Маските пазят, но на закрито по-важна е добрата вентилация

Препоръчва се храни и напитки да се приемат само от седящи посетители
30 окт 2020 18:15, Нели Христова
40
Маските пазят, но на закрито по-важна е добрата вентилация
Снимка: Pixabay

Предпазните маски и спазването на дистанция са важни, но технологиите за добра вентилация са най-значимият фактор за намаляване на риска от разпространение на новия коронавирус на закрито, сочат резултати от германско изследване, цитирани от Ройтерс.

Близо 1500 доброволци използвали предпазни маски, дезинфектант за ръце и устройства за определяне на дистанция на поп концерт на закрито в Лайпциг през август в рамките на изследването за разпространение на новия коронавирус сред големи групи хора. Учените симулирали три варианта с различен брой зрители и стандарти за социална дистанция и създали компютърен модел на залата, за да анализират разпространението на аеролози от заразени виртуални посетители на концерта, предаде БТА.

"Най-важното откритие за нас бе разбирането колко важно е да има технология за добра вентилация. Това е ключът към намаляване на риска от инфекция", каза Щефан Мориц, ръководител на изследването РЕСТАРТ-19 в университетското медицинско училище в Хале.

Изследването установило още, че намаляването на капацитета на залата, наличието на множество входове и изходи, както и седящите места за публиката се отразяват силно върху броя контакти с околните.

Учените препоръчват храни и напитки да се приемат само от седящи посетители, зоните за изчакване на ред да са на открито, маски да се носят по време на цялото събитие на закрито и да се наемат стюарди, които да следят за спазването на хигиенните изисквания.

Според авторите на изследването хигиенните мерки като носене на маски и социална дистанция трябва да се спазват до края на пандемията, а броят на посетителите и седящите места да се определя на базата на разпространението на вируса.

"Масовите събития са с потенциал за разпалване на епидемията чрез разпространяването на патогени, но ако се спазват хигиенните изисквания, рискът е много нисък", казва Рафаел Миколайчик от института по медицинска епидемиология в университета в хале. Предстои резултатите от изследването да преминат през независима оценка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Маска не нося, защото е безполезно. Но си дезинфектирам ръцете при всеки възможен случай, отделно си нося кърпички от ЛИДЛ със спирт и се бърша като пипна нещо
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епидемиологМаските и то специалните могат и да имат някакъв ефект при лекарите в инфекциозни заведения, но там те се поставят и свалят по специален начин и изхвърлят след това. Без да се пипат сръце или слагат в джоб за по-късна употреба пак. Иначе колкото и често да си миеш ръцете, щом ги пипнеш край. Хората от населенито с памперси за уста разпространяват вируси и бактерии дори повече. Не е нужно да експерт за да го разбере човек, а елементарна логика.
35
1
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Маските пазели??? Ха-ха-ха:) За 10 минути с *** за уста, той става като напоена гъба с всички възможни вируси и бактерии издишвани . Само едно пипане или наместване на маската с ръка(а това става често) , прави ръката най-опасното вирусно и бактериологично оръжие. Всяко пипване на брави, натискане на бутони на терминал за плащане или асансьори, опипване на продукти при пазаруване в супермаркети..!Докато ковид-безумците не измислят и закон за рязане на ръце при пипане, маските са блъф
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са вредни но не и противогазите при които не се налага каквато и да е била дистанция. Този вирус не се предава само от човек на човек но той е в капките дъжд и познайте защо има втора вълна, но за това не се казва и думичка.
33
1
 
3
 
! Отговори
еее айде сИга преди 3 години
Така е и със гащите, пръцнеш ли на закрито, по-добре проветрявай.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид фашагите сега искат хората да седят на отворени прозорци през зимата, за да се изпоразболеят от друго, че да си докарат бройката. Особено е гнусно, че го правят в училищата на запад, скоро сигурно и тука
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26 Казва ли ти някой Никой не обича ограниченията Ако му е студено на човек , сам ще си сложи шал и на себе си , и на детето си Ама кажеш му да носи маска поне закрито , докато пазарува , или в автобус - оревава всичко Гледам сега във Франция , задължават и малките над 6 години да са непрекъснато с маски в часовете , което си е ненормална работа
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 Интересни въпроси задаваш .Не знам , дали някой може да ти отговори Зависи и от хората - темперамент , начини на общуване , кой къде с колко души живее, самият вирус какъве , климат и т.н .Много фактори си оказват влияние върху разпространението на вируса Не е само гъстота , брой , площ Как един Виетнам с население близо 100 млн души има 1100-1200 случая с около 30 починали . А по площ е = 3 пъти България . Има огромна гъстота на населението
29
0
 
2
 
! Отговори
белгиец преди 3 години
В Белгия е добре. Брюж е хубав град особено кафенетата по центъра.
28
0
 
0
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 години
Псевдоучени объркват света опитват се да открият испанският восък- някой се справят с гризачите кото строят сгради без прозорци тези говорят за добра вентилация, но каква изсмукваща, ннагнетяваща общообменна, за да раздвижва повече микроорганизми, бактерии във въздуха или болните да спазват карантина, да не прекаляват с непризнаване на вируса.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел още септември наложиха близо едномесечна карантина и успяха да свалят случаите от над 11 000 до около 600 през последните дни Ама в резултатът от това - малките фирми отиват на кино Това е изкуството на мерките - хем да се запазва в общи линии икономиката , хем да се намалят тежките и смъртните случаи Дали е изпълнимо въобще - уж в Азия тук-там успяват да изпълнят и двете неща , ама кой знае
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носенето на маски на открито е безсмислено, на закрито има смисъл, но при определени условия.На закрито в помещение където има климатична система без вентилация от свеж въздух също е безсмислено, защото престоя там за повече от половин час гарантира заразяване.Това си е мое мнение и не ангажирам някой с него.Аз контактувам за не повече от десет минути с непознат като спазвам дистанция и се старая да не съм срещу него директно.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Европа защо налагат задължителни мерки, а хората не ги спазват добоволно както означавало в Швециа, това не означава ли, че французите, германците, белгийците, холандците, испанците, австрийците са прости и не могат да проумеят, че би трябвало да означава да носят доброволни маски както означавало че носят в Швеция?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A Холандия която има значително по голяма гъстота на населението от Белгия защо има много по-малко заразени от ковид в сравнение с Белгия, щом гъстотата определя броя на заразените?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22 това ,че не са задължителни маски и други мерки , не означава ,че хората не ги спазват в Швеция
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е ,че зимно време почти не се проветрява, защото е стуууууууудеееееееенонямаме гените на северните народи , на -10 градуса да сме по къс ръкав и целодневно да е отворено
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белгия като носят маски и прилагат строги мерки защо имат три пъти повече заразени и 2 пъти повече смъртни случаи от Швеция където не носят задължително маски? Какво полза от носенетно на маски като при сравнително еднакъв брой население маската и мерките не компенсират гъстотата на населението?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13гъстотата на населението предполагам Швеция е 14 пъти по- голяма от Белгия по площ , а е 1.1 млн .души по-малко население. Отделно самото движение на хората в Белгия е много по-голямо , отколкото в Швеция
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските намаляват притока на кислород в мозъка, и след първоначалното неразположение мозъкът започва да приема това за нормално и изключва или игнорира определени функции за сметка на жизненоважните да пести кислород. Никой не може да каже какви ще бъдат последствията, може след 10 години майките да почват да раждат гениални деца като Тhomas Quasthoff, но по-добре да раждата гениални деца като Тhomas Quasthoff отколкото да бъдат покосени от жестокия ковид-19.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските пазят колкото рибарска мрежа от комари.Бай *** е прос т , но е хитър.Не може да го лъжете че всичко което хвърчи се яде!