В момента консумираме ефекта от започването на учебната година

Числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика
28 окт 2020 13:10, Ния Христова
44
 
Какво доведе до рекордите в броя на случаите на COVID-19 у нас, които регистрираме напоследък?
 
"Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на училищата. Науката е категорична. Ние трябва да се отнасяме с уважение към нея, не да се държим като хора, които са обладани от ефекта на Дънинг-Крюгер. Базирайки се на тези факти, ние в момента консумираме това минимум 25% увеличение на разпространението на болестта от отварянето на училищата. Училищата са много важен фактор и ние това го очаквахме. Израел например обявиха втория по важност фактор по разпространение на инфекцията", коментира пулмологът проф. Коста Костов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според него числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика.
 
"В момента според официалните данни в България има около 500 учители и 500 ученици, които са засегнати от инфекцията. Категоричен съм, че тези цифри са нереални. Категоричен съм, че числата са много по-високи - двойно или тройно. Според мен главният фактор в момента е това. Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество", заяви ученият.
 
Специалистът обясни, че затварянето е било полезна мярка в началото на пандемията, но огромен проблем продължава да бъде скептизицмът на българите.
 
"В началото локдаунът помогна, беше необходим, защото системата не беше подготвена. Ние не знаехме какво ще се случи. Сега нещата са различни, доста неща се промениха. Например промени се нивото на смъртност. Сега смъртността е много по-ниска. Това е така, защото протоколите са по-добри. Промениха се моделите на лечение в интензивните звена. Напреднахме много в знанието си. Напреднахме много и в отношението си към терапевтичните протоколи. Не се промени обаче отношението ни към пандемията. Огромната част от българите не искат да повярват, че това ни се случва. Много хора се чудят - това грип ли е или не. Моята практика показва, че става въпрос за един по-патогенен, по-агресивен от грипа вирус", категоричен бе експертът.
 
По думите на проф. Костов в Европа по време на обичания есенно-зимен сезон около 500 000 души са заразените, а от тях 50-60 хиляди почиват.
 
"Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа", подчерта още проф. Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно науката днес се прави от съмнителни типове със съмнителни мотиви. За това хората вече не вярват на "едно изследване от английски учени". И като човек на науката да попитам този изказващ се: къде е ДОИ-то та да подкрепите думите си научно?
42
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Най после едно мъдро изказване. Ама кой слуша и разбира, когато всички команди идват от 1 човек със съмнителна интелигентност.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вчера Ваша колежка каза, че 50% от нейните ученици са със симптоми на грип! А грип няма!"......Такаааа ли? Грип няма? Това звездите ти ли го говорят?Точно в момента върви традиционният за този сезон грип. Слава Богу, не всеки подсмърчащ се юрва да си прави PCR, но има достатъчно голяма маса хора, които го правят. И тъй като PCR тестът лови възпаления в организма от всякакви вируси (това НЕ Е тест за ковид 19, каква изненада), бройките рязко скачат. Не само у нас, в цяла Европа.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В началото локдаунът помогна, беше необходим, защото системата не беше подготвена. Ние не знаехме какво ще се случи. Сега нещата са различни, доста неща се промениха."--И какво точно се промени?! Същият батак е в здравеопазването. Нали ни затвориха като *** 3 месеца през пролетта, за да подготвят здравната система? Проглушиха ни ушите как са се организирали, реорганизирали и са готови за всякакви сценарии. А сега 150 в реанимация и 2000 в отделенията - и държавата се срина. Да изчезват!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварят не 9-12 клас, а гимназиите, тоест 8-12 клас. Поне аз така разбрах.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Израел например обявиха втория по важност фактор по разпространение на инфекцията", не само Израел, Китай още в началото т.е. март месец бяха затворили училищата.. ама наще -не, децата трябва да са в клас, да им се промива мозъка, че да станат таз година полу-***, до година цели
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите в момента разиграват театър на, който е ясен финалния резултат.Lockdown. Хората ще бъдат принудени сами да си го поискат.В Полша например за 20 дни от 1500 заразени скочиха вече на 18 000 дневно и за вчера имат повече от 230 мъртви.
36
5
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Затварянето на 9-12 клас е капка в морето. Да се затворят поне до 6 клас. ПОНЕ!!!!!ИНАЧЕ ЩЕ стигнем 10000 + 100-200 трупа на ден, и тогава ще трябва да затварят всичко като в Израел.Ето днес 500 отгоре - значи 50 трупа повече.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В центърът на София съм.Разминах се с няколко хиляди човека единствен аз носех маска.Всички ме гледаха като извънземно.Във вътрешното пространство градинката на болница Пирогов имаше стада роми които се ровеха в кофите за отпадъци !! Тов е лудост.
34
1
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Медиите, не пускайте масовия убиец ***, пускайте проф. Костов.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минимална заплата на родители с малки деца, ако няма кой да гледа детето! Това ще натовари бюджета, но няма да останат сирачета! Умират ХОРА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ И ДА СИ ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦАТА!
32
5
 
12
 
! Отговори
Офцъ преди 3 години
За да можем да работим затваряйте училища и градини. Спазвайки мерките няма да се налага затваряне на всичко! Децата и подрастяащите не се пазят, но това си е грижа на родителите, не на учителите! Ясно?!?
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Абсолютно резонно разсъждение. Не знам, обаче, дали умишлено в министерството се правят на прости и си траят. То и в общ план не се действа адекватно, а се крият реалните данни за епидемията, която е в пъти по-голяма. Имам много познати, които се крият, като м'ишки, но не се тестват, а се "лекуват" в къщи...
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яслите и детски градини се отвориха след спазването на мерките и изолация, имаше случаи на заразата, но учениците дойдоха от ваканция, след почивка на море, ресторанти, дискотеки и сега имаме бум от заразяване на деца, младите хора и на средна възраст .Възрастните имат проблем с пазаруването, но в магазините и аптеките се спазват правилата .
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В класа на детето ми има 4 контактни деца на родители с коронавирус. Нито едно от тези деца не е тествано за коронавирус, защото нямат симптоми и родителите не са задължени да ги тестват, нито пък някой ще им плати PRC теста, ако решат за своя информация да тестват децата. След 10 дни очакваме тези деца в клас. От друга страна поне още други 5 деца от класа + 3 от учителките им са със симптоми на настинка. Освен това грип в момента няма. Грип се очаква в Европа чак през януари.
28
0
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
А, ясно, чистачката си, чула не дочула и тя дава статистика!
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен25И да затворят училищата, учениците пак ще се събират, улиците няма да ги затворят.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 21Изисквайте си вие контрол, аз какво общо имам и не съм госпожа.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21:Може да имате само 1 болен ученик, но няма как да знаете колко заразени с коронавирус безсимптомни ученика имате. В по-голямата си част децата прекарват Ковид безсимптомно или с много леки симптоми, които се срещат при безобидна настинка. Същите тези ученици заразяват учители, възрастни и други ученици и никой не ги тества при болен родител, защото РЗИ не задължава контактните да се тестват (децата на болни родители), нито пък карантинира контактните на контактните (класа, който е детето)
24
8
 
13
 
! Отговори
Клас стани! преди 3 години
Голяма част от учителите са против дистанционно обучение с риск за тяхното здраве... чак като ги тръшне се осъзнават. Ако това са ни учителите, нищо добро не ни чака!