Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19

Нещата в България вече не изглеждали добре поради некомпетентното говорене
241
Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, сочи проучване на университета в Тексас. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, посочи той.

Още по темата

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
МАРИНА БИЛЧЕВА преди 3 години
ГЛУПОСТИИИИИ ! КАК ПА ТОЛКОВА ДНИ НА ПРОТЕСТИ НЯМАШЕ ТОЛКОВА ЗАРАЗЕНИ , А СЕГА В СТУДА И КОГАТО СЕ ВЪРНАХА ОТ БРЩКСЕЛ СЕ ЗАРАЗИ ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ ? АЙ СТИГА С ТЕЯ ПРОСТОТИИ БЕ !
201
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Кога ще има присъда за убиеца на Милен Цветков????? Ние от простолюдието горещо се интересуваме, защо не пишете какво се случва всеки ден по делото с убиеца и какво прави той в момента? а ни занимавате с тоя вирус на фона на толкова прикрити неща в държавата????????
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"шведите като най-глупави си оставиха нещата да си се развият и от 3 месеца имат под 10 починали"A Финландците и Норвежците, дето не оставиха нещата да си се развият в момента са на положението не Швеция, но имат 10 пъти по-малко умрели.
199
4
 
4
 
! Отговори
65 преди 3 години
А магазините ,а големите хранителни вериги?Там не е ли закрито и хората са 300 пъти в повече от дискотеката.Защо не обясните дали се проверяват тия огромни площи,а?Защо не кажете колко много е застрашен персонала,и всеки следващ клиент? Нямам дискотека или др.заведение ,но мисля ,че това е безмислено даже жестоко.Просто здравната система закъсва и трябва да и се спечели време.
198
1
 
2
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Китайската чума плъзна из целия свят. Затворени, охраняеми граници, депортация на позиращите за "сирийски бежанци" грабители на блага от Третия Свят, етно-държави и християнската духовност са Спасението. Богъ Съ Нами, братя!
197
7
 
4
 
! Отговори
до Китайски синдром преди 3 години
Китай овалдя всичко, защото биеха и затваряха. В демократична Европа такива работи няма - позволяват се туристически посещения в други държави без направен тест, разходки къде ли не без маски. Е как да спре това? Чета сега в Германия почнали да протестират и да трошат. Айде да чупят и мародерстват в Китай! Я марш в пандиза! Ама либерастическа Европа няма такива работи. По-добре да се заразят още стотици и да измрат хиляди.
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви доказателства? Научно изследване,нещо....???
195
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете училищата, преди да избиете всичко живо. Децата може и да не го карат тежко, но разнасят заразите. Там не се спазват никакви мерки, смесват се класове, в междучасията децата са на лафките накуп ....
194
6
 
13
 
! Отговори
Китайски синдром преди 3 години
Защо мълчат като посрани *** за ситуацията в Китай-там от месеци твърдят че нямат местен вирус , а само от приходящи .И цифрите на фона на нашите са смешни.Явно там режима се справя за разлика от демократичните лигльовци.
193
7
 
14
 
! Отговори
Пиянска логика преди 3 години
Ако е така училищата са най големия развъдник на вируса-пълно е с хора без дисциплина и го разнасят навсякъде.Но за това никой не говори.Малките го изкарват леко но какво да кажем за роднините им.
192
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви доказателства???
191
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
разпоредете на аптеките да ни дават лекарствата без рецепти защото живи нямада излезем от поликлиниките ако влезем за 3 месечна рецепта
190
5
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
До Психически последствЕла душко да те цмукна. Да та опъна кат пистарка на магистрала. Стига се оплаква. Най-добрия шоколад е ***. Идеш ли???
189
3
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯРЕСТОРАНТИТЕМОЛОВЕТЕКИНАТАТОЗИ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ!!!ОСТАНА ПАК ДА ЗАТВОРЯТ ГРАДОВЕТЕ
188
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-закритите заведения са училищата. 800 000 деца и възрастни на закрито по 6-8 часа всеки ден. Но има "политическо съгласие" да не се пипа този въпрос, защото правителството ще падне. Тези хора предпочитат да предизвикат хиляди смъртни случаи пред обикновена логика и разум.
187
2
 
19
 
! Отговори
офф преди 3 години
***! Въпреки Цветница, Великден и баловете в България нямаше първа вълна!
186
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Япония маските не са задължителни,обаче 95% от хората ги носят,защото са отговорни и дисциплинирани!".......В Япония, Китай, Сингапур и на много други места в Азия маски носят всички от много години насам, заради мръсния въздух в градовете. Специално в Япония им е станало втора природа, повтарям - отдавна, а не заради коронавируса. Който е ходил по света е виждал японските туристи - всички с маски на лицето и чадърче. А че са дисциплинирани - да, така е.
185
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р Бил БоцИмето говори достатъчно за компетентността Ви :)
184
4
 
3
 
! Отговори
13 преди 3 години
До забавлениеАЗ НЕ ПОСЕЩАВАМ - БАРДАЦИТЕ, ВБОЛНИЦА- РАБОТЯ- ОПЕРАЦИОННА СЕСТРА СЪМ И СЪМ ЦДРАВА, СЛАВА НА БОГААА!!!
183
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа много ***.