Студентите медици: Нямаме опита на лекарите

Крайно е да разчитат на нас, но сме готови, заяви Теодора Делчева
27 окт 2020 13:58, Ния Христова
29
 
Крайно е да разчитат на студентите за ситуацията с COVID-19, защото не сме достатъчно подготвени. Това 
каза в ефира на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици в България Теодора Делчева.
 
"До шести курс нямаме право да практикуваме, защото ние нямаме опита на другите лекари, не сме подготвени да работим в интензивни отделения. Но сме с нагласата да се включим в помощта и да поемем тези ангажименти. Затова като доброволци искаме да знаем къде имат нужда от нас", отбеляза Делчева.
 
Тя обясни, че в момента е отворена анкета, която цели да установи дали студентите имат желание да се включат в борбата с коронавируса и дали това да стане като доброволци, или на трудов договор.
 
"Това, което споделят участващите в анкетата, е, че няма централизирана структура, която да отговаря за доброволците и те не знаят къде има нужда от тях", коментира още заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици.
 
Тя изтъкна, че най-важното за момента е здравната система да функционира добре.
 
"Когато започвах да уча, не съм предполагала, че има такъв недостиг на кадри. Сега Ковид ще допринесе за това обществото да разбере, че лекарите наистина помагат", смята тя.
 
Тя е на мнение, че по-голямата част от колегите й ще предпочетат да работят в България, ако има достатъчно атрактивни болници и възможности за специализация. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки работи за пари, защо да работят без, ден, два добре ама повече защо?
28
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Много бързо ще придобиете опита на санитарите за изнасяне на чували!!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре някои от министрите и всички от нощ да пратим доброволци. Образовани са, ще им се обясни там и ще схванат колкото да могат да помагат. Повечето са на възраст, та все ще ги прежалим, поживяли са си, не е като да се затрие млад живот. Може даже да започнем да ги харесваме ако доблестно се хвърлят в борбата със страшната зараза.
26
0
 
4
 
! Отговори
бай бай преди 3 години
да работят в търговски дружества (болнци) без възнаграждение а упратителите на търговските дружества да са с възнаграждние при загубите им е смешно трагично
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я по-добре да не се навират там. Ако беше в началото на епидемията, разбирам. Ама сега, когато зорлем ни набутаха в това положение да ходиш доброволно да се жертваш си е глупост на квадрат. Които ни набутаха с това, те да се оправят. Никой не им е длъжен.
24
0
 
3
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Коя е тая готина мацка?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да им е заплатен труда, да, но заплащането не оч дава експертиза изведнъж. Ако сложат 5 млади с един консултант който да им казва лечение на база на техни наблюдения *** дойди, в Токуда така работят. Но да ги пускат на дежурства сами понеже има бройка лекар е несериозно някак си
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е добрутро че не са с опита на медици. Понеже съм с малко дете ми се изправи косата как току-що дипломирани лекари ги слагат дежурни в белодробната. При дете на 3г се иска доста опит какво лечение да назначиш - една младичка лекарка писа бриса рецепти, по случайност влезе лекарка от отделението при нас и назначи съвсем различно лечение с различни препарати. Като споделих на нейната педиатърка случая ми обясни, че навремето младшитв са работели с пациенти с опитен лекар до тях, а сега стой та гле
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Момипето се опитва, да ти обясни че не са подготвени, защото са още студе ти и е несериозно, да се очаква от тях, че ще бъдат ефективни, като дошло ирани и опитни лекари, а ти пак изпадал в някакви крайности... Ако дойде война, ще е като на война. В момента война няма.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Изкаевам прекалено мнйииг пари, че да върша ръчен труд и то в събота...
19
0
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Държавата трябва да поеме семестрите за Лекари и Сестри които са на стаж , да им плаща като с Трудов Договор .Иначе няма как да стане .Имам Дъщеря която е на стаж в Болница и платих семестъра .
18
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ленинските съботници трябва да се върнат за всички българи - лентяи !
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важнотото е ,че желание за престижна работа и кариера в чужбина ще имат
16
4
 
4
 
! Отговори
Пази, Боже да не... преди 3 години
А ако няма лекари, болни са или капнали от умора ще добият ли умения тогава студентите по медицина или ще се включат като на война? Защото може и подобен "сценарий" да преживеем или не. Тогава и неспециалисти, ветеринари може да се наложи да помагат. Много *** са днешните кандидат докторя, по специалността ли ще да ми е, какво и как ще правя, ами практика в движение, при необичайни случаи ще е. И един смешльо, търговец на здраве се изхвърли каква хипократова клетва, какви пет лева...
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студенти първи курс ,които сами се издържат били длъжни на обществото, а други първокурсници на Орлов мост горят маски.Какъв контраст.В същност време 7/8 - ми готови да минат през тру-по-ве към властта
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Аз пък като студент под 115 кинти (след разходите :)) не съм взимал... на последните бригади беше и доста повече...ПП. В некои развити демокрации университетските студентски стажове не се плащат.
13
2
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Добре разсъждаваш.Хубаво е да те чуят и другите младежи, които в същото време го ят маските си на Орлов мост.Как да се съглася,че едни млади хора са длъжни да се грижат за нас доброволно, а други се държат незряло. Помним още кой и след какво забавление уби на пътя М.Цветков.
12
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Няма как студенти-медици да работят като медицински сестри, защото професията медицинска сестра е регулирана. А и лекарите не изучават ,,грижи за болния,,, което е и основната нужда.Но студенти са и учещите в колежа за медицински сестри.Явно ще има развитие по темата.А е достатъчно в учебния план да се включат часове за работа в клиниката.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат опит и затова ги призовават да помагат.Така ще натрупват опит.Открай време студенти- медици са работили по време на следването като санитари .
10
0
 
10
 
! Отговори
споко преди 3 години
Срещу Ковида никой няма опит! Ще се справите!