Може да има прототип на родна ваксина срещу COVID-19 до края на годината?

Ще е нужно финансиране за клиничните изпитания
29 окт 2020 17:37, Ния Христова
9
Може да има прототип на родна ваксина срещу COVID-19 до края на годината?
Снимка: Pixabay
Института по микробиология към БАН до края на годината може да предложи прототип на ваксината срещу COVID-19. Това каза пред bTV доц. Пенка Петрова, директор на Института.
 
"След това обаче, за да пристъпим към клинични изпитвания първо върху мишки и след това на хора, ще трябва да се включи и държавата, защото нямаме предвидени средства за клинични изпитания", обясни тя. 
 
Доц. Петрова допълни, че българската ваксина е протеинова и е насочена към консервативни райони на вируса. Това ще даде възможност за въздействие и върху други коронавируси. "Един път поставена да може да запази имунитета на хората и върху следващи коронавирусни инфекции", уточни още тя.
 
"Надяваме се, че България иска да инвестира в такива високи технологии, тъй като у нас има фирми, които произвеждат ваксини и ги изнасят. Например нашата БЦЖ ваксина се произвежда и се изнася в 140 страни по света", обясни доц. Петрова.
Още по темата
 
Тя изтъкна, че вече е доказано, че ако човек е прекарал COVID-19 без тежки усложнения, със сигурност има имунитет за три месеца. Доц. Петрова посочи, че това може да е и за шест месеца, но все още е в период на анализи в момента.
 
От думите й става ясно, че безсимптомните пациенти имат по-малко антитела в организма си, докато при по-тежките случаи имунитетът е по-стабилен.
 
"В Департамента по имунология над новата ваксина работят около 10 човека, повечето от тях - млади учени. Финансирани сме по проекти от Институт "Пастьор" в Париж и от български фонд "Научни изследвания", допълни директорът на Института по микробиология. 
 
Тя смята, че за увеличението на новите случаи трябва да се разглеа профилът на заразените. "Може би това са повече млади хора и деца, това че един PCR тест е положителен, не означава, че човек може да заразява", каза доц. Петрова. 
 
Според нея мярката да се намали карантината на 10 дни е правилна, тъй като разпространителите са най-добри в първите 3-4 дни от инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо наливат пари в ресторанти и туризъм, а не подпомогнат наша българска ваксина финансово с оборудване, с наем на специалисти и производствени мощности. Ще се изплати стократно от горните отрасли при нормални условия.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, ама надали.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опоскаха я тая държава. От всяка дупка излезе един учен или доктор, който преди никой не му трябваше. Но сега като има нещо за лапане...давай. Горките мишки.
3
3
 
4
 
! Отговори
Nimportequi преди 3 години
Може но няма кадърни в бан а само *** връзкари.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте дъвкали една и съща глупост ве! Кат прочета за поредната ваксина и се надървям! И почвам да са празня като стане ясно че ша е готова 2025 година
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е,че работят учените.Това не означава обаче,че ще имаме българска ваксина или ще премине етапите на тестване.Доц.Попова трябва да внимава с изказвания като:един положителен PCR тест не значи,че можеш да заразяваш.Защото може да се вземе буквално.