Спорът ни със Северна Македония - последица от влияние на други сили

Голяма част от медиите там са контролирани от Сърбия, каза доц. Спас Ташев
27 окт 2020 22:45, Красимир Ангелов
20

България заплаши, че ще наложи вето на официалното започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС. Но необходима ли е по-твърда позиция на България към югозападната ни съседка?

"Има необходимост от нова политика. Липсата на такава я доведе до този резултат, който дискутираме днес. Имаме известна градация от никаква политика към някаква политика. Втората се характеризира с две неща - по-твърд подход, но в същото време нямаме ясно набелязани механизми, с които да постигнем набелязаните цели. За мен историята е без съществено значение, ако ние загубим настоящето и бъдещето с тези хора, които наричаме "братя", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според него Европа не разбира този спор, защото общественото развитие на Централна и Западна Европа е значително по-различно от развитието на Източна Европа.

"Там националната държава никога не е изчезвала, там нациите са се формирали в условията на държавните граници. Докато балканските народи за около 500 години загубиха своята независимост. Имахме явлението да имаме народ, но да нямаме държава, поради което границите между тези народи бяха размити. Ако днес имаме проблеми в Македония, не са толкова със самата държава, колкото със силите, които имат аспирации към Македония", допълни доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това, което е станало в Северна Македония, е последица от влиянието на други сили и в момента ние се борим с това.

"Една голяма част от медиите са контролирани от Сърбия, друга част са контролирани от Груевски. Част от средствата за финансиране са сръбски, но съм сигурен, че има влияние и една друга държава, която е имала доста голям апетит в миналото към нашия регион", категоричен е експертът.

Доц. Спас Ташев подчерта, че на днешната територия на Република Северна Македония има стотици осъдени на смърт или доживотен затвор, защото са били българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще изпълни Препоръките на ЕС (последната Резолюция на ЕС , по отношение на човешките права и свобода на етническите македонци и македонки в Пиринска Македония и в цяла България )и българският съд ще регистрира македонски сдружения и македонски организации.
16
1
 
2
 
! Отговори
Венци преди 3 години
Страхливци и мерзавци.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато политиката на дадена държава е против политиката на друга държвата и създава омраза и презрение, каква трябва да е политиката на втората държава? Отговорът е очевиден за хора, които имат елементарно чувство за себеуважение, за другите "хора" е с повишена трудност, дори и нерешим ...
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази страшна пандемия не е време да се занимаваме с Македония.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздорите с Македония ги създават патриоти фалшиви и най вече ВМРО.
12
11
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Македонцие са си м аедонци- Б ългарите са си Българи Това е!
11
5
 
4
 
! Отговори
baba yga преди 3 години
dokato komunistite klatqt dyrjavata i ne bqdat podvedeni pod sqdebna otgovornost za vsi4ko koeto sa otkradnali,dqrjavata shte bqde na toq haos.
10
8
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
От Русия с любов...
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не смее да назове коя е "другата" държава!!!??? Тя че се знае, знае, ама защо не си позволя да и каже името.
8
4
 
26
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 3 години
Само ВЕТО! АМА ДЕБЕЛО, ЧЕТВЪРТИТО И БЕЗ ВАЗЕЛИН! МОЩНО ЦЯЛОТО ВЪТРЕ, СУХО СУХО СУХО. ВЕТО ДО ДУПКА И ВЪВ ВСЯКА ДУПКА. ВЕТО ДОКАТО МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ НЕ ИЗРЕЦИТИРА АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ КАЧЕН НА СТАТУЯТА С КОНЯ!
7
3
 
26
 
! Отговори
1 преди 3 години
От публикуваните разсекретени документи на страницата на Битолския културен център, става ясно, че Русия е използвала свои учени, за да създадат изкуствено разграничението между Български език и местните наречия с цел изкуственото обособяване на македонски език и в ущърб на българската култура в македонските земи около Битоля и Охрид.С помощта на Сърбия, това разделение, е официално наложено и македонската част населена с българи е сърбизирана и прочистена.Подарък от Русия.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ северноамериканските държави не са се изнесли англичани,а всякакви европейци от различни държави,в Австралия също не са били англичани,а първите заселници са депортирани затворници от цяла Европа,а в днешна Македония винаги са живяли българи,от 5 век до сега,докато сърбите създадоха службата за насилствена македонизация върху българите!Но българска телевизия трябва да има,прав е! И никакво влизане в ЕС,преди да се решат споровете!
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признали сме ги като държава, въпреки че са измислeна държава и туй дето сме направили е много и не e в наш интерес Да си пишат история за Ал. Македонски като искат, Гоце Делчев да не бутат и нашата история.
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британците в Северна Америка стават американци, британците в Австралия стават австралийци.Големи глупости този доцент.
3
3
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Сърбия е...промивала македонските...акъли много време,около...век.За това време се е получила и тази македонска...нация.Според мен...процесът е...необратим.Това е пример,как един исторически период е използван...целесъобразно с голям...успех.
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те нашите оправили България пък от 30 години все Македония оправят!?
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спас Ташев от БАН греши.На Запад народите живееха в големи империи като Австрийската или поднационални княжества и градове-държави като в Италия и Германия.