Екскурзоводите и планинските водачи без помощ в кризата

Тепърва се търсят начини как да бъдат подпомогнати
14
Екскурзоводите и планинските водачи без помощ в кризата
Снимка: Dnes.bg

Коронакризата удари силно туризма, екскурзоводите и планинските водачи масово останаха без доходи, но се оказва, че държавата не ги подпомага по никакъв начин.

В момента Министерството на туризма и Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" разглеждат варианти за финансовото им подпомагане.

При анализа обаче става ясно, че в сравнение с останалите икономически сектори, които пострадаха от кризата свързана с коронавируса, с малки изключения те не са юридически лица, а са предимно самоосигуряващи се, обяснява министърът на туризма Марияна Николов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Фирмите, които получават помощ по програмата, предоставят документи за направените от тях разходи, на базата, на които са попомагани, а екскурзоводите и планинските водачи много рядко разполагат с такива документи.

Поради спецификите на работата им се изисква нестандартен подход за тяхната подкрепа, като едва след уточняването му ще се премине към изготвяне на методология и критерии за подбор на операция по процедурата.

След това предстои да мине пред одобрението на Комитета за наблюдение на оперативната програма и ако той го даде, тогава ще има помощ и за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска пари. Работа и пари има. Да си ги заработят в ковид отделенията.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са си плащали данъци и осигуровки закона им дава право да се пишат в бюрото по труда!Там има свободни места за метачи,шивачи,копачи и т.н.!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора неплащащи данъци, не заслужават държавни пари
8
1
 
2
 
! Отговори
Екскур завод преди 3 години
Освен колекторски фирми, закъсали банки и други фирми, приближени до властта, за никого няма помощ в кризата, която всъщност беше предизвикана от некомпетентността на самото правителство, а не от ковид пандемията.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви планински водачи, тука да не сме Еврест и те да са шерпите. Айде стига сте ревали за пари, а поработете.
6
0
 
0
 
! Отговори
аха преди 3 години
аз печеля 20хил долара на месец 😙😥 за последните 2 часа съм спечелил 3хил долара jajmihuia
5
1
 
0
 
! Отговори
абе преди 3 години
да ви кажа и аз съм виждал планински водачи да развеждат групи в планините понякога и чужденци , еми готини са имат отношение към природата и към хората познават планината кеф им е инцидентите са по-малко и пари си докарват прВят туй коет обичат кеф и отговорност.
4
1
 
0
 
! Отговори
4 преди 3 години
аз пък си пиша у форума цел ден все се лепя агитатор за разни партийни каузи или пък ходя на протести и си докарвам едно 50лв на ден ни данъци ни дявол - в интересен свят живеем , често пъти тея дето прокрват решения за легализирване и изсветляване на сив сектор всъщност го поддържат
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз съм безработен и търся някой да ми плаша по 500-600 лв без да правя нищо по цял ден ...
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се хванат да работят друга работа
1
1
 
5
 
! Отговори
фалит преди 3 години
Айде ще помпаме милиони в поредния сив сектор