Няма презапасяване с лекарства, а увеличено потребление

Търсенето е по-голямо заради увеличената заболеваемост
12 ное 2020 14:03, Ния Христова
8
Няма презапасяване с лекарства, а увеличено потребление
Снимка: БГНЕС
В аптечната мрежа се наблюдава сериозна липса на десетки лекарства. Част от тях са за лечение на коронавирус, но има и такива, които са животоподдържащи за други заболявания.
 
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, смята, че не става въпрос за презапасяване, а за увеличено потребление.
Още по темата
 
"Има увеличение на потреблението на лекарства в доболничната и извънболничната помощ. Рязко, в много пъти, се увеличи търсенето заради увеличената заболеваемост. Това съответно породи дефицит", коментира Костов пред bTV.
 
Той обясни, че дори при по-леките случаи, лекарите предписват антибиотици. 
 
"Масово идват и хора без рецепти за антибиотици, но ние ги връщаме. Законът изисква рецепта на хартия", уточни Николай Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Това просто не е вярно - презапасяване има - и аптеките продават на поразия и без рецепта. Имам роднини които купуват лекарства на принципа - по-добре да не ни затрябват и да ги хвърлим, отколкото да няма за нас. Всичко почна от едно репортажче по телевизията.
6
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
До АнонименНе, бъркаш се - по време на пандемията, още от м. март, разрешиха да се предписват рецепти и по телефона. Заповедта, касаеща консултациите от разстояние го разрешава.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E как не разбраха хората, не се пият антибиотици за лечение на вирусни инфекции, ако го правите вредите на себе си защото подтискате имунната си система а вирусите НЕ се повлияват от антибиотици. Преценка дали да се назначи антибиотик може да направи само лекар, ако има съмнение или установи БАКТЕИРИАЛНА инфекция.. Не се самолекувайте, това е опасно.
4
1
 
8
 
! Отговори
Отчаяна преди 3 години
А онзи *** лъже нагло ,че в складовете всичко имало, да ама друг път.Обикалям като луда аптеките за Азакс ,Бромхексин и витамини с цинк и селен-ами няма, аптекарите звънят на няколко склада и отговорът е НЯМА.Какво да дам на сина ми с Ковид?!В болницата няма места.Звъня пак на личния,сменя лекарствата и ми праща рецепта по телефона.Пак хуквам.Иде ми да ги удуша тези нагли лъжци, само да се оправи детето.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много хора които нямат PCR тест, но са били контактни и са болни. GP-то им казва какво да купуват по телефона, в аптеката нямат право да откажат при това положение, след като си прегледан по телефона за каква рецепта говорим?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Законът изисква рецепта на хартия"Тогава как си купуват лекарствата тези, но които са им предписани от джипито по телефона?
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то сега всеки е с коронавирус, обикновен грип вече няма. Яко ще ни блъскат всички с антибиотици, после като се увредим и станем резистентни вече ще си умираме от всяко нещо дето ни ловне.