позицията си.
92
1
 
26
 
! Отговори
Протектора преди 3 години
А бе, какво се занимавате с тази дребна и крадлива сбирщина в Скопие, бе! Не за ЕС, вън от НАТО!
91
1
 
33
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Много меко дестваме с "македонците", трябва по-твърда ръка, виж гърчолците как успяха да им сменят името на държавата !!!
90
1
 
12
 
! Отговори
друг анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Като са пиперлии и несклонни към сътрудничество и ПРИЗНАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ, ЕС през крив макарон! А иначе си прав, сто пъти прав!
89
1
 
27
 
! Отговори
мил преди 3 години
Моля не забравяйте Миленко, който с кирката разби военния паметник на загинали български войници... И от техните управляващи НИКАКВА реакция! Вярно е, че Миленко е примитив, но ако влязат в ЕС, миленковщината ще се вихри с пълна сила! Ветото от страна на България е задължително... поне засега!
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично мисля, че македониците, с държава или без, са твърде пиперлии, не са хора на сътрудничеството. Наивно е да се вкарва вълкът в кошарата и да се надяваме да стане овчарско куче.
87
3
 
13
 
! Отговори
Торбичка БИЛА преди 3 години
Да закрием държавата С.Македония.ДА ОСВОБОДИМ българите от робство.
86
2
 
27
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Трябва и ние да не даваме да станат членове на ЕС и НАТО.Нямат работа там.
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Борис III българин ли е? Сюлейман паша турчин ли е?
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Хитлер не е немец, и Наполеон не е французин, и Сталин не е руснак.
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейството на Никола Делчев ( таткото на Гоце Делчев) от град Кукуш , са УНИАТИ.Гоце Делчев е роден като Католик в град Кукуш , Македония , тогава Османска Империя.Гоце Делчев е учил в Католическото Униатско Училище в град Кукуш.
82
10
 
3
 
! Отговори
и ... преди 3 години
Нима това е от значение дали Гоцето е българин, шоп или македонец?Пълни глупости.Ами да идат и да го пипат, бре ..!Стига с това делене на етноси.Ние в къщи се смятаме, че сме класически власи, говорим си езика, въртим влашки ястия, слушаме Радио Букурещ и гледаме румънска национална телевизия.От София сме далеч, а пък и никои не се интересува от факта, че нямаме работа, нямаме пари да идем на лекар, камо ли да врътнем едно погребение на *** Димитреску.Днес е Димитровден.Честито, но ***
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 80-те години в София гърмеше сръбска кръчмарска музика. Софиянци налагаха "първичната естетика" като признак на свобода и западнящина. Сега е смешно да негодуват против сърбите, след като не са устояли на "чара" им. Както шпионите биват изнудвани и издънвани чрез "тънката част", въпреки че се считат за умни, така и народите се оставят да им промият мозъците. Вижте и в този сайт колко е процентът за българска и колко за англоговоряща "култура".
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските учени първа да наложат поправки в английски и германски речници и справочници. в които отколе пише, че славянин произхождало от роб. И не е единствената деформация, изразител на национална и държавна политика.