Киберпрестъпността е бич, скачат наказанията за хакерите

2822 жалби са подали жертви на компютърни престъпления за година
8
Киберпрестъпността е бич, скачат наказанията за хакерите
Снимка: Pixabay

Хакването или вкарването на вирус в информационните системи, част от критичната инфраструктура на страната, да се наказва със затвор до 12 г., вместо досегашните 8 г. Тези промени в Наказателния кодекс при парламентът на първо четете по предложение на Министерския съвет.

Киберпрестъпленията ще бъдат наказвани по-сериозно с оглед постигане на съответствие между обществената опасност на тези престъпления и предвидените от закона наказания.

Киберпрестъпността е обществено явление, което не признава граници, възползва се от постоянно разрастващата се глобализация, от новите технологии, от регионалните и националните кризи в страните - било то икономически, политически или военни. Ежедневно ставаме свидетели на мащабни и разнородни кибератаки, нанасящи огромни щети на компании и интернет потребители от цял свят, като същите са факт и в страната ни, посочва в мотивите си правителството.

В тях е записано още, че киберпрестъпността и употребата на интернет пространството успешно и ефективно благоприятства и всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво, която нанася огромни щети на бюджета.

В последното десетилетие е налице рязко и масово нахлуване на технологиите и интернет пространството в ежедневието на обществото ни като част от неговото развитие. С това във времето все повече се разширява и възможният обект на престъпления от подобен тип посегателства - засягат се както икономическите отношения, така и неприкосновеността на кореспонденцията ни, правата, защитаващи интелектуалната собственост и други. Към днешна дата обект на компютърните атаки могат да бъдат както държавата, така и бизнесът и гражданите.

Това се потвърждава и от статистика на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към Министерството на вътрешните работи за постъпили сигнали от жертви на компютърни и компютърно свързани престъпления през последните 5 години.

От нея става ясно, че през 2019 г. постъпилите жалби от жертви на хакери са 2822. През 2018 г. броят им е бил 2341 а през 2017 г. - 1208.

Друга група изменения в НК, приети от НС днес, включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, както и детската сексуална онлайн експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам да ме хакнат 10 пъти, отколкото да ме пребият веднъж десет батки с бухалки.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Псевдо хакерИмал си късмет.Аз дето съм виждал какви ли не простотии, замалко да се хвана миналата седмица.Чаках да пристигне една пратка и понеже не бях на адреса известно време, изведнъж получавам е-мейл на бланка на куриера с който знам, че ще пътува - Неуспешна доставка! Трябва да платите 12 долара, за да насрочите нов час за доставка. И честно казано бях готов да го направя, докато в един момент си викам. Опа... тука има нещо гнило. Та всичко е въпрос на стечение на обстоятелствата.
5
4
 
1
 
! Отговори
Псевдо хакер преди 3 години
"вкарването на вирус в информационните системи, част от критичната инфраструктура на страната" ?!?! Абе вие нормални ли сте? Аре стига с тия филми за хакери, които сте гледали! Една *** поща в абв поглеждам от време на време, какви хакерски атаки има от разни IP-та. Как пък за 20 години интернет банкиране нито един път не ме хакнаха мен ?!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газиш майка с дете на пешеходна пътека - една година условноХакваш голите снимки на корумпиран политик - 12 години пандела под строг режим
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказването на умисъл при хакването е изключително трудно. А без да има умисъл, човек може да каже че е седнал на клавиатурата без да иска и е заспал и докато е сънувал кошмари се въртял и неумишлено е натискал клавиши, без да иска е попаднал на някакви системи, които са пуснали междуконтиненталните ракети и т.н и т.н.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За убийство 3 ,за трева 10,за вирус в компа 12.Мдаам.Справедливи са
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи корупцията в парламента не е обществено опасно явление, обаче за хакери - 12 години. Те за убийство по-малко дават. В парламента, вместо да оправят НК, да вземат да почнат да се занимават с нещо, от което разбират - животновъдство и земеделие, примерно. Могат да ми накажат динамичния IP.