Линейки пристигат на адрес след 6-7 часа, няма лекари

Медиците от Спешна помощ изнемогват, на ръба са
187
Линейки пристигат на адрес след 6-7 часа, няма лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спешна помощ закъснява заради тежък кадрови дефицит. Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа, призна говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска по bTV.

"Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси", каза тя.

Още по темата

"Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID-19 валят един след друг", допълни Сунгарска.

По думите й, за да се изпълнят само COVID адресите, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. А след всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се обеззарази заедно с линейката.

"Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до "Пирогов", например, леглото вече е заето", обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

Според нея е добра идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ.

"Ние сме във война, така че ми звучи добре да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Лекар в държавна бол преди 3 години
Докато заплатите на българските лекари не се изравнят с тези на ЗАПАДНО европейските,не само в Спешна помощ но и в болниците,лекари НЯМА ДА ИМА!! Да не би здравето и животът на българина да е по-малоценен от този на западняка???! Тиквата и Коцето Слагача да отговарят!!
148
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Сунгарска от доста време лъже и нагнетява паника, време е да бъде осъдена и вкарана в затвора.
147
0
 
2
 
! Отговори
Пашата преди 3 години
То толкова им трябва на българите !*** народ проста държава!
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дьвчете чесьн и лук скоро и линейки няма да имате ганчовци.
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам. Те го казаха по-рано, ама ние бяхме навън по кафета и паркове.
144
0
 
5
 
! Отговори
5ьо преди 3 години
Слушайте Мангъров, който постоянно си мени мнението! Бългъринът, за съжалени, от 100 кладенеца вода ще ти докара за да те убеди как коланът в колата е вреден и ще направи чудеса да не му пищи на таблото индикацията. Бългъринът освен това е и голям експерт по грипните заболявания и вирусология, ще ти изкаже 100 теории колко е вредна маската. 5G... Всеки си носи глава на раменете и сам решава на кои глупости да вярва, но дано не се налага сам да се убеждава какво е короната. (Не казвам, че я знам!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 159, номера на ганьода, друго си е да заразиш половината опашка
142
1
 
4
 
! Отговори
Номера на ганьо преди 3 години
понеже ПСР теста на свободно е 120 лв. и се чака много на опашки пред лабораториите по-добре да викнем линейка при първи симптоми да ни закара дани го направят безплатно в болницата.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой да ти мисли за линейки и лекари за простосмъртните, без връзки? Приоритет са схемите с де що има държавна пара, кюлчета, пачки в чекмеджета, фиктивни бутици в Испания, "елитни" компаньонки, офшорни банкови сметки. Кой го интересуват някакви сиви болници от соца с падаща мазилка и ***.
140
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Щом вируса е "псевдо", защо болниците се напълниха? -----Болниците не са се напълнили.Има 165 болни в цялата държава и всичко е само пушилка за създаване на смут.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и друго за доброволците в ковид отделенията "не се предвижда заплащане", а защо ? Грешка след грешка на това министерство на "здравето"-глупостта.
138
2
 
6
 
! Отговори
anon преди 3 години
коли има- и всички знаят къде са болниците. но не приемат- нямали легла/ персонал. еле ако е възрастен човек- тогава забрави. говориме, че здравната система е колабирала. не, държавата е колабирала.
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Линейки?Коли нямате ли?Мятай се в колата и като Домуса направо в болницата,да те правят каквото искат,тъй и тъй ако си в къщи-мреш!
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та това е така от години и всички го знаем..Ама да не бяхте раздухвали толкова страх и паника. Сега всяка кихавица и подсмърчане се третират като подозрителни. Преди 99% процента от познатите ми не обръщаха внимание на температура, кашлица и т.н., сега всеки в стрес да не е ковид.
135
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 150 АнонименПич, че здравната система ни е колабирала е ясно отдавна, точно затова трябваше да н изатворят отдавна. По-точно не да ни затворят, а хората да спазват ограниченията наложени досега(доста меки между другото) и тъй като се видя че *** ограничения не спазва, ще се наложи пълен локдаун отново.
134
4
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Шо наричате БГ държава???
133
6
 
14
 
! Отговори
anon преди 3 години
бях в българия за няколко седмици миналия месец. носите, но не носите маски. на повечето хора маските са им до носа. от това полза няма. нулево социално дистанциране. говорите само са пари, болежки и лекарства. въздуха не може да се диша от стари дизели и печки които горят не знам какво ама е мръсотия страшна. здравната ви система е колабирала. имате няколко хубави частни болници в които се лекуват тези с парите- всичко останало е пълна скръб... средния българин е *** човек...
132
2
 
11
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 150Не го успорвам. Колабирала е. Но и неколабиралите в другите страни изпитват сериозни затруднения. Защо мислиш, че във Франция и Белгия пак затвориха държавите. Аз недоволствам от абсолютните мекотели, които само мрънкат и не признават правила. Щом вируса е "псевдо", защо болниците се напълниха? Да не би хората от домовете насилствено да ги изкарват и докарват в болниците???
131
9
 
11
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Не говорете срещу лекарите! Благодарете се. че все още лекуват в България! Все някой ви е виновен на вас, но в случая виновните сте самите вие! Не спазвате мерки, не искате най-елементарното - да носите една маска. Вируса бил "грипче, хрема", пък те били професори по медицина и не вярват. Всичко било световна конспирация. Австралопитеци безподобни сега чакайте линейките и умирайте не само от Ковид, но и от останалите заболявания, за които нямат ресурс да ви лекуват!
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще чоръчал линейки . То така се поръчват. Това да нетни е пица ? Имаш ли идея колко струва една линейка ? А шофьор за нея ?А с какво ги плашаме с твоите 10лв данъци ли:)"Отзад напред:- Данъци избягвам да плащам в България. Ама щом сте ок да се плаща по 7млн. лв. на километър магистрала, все си мисля че имате излишни пари.- Шофьори? Те са с обикновена "Б" категория, познавам двама.- Да, линейки се поръчват "ей така" - доставката им е за под 45 дена, да те насоча ли към производителя?