Доктор: Фалшиво отрицателните тестове са повече

Хора с леки симптоми се лутат къде да си направят изследвания
26 окт 2020 23:30, Ния Христова
24
Доктор: Фалшиво отрицателните тестове са повече
Снимка: Pixabay
"По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни". Това каза д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда", пред БНР.
 
Д-р Колева изтъкна един основен проблем и това е, че няма отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да се направят допълнителните изследвания за пациенти, които са с лека клинична симптоматика, но искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, без да влизат в контакт с останалите пациенти.
 
"Така хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им".
 
Д-р Колева поясни още, че последните седмици все повече хора идват, които са със симптоми за коронавирус или са контактни на заразени хора.
 
"Два са основните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ". 
 
Д-р Колева е категорична, че вече е доказано, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват дали хората са заразени с COVID-19 в ранната фаза на болестта.
 
На пазара вече са навлезли нови бързи тестове, които са подобни на PCR-тестовете, защото се взема също нозофарингиален секрет. Това може да стане и в домашни условия или при личния лекар. Разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. 
 
Тези нови тестове установяват антиген, който е белтък в обвивката на вирусните частици. Това е и основната разлика с PCR-тестовете, при който се определя рибонуклеиновата киселина на вируса.
 
И двата теста, за да бъдат достоверни трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми или поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми.
 
"Тоест,  ако вие се чувстате неразположен и имате температура, бързият антигенен тест е добрият скринингов тест, който за половин час с голяма достоверност може да покаже дали вие сте болен от коронавирус или от някакво друго заболяване.
 
Тези тестове не изискват специфична апаратура и затова са добър вариант за малките населени места, те могат да се правят до леглото на болния или при личния лекар - добра алтернатива на PCR тестове. Важно е пробата да се вземе правилно. Това са домашни антигенни тестове.
 
Но има и домашни тестове за определяне на антитела, които аз абсолютно не препоръчвам за скрининг за определяне дали сте инфектиран или не."
 
Д-р Колева обясни още, че на пазара вече има и комбинирани тестове, които със вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има налични и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б. 
 
"Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са досатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител."
 
Д-р Колева уточни, че само положителните PCR тестове подлежат на регулация и за бързо известие към РЗИ и оттам по веригата до Националната информационна система.
 
В Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени, но в статистиката влизат само положителните PCR тестове.
 
Един пациент не може да бъде преброен два пъти от единната система като положителен, ако се е тествал в няколко лаборатории, защото системата веднага го засича по ЕГН. Той се отчита с първата дата от първият му положителен резултат. 
 
"Не е голяма бройката на фалшивоположителните тестове при , по голям е броят и риска от фалшиво отрицателните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба, тогава един отрицателен резултат не изключва ви е да сте заразен. Ако вие сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус" поясни още специалисът.
 
Според нея PCR тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата. Те са одобрени от Международната федерация по клинична химия и Центърът за контрол на инфекциозните заболявания в САЩ. 
 
"Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестовете, от април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този коронавирус."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ПенаОтНощнатаСмена преди 3 години
всичко е измама, не се хващайте!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Мока преди 3 години
Ако имаше фалшиво позитивни, от 6 направени ми теста до момента, все един щеше да е положителен, но не е.
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Интервю в БНР, а не пред БНТ! Да потърси в НЕТ-а и снимка на лекарка от "ТОКУДА" би списващата статията! Но за статия, която ще се забрави за три дни?!
17
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 19Кари Мълис - изобретява техниката на полимеразната верижна реакция през 1983г. Починал на 07.08.2019г.Има го във Уикипедия!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали вчера тук един пишеше, че във фирмата имали 15 положителни, на другия ден от друга лаборатория всичките отрицателни, и сега чакали резултати от трета лаборатория... Та голям майтап са тия тестове. Сигурно създателят им си умира от срам някъде.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, докторката не говори глупости, както си мислят някои изразили коментарите си тук, макар да не съм съгласен със всичко.Първо да кажа, тя обяснява твърдението на доц. Мангъров, че повечето леко болни тичат по болниците от страх да не умрат!Отбележете - много малко отиват с направление! Значи, повечето имат пари и си плащат!Според мен PCR има смисъл само ако имаш изразените симптоми - на първо място затруднено дишане.Защото всички тези тестове не са количествени - може да имаш 5 вируса.
14
2
 
15
 
! Отговори
6 преди 3 години
Толкова глупости в една статия. Я я покажете тая лекарка. Не за пръв път медия измисля лекар, който не съществува и прокарва линия удобна на правителството! Лъжци!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво да си правя тест за нещо, за което няма лекарство, но протича като обикновен грип? А ако има усложнения, се лекува като усложнение от обикновен грип? За какво ми е да знам от кой от двата вида грип съм болен - обикновение или "специалния"?
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2/3 от PCR тестовете са пълен булшит, но ги правят за да оправдаят пандемията
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички хора са носители на интелигентност. Голяма част от тях за съжаление са безсимптомни.
10
1
 
15
 
! Отговори
Син карабинер преди 3 години
Фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тези тестове не спират разпространението на вируса, а само диагностицират заболяването. За да се ограничи разпространението са нужни мерки, каквито не е възможно да бъдат приложени, без да се наруши в голяма степен икономическата активност. Просто трябва да приемем това заболяване, както го прие нашето високопроходимо лайф-риалити.
9
2
 
33
 
! Отговори
Иначе казано: преди 3 години
Страхувайте се, психясвайте на тази тема и давайте по няколко стотачки за ненужни повторни, потретни, и попетни тестове....Отрицателните - несигурни, а положителните - сигурни!Брей, какви сте умни!
8
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2200 за 25ти Октомври.ЧЕСТИТО!!Швейцария удари 17'000, и ние сме тръгнали натам.Като започнат да умират по 200-300 Барба Ганьоси на ден може и да се сетят да затворят училища и дискотеки.А до тогава .............приятно умиране.Ковчезите ви чакат. Има бол.
7
3
 
26
 
! Отговори
Оппа преди 3 години
Caмо дето всъщност истината, която винаги се премълчава е, че тестовете за коронавирус в крайна сметка не го лекуват.
6
6
 
43
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Фалшиви позитивни, фалшиви негативни, какво тестваме с тия глупости. Създателят на теста дава 70% сигурност, това не е сериозно просто. Отделно самия вирус не е изолиран хора, потърсете информация. Тества се за определени протеинови вериги, които са част от множество и различни вирус. Цялата работа е една голяма каша. Едно е факт, в цял свят контрола над масите се засили много, абсолютно доброволно и неусетно.
5
3
 
28
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
Фалшиви са позитивните тестове . заблуждават и лажат хората от София сам имам наблюдения и информация пазете се ,,,,,,,,,,,,,,,,,))))))))((())))))
4
21
 
4
 
! Отговори
Тест за бременност преди 3 години
Положителни а жената да не е бременна??? Вие нормални ли сте или сте луди като мангъра:))))))))))))))
3
20
 
7
 
! Отговори
Умно село преди 3 години
НЯМА ФАЛШИВИ ПОЗИТИВНИ
2
4
 
29
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
По точно фалшиво положителните тестове са фалшиви от мои роднина го знам Кито е лекар от 36 години ,опитен човек ! Спомена и предупреди да се пазим от сегашните лекари !!! Пазете се от днешните лекари !!!
1
3
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
а фалшиво позитивните?????????????