Проф. Витанов: Над 2000 случая на ден застрашават здравната система

Какви са сценариите за разпространението на заразата?
27 окт 2020 09:05, Ния Христова
116
Проф. Витанов: Над 2000 случая на ден застрашават здравната система
Снимка: Pixabay
"Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Регистрирането на над 2000 случая дневно сериозно застрашава здравната система в страната". Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Нова ТВ.
 
Професорът обясни още, че при достигане на тези 68 000 случая, 8000 легла за COVID-19-болни ще бъдат достатъчни. Базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват, е пристеснително, посочи проф. Витанов.
 
"Сега активни са де факто 160 000 случая – 20 000 активни по официална статистика, умножени по 8. А средно един такъв човек е контактен със 7-8 души. Реално заразените в страната са около 320 хиляди души, като официалните регистрирани са около 40 хиляди", обясни математикът.
 
Проф. Витанов е мнение, че присъствената учебната година не е била грешка. Важно според него е учениците да използват предпазни средства, а учители да се пазят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата голяма грешка беше неносенето на маски в клас и учителките да преподават без маски. Децата станаха вирусоносители, прехвърлиха болестта на майките и бабите. Втората грешка беше тази с нощните заведения и работещите до полунощ плюс дансинг клубовете. ББ не трябваше да отстъпва назад, защото сега ще се наложи да въведе нощен час. Третата беше с футболните и баскетболните зрители. Голяма грешка е невключването на полицията по контрол неносене на маски.Глоба заплащане веднага! Иначе в РПУ.
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЙ ДОКТОРЧЕТА КАТО ОПЪВАХТЕ ПО ЕДНИ +10 000 ЛЕВА ЗА ИЗМИСЛЕНИ ОПРЕЦИЙКИ НЕ РИВАХТЕ, НАЛИ?!А СЕГА СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА СЕ ИЗНИЖЕТЕ, ГЛЕДАТЕ КАТО ПРЪДНАЛ ЗЬАЕК В ЛЮЦЕРНА!ВИЕ СТЕ СРАМ!
103
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
болниците търговски дружества...ама все келепира бай ти ***,а ако е само началото на...края...пу и офшорките...пу и милиардите...а ако си има Господ и Ад??и като са толкова загрижени защо не плащат за създаване на ваксина а пУтриот ДС македонец от русе купува щайги самолети за милиарди от ФаЩ...*** се мисли за безсмъртен..ама ви продават такива животите...и ви купуват за дребни пари
102
2
 
6
 
! Отговори
Успокоител преди 3 години
няма страшно ,само няма да се плашите .От другата седмица почваме по 3 000 на ден.И плавно стигаме до 14 000 на ден декември.После полека ще спадаме.
101
3
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЩОТО В БЪЛГАРИЯ ЛЕЧЕНИЕТО АКО СТРУВА 3000-ЗДРАВНАТА КАСА ПОЕМА 700 ЛВ-ПО ДОБРЕ ДА ХОДОЯ И ДА СИ ПЛАТА-И ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С ВАС.
100
3
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
до професор ВИТАНОВ-АЗ ПЛАЩАМ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ-АКО НЕ МИ ВЪРНЕТЕ ДО СТОТИНКА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ.И ТАКА И ТАКА СИ ПЛАЩАМ ПАК--НЯМА ДА ДОПУСНА ДА МИ СЕ НАРУШАВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА.
99
3
 
0
 
! Отговори
Тя е окрадена преди 3 години
преди ковид нимнайси.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата трябва да бъдат затворени веднага, само минете да видите състоянието на тоалетните ... Прасета не трябва да се допускат в подобни условия, не деца
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще умираме по десте поцента на ден !
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНяма да има стаден имунитет, не разбрахте ли вече? Този номер при COVID-19 не минава. Остава надеждата да сработи някоя от ваксините. НАДЕЖДАТА . А дано...Иначе ей така на приливи и отливи ще го влачим този вирус десетилетия...
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До противоречияВирОс Нема, измислен вирус, няма да нося маска, това е мое право, вируса е световна конспирация... Плондери с такива разбирания + *** политици, играещи по свирката на тези плондери и полулегалния бизнес и .... резултата се вижда.
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Ограмоти се поне малко, на сто места поне по медицинските сайтове е обяснено какво е PCR тест и има данни за точността му. Стига си повтарял тази лъжлива мантра за непригодността на PCR тестовете. Платен дезинформатор ли си или обикновен т.ъ.п.ч.о?
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Важно според него е учениците да използват предпазни средства, а учители да се пазят" Този доктор влизал ли е скоро в някое училище, за да му се изясни какви мерки се спазват?? Екипи от телевизията да правят внезапни проверки по училищата, нека всички видим какво се спазва!! Пълна пародия и хаос!!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Нищо не е изчезнало. Статистиката е публикувана. Вместо да пишеш истерично, с главни букви, *** я прочети. Плондер...
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да не забравяме за миг максимата,"всяка професия се стреми да превърне всички хора в свои клиенти"!!!Сега е време да се жънат плодовете на тази максима,след половин годишната "артилерийска"(политическа,медийна,здравна),при това в световен мащаб - златното време за зливането на стадата с каквили не фалшишицирани данни за размера на "тази пандемия"!Някой да си е помислил,къде "изчезнаха" всякакви други болести и техните жертви,даже такива,като инфаркт, инсулт и рак??!!КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА?!
90
7
 
6
 
! Отговори
пандемията преди 3 години
Материал за измамници и приходи по болниците от разни такси!
89
5
 
5
 
! Отговори
пациент преди 3 години
До КакваЗдравно осигурен платих за 50 минутна лазерна операция 3000лв.Заплашват с ДДС.Парите ги приеха на регистратурата без никакъв документ!!!
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера каза 60000 за нноември, сега казва 68500 и все оптимистични прогнози, които никога не се сбъдват. Защо не си каже 120 хиляди към края на ноември?
87
4
 
4
 
! Отговори
Каква преди 3 години
здравна система, бе?"Система" не са само болниците, система са и парите, които си плащаме и доболничната помощ, и медицинският персонал, и профилактиката, и дългосрочните планове и стратегии за подържането и развитието й.Какво виете на умряло сега - няма ЗДРАВНА СИСТЕМА. Кой ли не се упражнява на нея?И то не от вчера или от лани. Сега сте тръгнали да правите компрес на дървен крак.И тестовете ви и "резултатите" са едно към гьоторе. Дигате пушилката, за да прикриете собствените си гафове.
86
4
 
6
 
! Отговори
Абе тия нещо? преди 3 години
Добре де 2000 я болници в цялата страна и изнемогвали болниците? А като усвояват и крадат пари по проекти и фалшиви пътеки не изнемогваха нали? Стотици милиони се вливат от осигуровки и тн и накрая ще кажат 3000 човека са в болници с ковид, закривайте държавата...