Кой ще бъде министър-председател, ако ГЕРБ спечели изборите?

Какви имена се завъртяха в публичното пространство?
Обновена: 26 окт 2020 20:33 | 26 окт 2020 19:41, Веселина Йорданова
111

Кмет, евродепутат или бивш държавен глава – кой ще наследи поста на премиера Бойко Борисов, ако той реши да се оттегли от власт след изборите? Случайно или не, въпросът се появи едновременно в няколко медии, ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е болен от коронавирус.

Въпреки че темата не е нова, а в дневния ред я вкара самият Борисов в началото на антиправителствените протести.

"След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите, тъй като я ръфат от различни страни и се допускат грешки в самата партия", каза премиерът Борисов.

Пет месеца преди редовните парламентарни избори, по-важният въпрос се оказва не кой ще спечели, а кой ще бъде премиер. В рулетката се завъртя президентът Росен Плевнелиев. Засега той отрича такава възможност, предаде Bulgaria ON AIR.

"Категорично опровергавам всякакви подобни внушения, не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени. Не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. Държавният глава, ако щете, е призвание за цял живот. Президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет, или министър", отбеляза Плевнелиев.

Сред структурите на ГЕРБ активно се спряга името на евродепутата Андрей Новаков, считан за особено лоялен на Борисов. Председателят на ГЕРБ-Благоевград изнесе реч и на знаковото за ГЕРБ събитие през лятото.

На същото събитие през лятото реч държа и кметът на Враца. Именно за Калин Каменов се заговори, че е възможно да смени кметския стол с този на министър-председател. Зад идеята да не се провеждат предсрочни избори, а да се създаде така нареченият кабинет в кабинета неведнъж се обявиха и от "Обединените патриоти".

Точно след седмица на 2 ноември изтича двумесечният срок, в който управляващите трябваше да намерят подкрепа на идеята си за нова Конституция. Нужните подписи са 160, но без гласовете на БСП или ДПС това е невъзможно. А ако идеята за нова Конституция отпадне, е теоретично възможно да се премине към варианта за второ правителство без Борисов. Отговорите на тези хипотези все още остават неясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
МЕЧ преди 3 години
След изборите ще има пак избори и така докато ни "уврят"главите!!!
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако българите мислят с гл. мозък,трябва да изтрият от съзнанието си Борисов,олигарха който натика държавата ни в дъното на ямата на най бедните държави в света.Ако мислим с тиквите си по време на избори,мизерията ще е много по голяма.
95
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
знае ли се каква коалиция ще се оформи след изборите не за какви премиериговорите нищо чудно след изборите през март21 да последват нови знае ли секакво има в хазната и с какви пари ще разполага следващото правителство не
94
7
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
ГЕРБ това е Борисов. Без Корни БСП си може , но ГЕРБ без Босов не.Корни не е създала никакво партия , а се насади на готово прескачайки от СДС.
93
7
 
11
 
! Отговори
Това мекотело преди 3 години
Плявата, се е взел много за важен. А беше най голямата плюмка в българската история, най големият срам беше, най големият американски л изач е, обида е за българският народ!
92
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Как кой ???!!! Симитлийската снаха!
91
0
 
11
 
! Отговори
izh преди 3 години
Овчите мозъчета си напъват и напъват кратунките , белким родят някоя "новина"
90
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деси Банова става , а мъжленчцето Роско ще и бъде шофьор.
89
6
 
18
 
! Отговори
срамота преди 3 години
Само Цвета Кърджалийската! Никой друг. Само тази достойна ***-ка заслужава този пост!
88
7
 
8
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Чук и Гек: Зао говорят за Бойко, сякаш е умрял? Защото това е най-простото решение на политическата криза. Но все пак нека си е жив и здрав, само да оттърве България от себе си. И това е достатъчно.
87
7
 
11
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 94: Такива успехи пожъна Бойко, че вече не смее да се покаже на публично място, а одобрението му слезе до 20%.
86
1
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Защо говорите за премиера, сякаш е умрял!? Qromid - 19!
85
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно успехи пожъна Боко!Много плакаха комунистите след изборите!
84
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквеникъ първо да оживее и да се въстанови поне на 50%, пък после ще видим.
83
6
 
10
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Парламент 5-6партии едва ли ще има силно мнозинство за да излъчи правителство.. Борисов е умен със сигурност ще остави зажеднелите за власт да се пробват и да им гледа сеира известно време докато се изпокарат, и хоп ново избори....
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Точно след седмица на 2 ноември изтича двумесечният срок, в който управляващите трябваше да намерят подкрепа на идеята си за нова Конституция"------2 месеца е минималният срок да се подложи на гласуване проекта за свикване на ВНС , 5 месеца е максималният срок . Може и февруари догодина да бъде гласуването
81
4
 
15
 
! Отговори
Следващият преди 3 години
Премиер не знам кой ще е, но ще Ви кажа, че господарите са си подготвили нови послушковци, дето да омаят хората и да им дърпат конците кат на Баце. И.Т.Н+Изпр.се.Бг+Да.Бг. И така олигархията ще процъвтява, ще се купят поръчаните таратайки, та и още, ще се слви джендърството и т.н. Преблякъл се Илия - пак в тия.И след три-години, като обеднеете и въшлясате, пак на протест.
80
8
 
15
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Как кой пак ще е той, просто не мога да видя между, Пинокио, Костинбродската ***, Славуца и отровниците, Ян Минеткян, Ян Бибикян и Ян Хаджикян, както и Импексовата барсала, някой по подходящ, за Кауна да не мислим...
79
19
 
25
 
! Отговори
Критикар преди 3 години
Ако ГЕРБ спечели изборити ще бъде катастрофа за България.
78
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикянчета- лягайте си, че утре сте на училище.